Απόλυτη αβεβαιότητα | Ανησυχία στην τουριστική βιομηχανία – Αναμένουν τα κυβερνητικά μέτρα

– Ψυχραιμία και συνεργασία συνιστούν οι φορείς
– Στόχος η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των επισκεπτών

Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι τουριστικοί παράγοντες, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδρανοποίηση του κλάδου. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά αυτή η νέα κρίση στην οικονομία και την κοινωνία και ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι σε αχαρτογράφητα νερά. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το αν αυτή η χρονιά θα είναι εντελώς χαμένη… Όλα θα κριθούν από το πόσο θα διαρκέσουν οι απαγορεύσεις, που είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την εξάπλωση του ιού. Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και για το θέμα των εργαζομένων που πλήττονται από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων. Ανέφερε δε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων ή αλλαγής των όρων των συμβάσεων τους.

Πρωτόγνωρη κατάσταση
Σε τοπικό επίπεδο η αγωνία κορυφώνεται και όλοι αναρωτιούνται αν τα σημερινά δεδομένα θα οδηγήσουν στο να ξεκινήσει καθυστερημένα η σεζόν ή εάν η χρονιά θα πάει χαμένη… Υπάρχει ανησυχία για το πως θα κινηθεί η βρετανική αγορά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει ο κλάδος σε συνεργασία με άλλους φορείς και τις τοπικές αρχές να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, στην οποία επισημαίνεται ότι επρόκειτο για μία αναπόφευκτη κυβερνητική απόφαση που ωστόσο επισφράγισε το γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μία πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο και τα ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Επισημαίνεται δε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι περιμένουν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του κλάδου, ενώ είναι έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πρωταγωνιστήσουν και πάλι στην ανάταξη της οικονομίας, όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας την κοινωνία.

Νέα μέτρα και ασφάλεια
Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι του νησιού μας, αυτή τη στιγμή προέχει να ακολουθούν όλοι κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, όμως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που θα αφορούν, για παράδειγμα, την κάλυψη των υποχρεώσεων σε προμηθευτές, τη ρύθμιση οφειλών και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Τονίζουν δε ότι μετά από αυτή την αδρανοποίηση του κλάδου θα υπάρξει μία νέα τουριστική αγορά και το βασικό κριτήριο των επισκεπτών για την επιλογή του προορισμού θα είναι η ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, όπως επισημαίνουν, να υπάρξει συνεργασία φορέων σε τοπικό επίπεδο ώστε να λυθούν και τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στο νησί (πχ καθαριότητα, υποδομές). Τέλος, σημειώνουν ότι μόνο αν στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος, θα μπορέσει η τοπική οικονομία να είναι βιώσιμη και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Χριστίνα Τετράδη – Αντιπρόεδρος ΞΕΕ – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγανά
«Ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Πρώτιστο μέλημα όλων μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, της οποίας η διασφάλιση είναι και η καλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός. Όταν περάσει η πανδημία και τελειώσει αυτή η κρίση, η ασφάλεια θα είναι ένα βασικό κριτήριο για τους επισκέπτες. Εν αναμονή των κυβερνητικών μέτρων για τον τουρισμό, τα οποία θα είναι πολύ σημαντικά, ώστε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο τουρισμός να πρωταγωνιστήσει και πάλι στη ανάταξη της οικονομίας. Η ψυχραιμία, η συνεργασία και η υπευθυνότητα είναι ο μόνος, σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση, κάνοντας το καλύτερο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους μας, τους συνεργάτες μας, τους προμηθευτές και για την κοινωνία».

Νίκος Γκλαβάς – Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων
«Η σοβαρότητα και το αίσθημα ατομικής ευθύνης που θα επιδείξουμε τώρα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, και η πιστή τήρηση των κανόνων που καθημερινά ανακοινώνονται, ίσως μας φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση την «επόμενη ημέρα». Θα χρειαστεί δέσμη στοχευμένων μέτρων για την υποστήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος προς το παρόν έχει ουσιαστικά αδρανοποιηθεί, ώστε να ανακάμψει με γοργό ρυθμό, να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός. Από την μεριά μας καταγράφουμε συνεχώς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και σχεδιάζουμε ήδη τα πιθανά μοντέλα λειτουργίας μας στις νέες συνθήκες. Εκτιμούμε ότι στα κριτήρια επιλογής ταξιδιωτικού προορισμού εξαιρετική σημασία πλέον θα έχει ο βαθμός καθαριότητας και υγιεινής ενός τόπου και η ορθή λειτουργία των υποδομών αυτού, ώστε να δημιουργείται υψηλό αίσθημα ασφάλειας στον ταξιδιώτη. Απαιτείται ο συντονισμός των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών κλάδων, ώστε να κρατηθεί η τουριστική βιομηχανία του νησιού σε υψηλά μεγέθη, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλισθεί αντίστοιχα η βιωσιμότητα και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Γιώργος Μάργαρης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων
«Είναι προφανές ότι η τουριστική δραστηριότητα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και στο νησί μας είναι στο απόλυτο μηδέν. Εκτιμώ ότι προς το τέλος Μάϊου θα αρχίσει να υπάρχει κάποια δραστηριότητα στον τουριστικό χώρο, αφού πρώτα μετρήσουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Απώλειες όμως θα μετράμε και σε εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις. Οι ευρωπαϊκές αγορές που στηρίζουν το νησί μας θα αρχίσουν να ταξιδεύουν δειλά δειλά από τον Ιούνιο, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Μην ξεχνάμε ότι η Ζάκυνθος είχε γενικά χαμηλού βιοτικού επιπέδου πελάτες, οι οποίοι και θα έχουν πληγεί περισσότερο. Θεωρώ ότι η Μεγάλη Βρετανία η οποία αντιπροσώπευε το 50% περίπου της αγοράς μας, λόγω του ότι άργησε να πάρει μέτρα ενάντια στον κορονοϊό θα ανακάμψει πολύ αργότερα και θα έχει και τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες, πέρα από τις ανθρώπινες. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την φετινή χρονιά. Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να ανασυνταχτούμε, να κοιτάξουμε τις υποδομές μας για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Νομίζω ότι η πολιτεία έχει ανταποκριθεί πολύ καλά μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να στηρίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πιο γενναία μέτρα».

photo: telegraph.co