Γονείς και παιδιά απέναντι στον κορονοϊό | Γράφει ο Ανδρέας Ζουπάνος

Τα σχολεία έκλεισαν… τα παιδιά στο σπίτι… άνθρωποι με μάσκες… Τηλεόραση με έκτακτα δελτία… Όλοι μιλάμε για το ίδιο θέμα, ο καθένας με το δικό του τρόπο…
Τα παιδιά μας ζουν κάτι το διαφορετικό και μαζί με αυτά και ‘μεις. Ο κορονοϊός άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας και ίσως την αλλάξει ακόμα περισσότερο. Κι ενώ όλοι ανησυχούμε είναι βέβαιο ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε την αγωνία, την ανησυχία και στα παιδιά μας.
Μερικές συμβουλές για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση απέναντι στα παιδιά μας.
•Συζητάμε και ενημερώνουμε με απλά λόγια για όσα χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά για τον ιό. Χωρίς υπερβολές και όσο έγκυρα απαντάμε στα ερωτήματα και αν κάτι δε το γνωρίζουμε, θα τα ενημερώσουμε αμέσως μόλις το μάθουμε.
•Προσπαθούμε να καλύψουμε τις απορίες τους με το σκεπτικό πόσα μπορούν να καταλάβουν ανάλογα με τη ΗΛΙΚΙΑ τους και την ωριμότητα τους.
•Να είμαστε ειλικρινείς. Πείτε τους ότι κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν τα καταφέρουν να νικήσουν τον ιό, όπως ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.
•Δε μιλάμε στα παιδιά με άγχος και πανικό. Εξηγούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής που πρέπει να έχουμε κατά νου στις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της ημέρας
•Τα διδάσκουμε με υπομονή και ψυχραιμία, χωρίς φωνές και υστερίες. Δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα σε όλους τους κανόνες υγιεινής. Είναι μια ευκαιρία να τα εκπαιδεύσουμε στις συνήθειες πρόληψης και της καθαριότητας που θα τους φανούν χρήσιμες και μετά την κατάσταση αυτή.
•Προσπαθούμε να μην αλλάξουμε ριζικά την καθημερινότητα των παιδιών μας, τώρα ειδικά που δεν πηγαίνουν σχολείο (τακτικά γεύματα, ώρες ύπνου, κάποιες ώρες μελέτης, δραστηριότητες, παιχνίδια μέσα στο σπίτι ή στην αυλή).
•Αξιοποιούμε την ευκαιρία να έλθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και να περάσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους.
•Δεν έχουμε ανοιχτές τις τηλεοράσεις όλη την ώρα, γιατί μόνο πανικό μπορεί να τους δημιουργήσει (ειδικά οι ειδήσεις). Παρακολουθούμε προγράμματα και σειρές που μας χαλαρώνουν και μας διασκεδάζουν. Οι περίπατοι και η άσκηση με τα παιδιά μας στη φύση είναι ένας καλός τρόπος φυγής από τη ρουτίνα του σπιτιού.
• Η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα και γενικά ο ανθρωπισμός μπαίνουν σαν στάση ζωής, απέναντι στους συνανθρώπου μας, στους δικούς μας ανθρώπους που αγαπάμε.

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ για τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τον παππού και τη γιαγιά, τους γνωστούς και άγνωστους που έχουν θέματα με χρόνια προβλήματα υγείας. Για όλους αυτούς έχουμε ΧΡΕΟΣ να γίνουμε περισσότερο ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Έτσι θα αισθανθούμε και μεγαλύτερη χαρά όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια να δούμε να συνεχίζεται η ζωή μας χωρίς να λείπει ΚΑΝΕΙΣ… Γιατί το μεγαλύτερο αγαθό και δώρο του πλανήτη είναι η ΖΩΗ.

Ο Ανδρέας Ζουπάνος είναι προπονητής ποδοσφαίρου.Τελευταία άρθρα