Κοροναϊός: Αγωνία για τους 5 Ζακυνθινούς | Σήμερα τα αποτελέσματα

Τρεις γυναίκες και δύο άνδρες από το νησί μας ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους μαζί με τον 67χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ρίο και είναι θετικός στον κορονοϊό. Και οι πέντε, οι οποίοι είναι μεσήλικες, το πρωί της Πέμπτης, προσήλθαν στο νοσοκομείο για να ληφθούν δείγματα και να αποσταλούν στο Αιματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», στο Ρίο, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι είχαν εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα.
Χθες το πρωί κατέφθασαν στο νοσοκομείο, προκειμένου να προβούν στον κατάλληλο έλεγχο, σύμφωνα με τις οδηγίες που πήραν από την ΕΟΔΥ. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα τηρήθηκε το πρωτόκολλο και οι συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στο χώρο που έχει προβλεφθεί για τέτοια περιστατικά, από όπου και λήφθηκαν τα δείγματα. Κατόπιν, και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, μετέβησαν στα σπίτια τους με σαφείς οδηγίες για κατ’ οίκον περιορισμό.
Με το που ξέσπασαν κρούσματα κορωναϊού στη χώρα μας το νοσοκομείο σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει ύποπτο περιστατικό, ακόμα και κρούσμα, αν συνέβαινε. Χθες, λοιπόν, ήταν η στιγμή να πραγματοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμόζοντας πλήρως όλα τα πρωτόκολλα. Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο μας υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Όπως είχε αναφέρει, μιλώντας προς την «ΗΜΕΡΑ» ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Γιώργος Ραγκούσης: «Έχουμε καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ».
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και πριν φτάσουν τα ύποπτα κρούσματα στο νοσοκομείο στην πύλη του ιδρύματος – στο σημείο που γίνεται και ο πρώτος έλεγχος – βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής. «Βλέπουμε ότι τα μέτρα εφαρμόζονται. Οι εντολές που έχει δώσει το υπουργείο ακολουθούνται επακριβώς. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Χρειάζεται ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες από τους υπεύθυνους και τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται πανικός. Απ’ ό,τι ξέρουμε όλοι, είναι μια γρίπη που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Κατά τα άλλα, με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό όλα θα τα αντιμετωπίσουμε. Πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε εξάπλωση του ιού. Φυσικά είναι μια κατάσταση που δεν εξαρτάται από μας, απλώς προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δ. Ακτύπης: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμη και το χειρότερο σενάριο»
Μετά από επαφές που είχε ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης με στελέχη του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του ΕΟΔΥ, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους ζακυνθινούς πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κορωνοϊού με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. Επισημαίνει ότι έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού και εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για όποια βήματα χρειαστούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Το σχέδιο μπαίνει ήδη σε σταδιακή εφαρμογή, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Να σημειωθεί ότι για το συντονισμό των ενεργειών των κρατών-μελών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Ο Βουλευτής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, το οποίο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόγνωση και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί μας. Όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής, «Θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και μπορούμε να διαχειριστούμε με επάρκεια την απειλή του κορωνοϊού».

Στα 31 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί. «Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας. Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών. «Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας». Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.