Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αβεβαιότητα στην οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο | Γράφει ο Διονύσης Μπάστας

Ο COVID-19, ante portas, ως νέος Γαλάτης, απειλεί τον κόσμο ολόκληρο και οι “χήνες” δεν έχουν βρεθεί ακόμη για να μας προστατέψουν. Μια ιστορική αναδρομή, ένα συγκυριακό λογοπαίγνιο, μια “πραγματική” και όχι εικονική, πραγματικότητα που πλήττει τις κοινωνίες πολυεπίπεδα…
Υγεία, πρόνοια, οικονομία είναι τα πρώτα “θύματα” της ασύμμετρης απειλής και στο βάθος μια έντονη ανασφάλεια, που δε ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία. Ας είναι. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού στην οικονομία.
Ας δούμε πρώτα απ’ όλα το πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται στην οικονομία της χώρας μας, το οικονομικό περιβάλλον. Τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας είναι απογοητευτικά, το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ.) σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση κατά 0.7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αύξηση μόλις 1%. Έτσι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 1.9% του ΑΕΠ, αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2%. Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΕΠ. Της χώρας ανήλθε πέρυσι σε 194,4 δις ευρώ έναντι 190,8 το 2018. Από τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε όρους όγκου, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1%, με τη γενική κυβέρνηση να δίνει τον ρυθμό (+2,1%) και τα νοικοκυριά να ακολουθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στην κατανάλωση, κατά μόλις 0,8%. Σε ετήσια βάση, προκύπτει επίσης οριακή αύξηση (0,7%) στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 4,8% και οι εισαγωγές με 2,5%. Τα στοιχεία όμως του τελευταίου τριμήνου του 2019, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,7%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 5%. Ως εκ τούτου, το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του ‘19 σε σχέση με τρίτο, κατέγραψε μείωση 0,7%.
Τα παραπάνω στοιχεία, επιτείνουν τον προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος, υπό την βαριά σκιά που ρίχνει στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην ελληνική, ο κορωνοϊός.
Εκτιμήσεις του δημοσιονομικού συμβουλίου, ανέφεραν ψαλίδισμα της αναπτυξιακής δυναμικής έως και κατά επτά δέκατα (1,88%) για φέτος.
Βούλιαξε το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του΄19, παρασύροντας τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για ολόκληρο το 2019.
Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη καθώς η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη φάση της επίδρασης του κορωνοϊού, η οποία θα επιφέρει σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ και ο κίνδυνος ύφεσης δεν πρέπει να αποκλειστεί, στην περίπτωση μάλιστα που ο τουρισμός δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Οι αιτίες της αναπτυξιακής αστοχίας είναι:
1. Η περικοπή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.1.δισ. ευρώ το 2019 και καθώς οι πληρωμές γίνονται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, η περίοδος αυτή επιβαρύνθηκε σημαντικά.
2. Η διανομή κοινωνικού μερίσματος, η οποία τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν ύψους 900 εκατ.ευρώ, ενώ φέτος δόθηκαν λίγο περισσότερα από 200 εκατ.ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα έλειψαν από την αγορά.
3. Η κόπωση των εξαγωγών αγαθών στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Το κρίσιμο στοίχημα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας θα είναι το εύρος της επίπτωσης που θα έχει η επιδημία, στον τουρισμό, τομέας στον οποίο στηρίζει πολλά η χώρα, όπως επίσης και η πορεία των εξαγωγών αγαθών, οι οποίες από τα μισά του 2019 δείχνουν να φρενάρουν.
Το έχω αναφέρει σε κάθε ευκαιρία, ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ως ποιοτικός παράγοντας της οικονομίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Αυτό όμως για μια άλλη φορά.
Τα μέτρα στήριξης άργησαν και αυτά μια μέρα.
Έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην χώρα,-ήταν γνωστή η ραγδαία εξάπλωση του ιού στη γειτονική Ιταλία- και ενώ μεσολάβησαν ακυρώσεις καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, μεγάλη μείωση των οργανωμένων εκδρομών, κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ , το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρκείται, προς το παρόν, σε συσκέψεις και σχέδια επί χάρτου.
Όπως επί χάρτου είναι σχεδιασμένα τα κυβερνητικά πλάνα σε σχέση με την πολιτική προστασία.
Ακόμα και ο μεγαλύτερος καλοθελητής καταλαβαίνει, για να ξεφύγουμε λίγο από τα οικονομικά, ότι ο ιός “ξέφυγε” από τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ, ως αναφορά τα κρούσματα σε Αμαλιάδα, Πάτρα και Ζάκυνθο. Σύμφωνα με δηλώσεις του θεράποντα γιατρού του 66χρονου απ’ την Αμαλιάδα, ο ασθενής είχε όλα τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι αλλά οι οδηγίες που δόθηκαν ήταν να μη σταλεί δείγμα, διότι θεώρησαν ότι επειδή το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν είχαν κρούσματα δεν θα έπρεπε το συμβάν να εξεταστεί σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα που αφορούν τον συγκεκριμένο ιό.
Ένα άλλο τραγελαφικό γεγονός που συνέβη, αλλά πολύ λίγοι το αντιλήφθηκαν, είναι η μη χρήση του τριψήφιου 112 που υποτίθεται χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πληροφορώντας τους πολίτες για το πώς πρέπει να δράσουν ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο.
Αντί αυτού, χρησιμοποιήθηκε το TAXIS, δια πάσαν νόσο κλπ, ώστε οι πολίτες να λάβουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπιση ιού.
Με τη μόνη διαφορά, στις περισσότερες περιπτώσεις και επειδή διαχειριστής των κωδικών TAXIS είναι ο λογιστής, αφού έχει εξουσιοδοτηθεί από τον πελάτη του, μπορεί να “βλέπει” κάθε μήνυμα που τον αφορά. Άρα ο πολίτης δεν λαμβάνει καμία ενημέρωση, γιατί απλά οι περισσότεροι δεν έχουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιδιαίτερα άτομα “κάποιας” ηλικίας. Άρα ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΟΔΗΓΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή κατάφεραν να δημιουργήσουν τον 1135, τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται σχετικά.

