«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» | Γράφει ο Φώτης Κόττης

Ο κόσμος αλλάζει. Στηρίζεται περισσότερο από ποτέ στην καινοτομία, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ευελιξία.
Επιταχυντής για την ψηφιακή μετάβαση και μία νέα εργασιακή αντίληψη γίνεται ο πόλεμος ενάντια στην η πανδημία του κορονοϊού, καθώς τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού προβλέπουν άδειασμα των εργασιακών χώρων και εφαρμογή τηλε-εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε -μεγάλες κυρίως- εταιρείες, εφαρμόζουν διαδικασίες remote work και φαίνεται να δημιουργείται με μεγάλη ταχύτητα ένα άλλο κλίμα εργασιακών σχέσεων.
Ένα γιγαντιαίο πείραμα που έχει υπαγορευτεί από την ανάγκη περιορισμού του COVID-19, λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι κοινωνίες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με νέα μέσα.
Η αλήθεια είναι ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι κάτι νέο, αφού οι τεχνολογίες βρίσκονται ενσωματωμένες στις εσωτερικές και εξωτερικές τους διαδικασίες. Από κοντά ακολουθούν τις μεγάλες εταιρίες και οι μικρότερες κάνοντας την ανάγκη του κορονοϊού φιλοτιμία.
Αλλαγές ωστόσο υπάρχουν σε πολλούς τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι μετασχηματίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.
Τα πάντα είναι πρωτόγνωρα και παρόλο που τα βιώνουμε σε ένα καθεστώς «εθελοντικής» κλεισούρας στη λογική «μένουμε σπίτι» μοιάζει να μας ανοίγουν νέους δρόμους.
Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα κάνει το κύκλο της και θα περάσει. Θα αφήσει όμως πίσω της μία κοινωνία που θα έχει δοκιμάσει στην πραγματική ζωή τις νέες τεχνολογίες, και θα έχει ξεπεράσει το χάσμα των τεχνολογικών γενεών, αναθεωρώντας αρκετά παραδοσιακά μοντέλα…
Εμείς ως #Επιμελητήριο είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό με ολοκληρωμένο σύστημα cloud υπηρεσιών, ψηφιακών υπογραφών ΥΓΕΜΗ, Υπηρεσία μιας Στάσης.
Με την τελική ενοποίηση των βάσεων το egov θα είναι ετοιμοπόλεμο και πλήρες!
Το επόμενο βήμα είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των χρηστών επιχειρήσεων.
Ήδη τα Επιμελητήρια παρέχουν νέες εξελιγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής εξ’ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης με Πλατφόρμα http://elearning.uhc.gr.
Σκοπό της υπηρεσίας αυτής αποτελεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η παροχή σε αυτές νέων δυνατοτήτων ανάπτυξης στη σύγχρονη εποχή της εκπαίδευσης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.
Επίσης ετοιμάζουμε στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης τους μέσω ΕΟΑΕΝ και συνεργαζόμενων υπουργείων.
Ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων και έχοντας υλοποιήσει χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης καθώς και έχοντας εμπλακεί στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθόδων, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα της ψηφιακής Ελλάδος.
Βλέπουμε επίσης την ανάγκη για ηλεκτρονικές αγορές στο νησί από τοπικές επιχειρήσεις. Έχουμε έτοιμη ως Επιμελητήριο, την πλατφόρμα δημιουργίας eshop με την ολοκληρωμένη πύλη e-Business αξιοποιώντας την πλατφόρμα Υπηρεσιών Διεπιχειρησιακής Αγοράς (B2B & B2C Marketplace), την οποία θα διαθέτουμε στα μέλη μας με βάση το μοντέλο ASP (Application Service Provisioning). Η πιο πάνω πλατφόρμα υπηρεσιών και εφαρμογών θα λειτουργεί ως Ηλεκτρονική Αγορά για τις επιχειρήσεις-μέλη μας.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια.
Ας αξιοποιήσουμε την τεχνολογία όλοι μας χωρίς να ταλαιπωρούμε συνέχεια τους λογιστές μας, για πράγματα που μπορούμε να υλοποιήσουμε μόνοι μας.
Με Κυριάκο Πιερρακάκη και τους εξαίρετους συνεργάτες του, το κράτος θα μετασχηματιστεί.
Με μένα πρόεδρο και το Επιμελητήριο επίσης (αυτή είναι η δουλειά μου 30 χρόνια και οι σπουδές μου).
Κάποια στιγμή ελπίζω και ο δήμος μας…
Το μεγάλο στοίχημα είναι οι χρήστες-πολίτες-επιχειρηματίες!!
Μετά τον κορονοϊό θα είναι πιστεύω πεπεισμένοι!
Πως έλεγαν οι αρχαίοι «ουδέν κακόν αμιγές καλού»;

Ο Φώτης Κόττης είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Ιονίων Νήσων, Γενικός Γραμματέας ΕΟΑΕΝ/Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ελλάδας, Μέλος της Επιτροπής Καινοτομίας της ΚΕΕ, Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Πολυτεχνείου Πατρών-CEID, Μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-TEE, Strategic Consulting & IT EngineeringΤελευταία άρθρα