Χωρίς δίχτυ προστασίας τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – Ερώτηση κατέθεσε ο Δ. Ακτύπης

Ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την απαραίτητη ενίσχυση των Τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Ακτύπης αναλύει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των τοπικών ΜΜΕ, καθώς τα έσοδα των μιντιακών επιχειρήσεων προέρχονται αποκλειστικά από τη διαφήµιση των τοπικών επιχειρήσεων, η λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των οποίων ανεστάλη κατόπιν Κυβερνητικής εντολής, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να διακόψουν την προβολή τους. Εκτός όμως από τη σημαντική μείωση των εσόδων, ο κ. Ακτύπης αναφέρεται σε μία ακόμα σημαντική παράμετρο που έχει να κάνει με την αδυναμία εφαρμογής των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την αναστολή των συµβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία, καθώς το ανθρώπινο δυναµικό των επιχειρήσεων Τοπικού – Περιφερειακού Τύπου µετά βίας επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες καθηµερινής έκδοσης.


H ερώτηση

ΠΡΟΣ:

• Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα
• Υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Η πανδηµία του νέου κορωνοϊού έχει πράγµατι δηµιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα µας. Πράγµατι, η αδήριτη ανάγκη περιορισµού κάθε οικονοµικής δραστηριότητας έχει επιφέρει σοβαρά πλήγµατα στην οικονοµία µας συνολικά και ειδικότερα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Βεβαίως, η αντίδραση της Κυβέρνησης υπήρξε άµεση και αποτελεσµατική, αφού ταχύτατα ελήφθησαν µέτρα στήριξης της οικονοµίας. Με σκοπό να αρθεί σηµαντικό µέρος των συνεπειών, που επέφερε η πανδηµία, η Κυβέρνηση προχώρησε σε µέτρα ελάφρυνσης των πληττόµενων επιχειρήσεων, καθώς και σε µέτρα προστασίας των εργαζοµένων σε αυτές. Φυσικά, η λίστα των πληττόµενων επιχειρήσεων είναι δυναµική, αφού παραµένουν ανοιχτά τα περιθώρια αναπροσαρµογής της µε βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ωστόσο, τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης συνιστούν µια κατηγορία επιχειρήσεων, η οποία, παρότι είδε τα έσοδά της να µειώνονται δραστικά, φτάνοντας µάλιστα, κατά περιπτώσεις σε µηδενικά επίπεδα, δεν εντάχθηκε στον κατάλογο των πληττόµενων επιχειρήσεων.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, τα έσοδα των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης προέρχονται αποκλειστικά από τη διαφήµιση των τοπικών επιχειρήσεων, η λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των οποίων ανεστάλη κατόπιν Κυβερνητικής εντολής, αναγκάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις να διακόψουν τη διαφηµιστική τους προβολή. Τούτου δοθέντος, τα έσοδα των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, µειώθηκαν σε σηµαντικά ποσοστά, γεγονός που καθιστά πλέον απαγορευτική τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, η αναστολή των συµβάσεων εργασίας και η εκ περιτροπής εργασία συνιστούν λύσεις, οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρµοστούν, αφού το ανθρώπινο δυναµικό των επιχειρήσεων Τοπικού – Περιφερειακού Τύπου µετα βίας επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες καθηµερινής έκδοσης.

Επειδή, ο Περιφερειακός Τύπος επιτελεί σπουδαίο, όσο και απαραίτητο ενηµερωτικό έργο ιδιαίτερα στις επαρχιακές περιοχές της χώρας µας, αφού µεταδίδει και µάλιστα δωρεάν τα ενηµερωτικά µηνύµατα των Υπουργείων για την προστασία της Υγείας, του Περιβάλλοντος, για θέµατα Πολιτικής Προστασίας και για πολλά ακόµη κρίσιµα ζητήµατα.

Επειδή, έχουν ήδη καταγραφεί στην Περιφέρεια Ζακύνθου περιστατικά διακοπής κυκλοφορίας Τοπικών Εντύπων, εξαιτίας της αδυναµίας κάλυψης των απαραίτητων εξόδων λειτουργίας.

Επειδή, είναι εξαιρετικά υπαρκτός ο κίνδυνος να προχωρήσουν σε «κλείσιµο» και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Τοπικής Ενηµέρωσης.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την απαραίτητη ενίσχυση των Τοπικών Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, ώστε αυτά να µπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ενηµέρωση των πολιτών.

Ο ερωτών βουλευτής
Διονύσιος Ακτύπης