Επιστρέφοντας στα οικονομικά στοιχεία, ας δούμε ποια είναι τα μέτρα που πήραν στην γειτονική Ιταλία, για την στήριξη της οικονομίας και του επιχειρείν.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους 50.000 κατοίκους της κόκκινης ζώνης σε απομόνωση, “παγώνουν” μέχρι τον Ιούνιο, ενώ προς το παρών σταματά και η καταβολή φόρων και πληρωμή ενσήμων από τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μπει σε καραντίνα θα λάβουν μέχρι 500 ευρώ το μήνα, ενώ το ειδικό ταμείο για τις μικρές επιχειρήσεις ενισχύεται με άλλα 50 εκατ. ευρώ.
Διατίθενται, άλλα 350 εκατ. ευρώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία του made in Italy.

Τα αιτήματα
Ήδη στα οικονομικά υπουργεία έχουν σταλεί αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικών φορέων, για μέτρα τόνωσης των τοπικών οικονομιών της Πάτρας και της Ξάνθης που υπέστησαν σημαντικές ζημίες για τους γνωστούς λόγους.
Από τη Ζάκυνθο σε επίπεδο Περιφέρειας ή Αντιπεριφέρειας ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Επαγγελματικές οργανώσεις; Επιμελητήριο;
Στη Ζάκυνθο αρκούμαστε στις φωτογραφίες, στις ωραίες λεζάντες και στις συνεδριάσεις σε “λαμπερές” αίθουσες, και πολιτικές ως ευχετήριες κάρτες.
Μάλλον θιασώτες του “μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις”
.

Πάμε λοιπόν στα προτεινόμενα μέτρα.
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. Των οποίων η προθεσμία έληγε τέλος Φεβρουαρίου και Μαρτίου, έως 31 Ιουλίου με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως 31 Ιουλίου.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών δόσεων ρυθμίσεων έως 31 Ιουλίου σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής δόσεων για έξι μήνες.

Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι το παιχνίδι είναι στο κυβερνητικό γήπεδο. Πρέπει το κράτος να είναι γενναιόδωρο απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Μακριά και πέρα απ’ το “σύνδρομο του αφορισμένου” που είναι η κατάσταση κατά την οποία ο αφορισμένος για ψυχολογικούς λόγους υποβάλει τον εαυτό του στις “τιμωρητικές πράξεις” του αφορισμού. Δέχεται τη δυστυχία του.
Τελικά οι Γαλάτες δεν τα κατάφεραν. Οι χήνες της Ρώμης ήταν το τυχαίο γεγονός. Ήταν η σωτηρία.
Αναμένουμε τις Χήνες μας.Τελευταία άρθρα