8 Σημαντικά συμπεράσματα για τον Covid-19 από τον Ειδικό Παθολόγο Πέτρο Δραγώνα

Οκτώ σημαντικά συμπεράσματα για τον Covid – 19 που εξήχθησαν από την επιστημονική κοινότητα στις 28 Μαρτίου, η οποία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Fighting Global COVID – 19 Together: Clinical Experience Sharing and Discussion», μεταφέρει στους αναγνώστες της εφημερίδας μας, ο Ειδικός Παθολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην επιδημιολογία, Πέτρος Δραγώνας, οποίος συμμετείχε στη συζήτηση.

1-Διαφαίνεται γενετική προδιάθεση στην αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία καθορίζει εν πολλοίς και τη βαρύτητα της νόσου. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί παραμένουν φορείς χωρίς συμπτώματα, άλλοι νοσούν ελαφρά και άλλοι εκδηλώνουν βαριά συμπτωματολογία.


2-Υπάρχει καθολική αποδοχή στο ότι η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν πρόδρομα συμπτώματα.

3-Είναι σαφές ότι συνοδείς νοσολογικές οντότητες αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη της νόσου (σημειώνεται εδώ ότι ακόμα και η νοσογόνος παχυσαρκία αποτελεί μια εξ αυτών των οντοτήτων). Ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου αποτελεί σαφώς το κάπνισμα.

4-Από την στιγμή της μόλυνσης, συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν μέσα 14 ημέρες. Σημαντικό από διαγνωστικής άποψης είναι το γεγονός ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να εμφανίζονται αρνητικοί στο τεστ τις πρώτες 5-6 ημέρες (γεγονός που δυσχεραίνει το screening σε φαινομενικά ασυμπτωματικούς ασθενείς)

5-Τα διαγνωστικά τεστ στα οποία προσμετρούνται αντισώματα κατά του ιού έχουν χαμηλότερη ευαισθησία από το τεστ αναφοράς (pcr) γιατί μπορούν να προσμετρήσουν αντισώματα έναντι ιών της ίδιας οικογένειας και όχι αποκλειστικά του covid-19.Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

6-Απόλυτη αντένδειξη αυτήν την εποχή πανδημίας αποτελεί ο εμβολιασμός κατά γρίπης η πνευμονιόκοκκου.

7-Οι συνδυασμοί σκευασμάτων χλωροκίνης, αζυθρομυκίνης και κολχικίνης φαίνεται ότι κατευνάζουν τους καταρράκτες της φλεγμονής όταν χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της νόσου με ελαφρά συμπτώματα. Φαίνονται λιγότερο δραστικά σε εγκατεστημένη βαριά νόσο και επ’ ουδενί δεν μπορούν να χορηγηθούν σαν πρόληψη κατά της μόλυνσης από τον ιό

8-Ισχύουν στο ακέραιο οι γνωστοί σε όλους μας κανόνες υγιεινής ως μέτρο προφύλαξης.

Ο Πέτρος Δραγώνας είναι Ειδικός Παθολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην επιδημιολογία.