Γυναίκες ηρωίδες της ζωής μας | Συνέντευξη της Aλεξάνδρας Γκριτζάπη στο ΣΤΙΓΜΕΣ

Η Αλεξάνδρα Γκιτζάπη, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των εργαζόμενων γυναικών που με επιτυχία συνδυάζουν καριέρα, οικογένεια και προσωπική ζωή. Αφιερώνει πολλές ώρες στη δουλειά της καθημερινά, καθώς διατηρεί ιατρείο στην “Ιατρική Φροντίδα Ζακύνθου” και μάλιστα με μια ειδικότητα που προετοιμάζει τις μέλλουσες μαμάδες να φέρουν στο κόσμο υγιή παιδιά, ενώ συγχρόνως δεν παραμελεί και την οικογένειά της, τον σύζυγο της και δύο μικρά παιδιά. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Ξανθόπουλο επίσης ιατρό και ιδρυτικό μέλος της «Ιατρικής Φροντίδας Ζακύνθου».

Τη ρωτήσαμε την άποψη της για τη θέση της γυναίκας σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μας απάντησε τα εξής:

1.Γυναίκα μια λέξη με πολλές έννοιες…Πόσο δύσκολος είναι αυτός ο ρόλος τελικά;

Η ζωή των γυναικών έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες στην εποχή μας έχουν να αντιμετωπίσουν όλο και πιο δύσκολες υποχρεώσεις, ευθύνες και προκλήσεις. Οι υποχρεώσεις που επωμίζονται έχουν επιπτώσεις στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.
Η γυναίκα παλιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και αυτόνομο, κυρίως λόγω του ότι ήταν υποχρεωμένη να παραμένει στο σπίτι και να μην εργάζεται, αλλά να ασχολείται μονάχα με την ανατροφή των παιδιών, με «τα του σπιτιού» και οι προσωπικές της ανάγκες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα.
Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κ.ο.κ. Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», όπως προστάζει η κοινωνία, συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται.

2.Οι γυναίκες στην εποχή μας έχουν να αντιμετωπίσουν όλο και πιο δύσκολες υποχρεώσεις, ευθύνες και προκλήσεις, τόσο στο επαγγελματικό στίβο όσο και στην προσωπική- οικογενειακή τους ζωή. Πολλές φορές αυτά τα δυο έρχονται σε σύγκρουση.Πιστεύετε ότι τα καταφέρνουν εξίσου καλά και στα δυό ή κάποιος κερδίζει περισσότερο εις βάρος του άλλου;

Η εργαζόμενη γυναίκα εκτός από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού, να φροντίσει τα παιδιά της, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συζύγου της. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει για τους ηλικιωμένους γονείς ή τα πεθερικά της.

Συνεχώς έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα που πρέπει να διαχειριστεί “Να παίξω με τα παιδιά μου ή να μαζέψω το σπίτι που είναι ακατάστατο ή να πάω στην εργασία μου;”, ενώ οι τύψεις και οι ενοχές καραδοκούν.Το να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, τα παιδιά, το σύζυγο και τον ίδιο σου τον εαυτό που τον παραμελείς πολλές φορές αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, σε καμία περίπτωση όμως ακατόρθωτη. Είναι αναγκαίο να μπορέσεις να ισορροπήσεις ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους. Μην ξεχνάς όμως πως το να είσαι ευτυχισμένη δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια και έτσι όπως εσύ τα είχες προγραμματίσει. Οφείλεις να διαθέτεις χρόνο στον εαυτό σου και να κάνεις αυτό που σου αρέσει.

3. Θαυμάζετε ή έχετε κάποιες γυναίκες πρότυπο, που σας ενέπνευσαν ή σας εμπνέουν;

Μαρί Κιουρί (Η φυσικός που κέρδισε δύο βραβεία νόμπελ):
«Στην επιστήμη πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα πράγματα και όχι τα πρόσωπα.», Μελίνα Μερκούρη (ηθοποιός και πολιτικός): »Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.», (Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης): »Αν είσαι ρατσιστής έχεις χάσει την πρώτη ιδιότητά σου, την ανθρώπινη », Μητέρα Τερέζα »Τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την παγκόσμια ειρήνη; Πηγαίνετε σπίτι και δείξτε αγάπη στην οικογένεια σας», Κική Δημουλά (ποιήτρια) »Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε λέω γυναίκα αμέσως. Όχι γιατί γυναίκα σε παρέδωσε στο μάρμαρο ο γλύπτης κι υπόσχονται οι γοφοί σου ευγονία αγαλμάτων, καλή σοδειά ακινησίας. Γιατί τα δεμένα χέρια σου, που έχεις όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω, σε λέω γυναίκα. Σε λέω γυναίκα γιατ’ είσ’ αιχμάλωτη. »

4. Αν σας δινόταν η ευκαιρία να αλλάξετε κάτι στην κοινωνία, ή στον τόπο που ζείτε και δραστηριοποιείστε τί θα ήταν αυτό;

-Ο Καρλ Μαρξ είχε πει: » Την ιστορία την φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά δεν την φτιάχνουν έτσι όπως θα ήθελαν. Δεν την φτιάχνουν κάτω από περιστάσεις που διαλέγουν οι ίδιοι, αλλά κάτω από τις περιστάσεις στις οποίες βρίσκονται».

Επομένως έξυπνος ειναι ο άνθρωπος που προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και δίνει σε αυτό που του παρουσιάζεται τον καλύτερο του εαυτό. Αν θα μπορούσα λοιπόν να αλλάξω κάτι αυτο θα ηταν την νοοτροπία του να ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι άλλοι αδιαφορώντας για την προσωπική μας βελτίωση και πρόοδο. Αν ο καθένας από εμάς γινει πιο καλός για τον εαυτό του όλη η κοινωνία θα αλλάξει προς το καλύτερο. Όλα πηγάζουν από τον σεβασμό που θρεφουμε προς την ανθρώπινη ύπαρξη και το περιβάλλον μας. Μικρές καθημερινές κινήσεις που δεν περιστρέφονται μονο γυρω απο το συμφέρον μας αλλά στο γενικό καλο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας.

5.Τι έχετε να πείτε για τον κοροναιό και τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο και ιδιαίτερα τις εγγύους;

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη συμπεριφορά του σε εγκύους. Οι έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα της γρίπης, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι σε μια μορφή καταστολής συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες δεν γνωρίζουμε όμως εάν συμβαίνει το ίδιο με τον κορονοϊό . Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία και τα αντιβιοτικά, όπως είναι γνωστό, δεν είναι δραστικά απέναντι στους ιούς.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, αλλά στην περίπτωση αυτή ο παθολόγος θα συνεργαστεί με τον γυναικολόγο. Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού είναι βασικά μέτρα προστασίας όχι μόνο από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά γενικότερα. Επιπλέον συνιστώνται ορισμένες καλές συνήθειες που θα κρατήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως για παράδειγμα να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό ή αφεψήματα μέσα στην ημέρα, να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, να προσπαθείτε να διαχειρίζεστε το άγχος και να κάνετε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σας για ξεκούραση. Η διατροφή σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προτείνεται ως το πιο υγιεινό και ισορροπημένο και επιπλέον σας θωρακίζει με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αναφορικά με τις μετακινήσεις και την εργασία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς η ασφάλειά τους συνδέεται με τα δεδομένα κάθε εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, εάν έχετε παρουσιάσει διαβήτη της κύησης κατατάσσεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει να παραμείνετε στο σπίτι ή/και να εργάζεστε από εκεί, καθώς και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.