Ανδρέας Κατσανιώτης: «Να αναστείλουν οι τράπεζες τις χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και e-banking»

Το ζήτημα των χρεώσεων και προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (μέσω ΑΤΜ ή ebanking) φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι μπορούν να ανασταλούν για το διάστημα που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κατσανιώτης, αναφέρει: «Στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών και των έκτακτων μέτρων που αυτές επιβάλλουν αλλά και με δεδομένο ότι και οι τράπεζες οφείλουν να συνεπικουρούν και να στηρίζουν ουσιαστικά επιχειρήσεις, επαγγελματίες, πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από τις συνέπειες της γενικότερης κρίσης της πανδημίας, ιδιαίτερα σημαντική θα ήταν η προσωρινή αναστολή των χρεώσεων (προμήθειας), σε μία σειρά από τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές που πραγματοποιούνται υποχρεωτικά από 24/3/2020, είτε μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ), είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (ebanking), σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤ, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών».


Ο βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποιου τέτοιου είδους παρέμβαση, ακόμα και ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ σε δήλωσή του αναφέρει:

«Κοινός σκοπός πρέπει να είναι, το τέλος αυτής της κρίσης να μας βρει όλους μαζί όρθιους και δυνατούς. Ειδικά σήμερα λοιπόν που η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και μάλιστα, ενώ το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας έχει μπει σε έναν σημαντικό κύκλο οικονομικής δυσπραγίας, είναι απαραίτητο και οι τράπεζες να προβούν σε κινήσεις ανακούφισης των πολιτών. Αυτή η μάχη μας αφορά όλους. Και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Από την πλευρά μας, είναι αυτονόητο πως όλοι μετέχουμε στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού και όχι μόνο δίνουμε τον μισθό μας, αλλά καθημερινά δίνουμε τη μάχη για τον τόπο μας. Μάχη για την Αχαία, μάχη για την Ελλάδα!»