Στ. Πέτσας: «Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό, μένοντας σπίτι»

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της διασποράς του ιού, μεταξύ άλλων είπε: «Είναι γεγονός ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία οι Έλληνες ανταποκρινόμαστε στα αυστηρά μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί και αποφασίζει η Κυβέρνηση. Τους ευχαριστούμε. Δυστυχώς, ωστόσο, κάποιοι ελάχιστοι κάνουν κατάχρηση του πλαισίου περιορισμού των μετακινήσεων. Επιπλέον, οι ουρές στις τράπεζες που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, δεν δικαιολογούνται από την ανάγκη αυτοπρόσωπων συναλλαγών στο γκισέ. Το ίδιο ο συγχρωτισμός σε κάποιες λαϊκές αγορές ή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Γι΄ αυτό αντιδράσαμε άμεσα. Η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε – και αυτό – το καθήκον να φροντίσει να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών στις ουρές στις τράπεζες. Οργανώσαμε αμέσως, την ίδια μέρα, ενημέρωση των πολιτών από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν το συνωστισμό στις τράπεζες., καθώς ήδη οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί στη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ενώ, ειδικά για τους άνω των 70 ετών συμπολίτες μας, καθώς και εκείνους που έχουν αναπηρία από 80% και άνω, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δόθηκε παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών τους μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου. Επίσης, προχωράμε διαρκώς στην περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και στη χρήση της τεχνολογίας. Ήδη, από τις 30 Μαρτίου είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τις επιστροφές και τις απαιτήσεις των πολιτών από το κράτος. Η ενημέρωση αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, απλοποιεί πάρα πολύ τη σχετική διαδικασία. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα των ρυθμισμένων οφειλών μέσα από το Taxisnet. Δυνατότητα, η οποία λειτουργεί ήδη και για τις λοιπές οφειλές, αυτές δηλαδή που δεν είναι σε ρύθμιση. Σε σχέση με τις τραπεζικές εργασίες, έχουμε ένα μεγάλο σύμμαχο, την τεχνολογία. Τι χρειάζεται ο μέσος πολίτης σήμερα για να μην φτάσει στο γκισέ των τραπεζών; Μια ανάληψη; Έχει την κάρτα του. Μια κατάθεση; Έχει την κάρτα του. Να πληρώσει έναν λογαριασμό; Έχει την κάρτα του. Να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις; Έχει την κάρτα του. Να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές; Έχει την κάρτα του. Και όλες αυτές τις συναλλαγές μπορεί να τις κάνει και από τον προσωπικό του υπολογιστή, από το σπίτι του. Οι νεότεροι έχουν και ειδικές εφαρμογές στα κινητά τους. Για αυτό κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους. Συναλλαγές όπως αυτές που σας ανέφερα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζικών συναλλαγών , μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο γκισέ της τράπεζας. Χωρίς συνωστισμό. Χωρίς ουρές. Ουρές που αδικούν το τεχνολογικό και ψηφιακό επίπεδο , στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι τις συναλλαγές μας με ασφάλεια από το σπίτι.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του Πάσχα, τόνισε: «Εχουμε είδη πει ότι το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό: Δεν θα πάμε στα χωριά μας. Δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορονοϊό, μένοντας σπίτι. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε χθες μια υπεύθυνη και μετρημένη απόφαση: Αναφορικά με την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να γίνουν οι λειτουργίες των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα, αυτή θα εξεταστεί από την Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα υπό το φώς των τελευταίων επιδημιολογικών γεγονότων.


Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας είπε: «Συνεχίζουμε, με εντατικούς ρυθμούς, την ενίσχυσή του προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Μέχρι την Δευτέρα είχαμε αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 που ήταν πριν από δύο μήνες, στις 870, είχαμε εγκρίνει 4.200 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία. Καθημερινά το Υπουργείο Υγείας επικαιροποιεί τα στοιχεία αυτά και θα σας ανακοινώνουμε την εξέλιξή τους. Σημειώνουμε ότι Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραχώρησε στο Υπουργείο Yγείας το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες, 6 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και 4 χειρουργικές αίθουσες. Επιπλέον, ο Όμιλος «Hellenic Healthcare Group» έθεσε στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ συνολικά 100 κλίνες, 50 του «Υγεία» και 50 του «Metropolitan» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, εφόσον χρειαστεί. Σημαντική είναι επίσης και η προσφορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για τη διάθεση 12 κλινών Μ.Ε.Θ. και 53 κλινών νοσηλείας για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πέραν αυτών, εν μέσω ενός ακήρυχτου διεθνούς «πολέμου» παραγγελιών, έχουμε θετικά αποτελέσματα στις προμήθειες υγειονομικού υλικού:
-Σήμερα φτάνει στη χώρα μας ένα νέο μεγάλο φορτίο, δωρεά του εφοπλιστή κ. Προκοπίου, με 2,5 εκατομμύρια γάντια.
-Χθες ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.
-Προχθές παρελήφθησαν – παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- 8,34 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα μέρος των 13,5 εκατομμυρίων της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.
Είχαν προηγηθεί:
-Η μεταφορά 1,7 εκατομμυρίων μασκών από την Κίνα δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών.
-Η μεταφορά δωρεάς 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
-Η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία.
-Η παραλαβή δωρεάς από την Κίνα με 1,2 εκατομμύρια μάσκες και υγειονομικό υλικό.
Σημειώνεται ακόμη, ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συγκεντρώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστούν 335 αναπνευστήρες Μ.Ε.Θ., 20 φορητοί αναπνευστήρες, 100 monitor παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, 100 νοσοκομειακές κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων.
Σημειώνεται ακόμη ότι μονάδες του Στρατού προχωρούν στην άμεση παραγωγή 35.000 αντισηπτικών, καθώς και ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επισήμανε: «Άνοιξε χθες ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στην οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολό τους τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,8 δις ευρώ ή 3,5% του Α.Ε.Π. και είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 700 χιλιάδες ή 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, καθώς και 800 χιλιάδες ή 3 στις 4 επιχειρήσεις.
Περιλαμβάνουν επίσης:
-Παροχή στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς, ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), voucher 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσω προγράμματος κατάρτισης. Και παροχή στους ίδιους κλάδους της ενίσχυσης των 800 ευρώ, εφόσον συνεχιστεί η κρίση, και τον Μάιο.
-Αναστολή πληρωμής οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
-Καταβολή του δώρου του Πάσχα στο ακέραιο με το Κράτος να καλύπτει την διαφορά, όταν οι ημέρες εργασίας ήταν λιγότερες του προβλεπομένου.
-Καταβολή έκτακτης ενίσχυσης σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Μείωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και της κύριας κατοικίας.
-Ενεργοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους σε Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ.
-Σταδιακή εφαρμογή, από τις αρχές Μαΐου προγραμμάτων εργασίας για 100.000 ανέργους.
-Παράταση του επιδόματος ανεργίας για 2 μήνες.
-Εφαρμογή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
-Αποπληρωμή από το Κράτος των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες.
-Τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των δόσεων για ενήμερα δάνεια σε τράπεζες.
-Δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων.
-Αναστολή μέχρι τις 31 Μαΐου της λήξης των επιταγών.
-Χρηματοδότηση κλάδων του πρωτογενούς τομέα και επίσπευση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.