Παρά τη μικρή συμμετοχή των Ζακυνθινών εστάλη ηχηρό μήνυμα | Μαζική συγκέντρωση για την Πατρών – Πύργου

•Η συγκέντρωση μεταδόθηκε ζωντανά από το ΙΟΝΙΑΝ
•Μητροπολίτης Ηλείας: «Ο Χριστός μου είπε να στείλω μήνυμα στον Πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση του έργου»

Εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και αιρετοί από την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, την Κεφαλονιά και το νησί μας συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση για την Πατρών – Πύργου. Η συγκέντρωση έγινε στο Βουπράσιο και ξεκίνησε με την τέλεση τρισάγιου στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στην Ε.Ο. καρμανιόλα. Τα τελευταία 10 χρόνια στην Πατρών – Πύργου έχουν χάσει τη ζωή τους 130 άτομα, ενώ από τις αρχές του 2020 έχουν χαθεί ήδη τέσσερις άνθρωποι.

Η συμμετοχή των Ζακυνθινών
Πρόκειται για ένα έργο ζωής και θανάτου και οι Ζακυνθινοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τα δημοσιεύματα της «Ημέρας» και τα ρεπορτάζ του «ΙΟΝΙΑΝ» για τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία του συνεδρίαση, ψήφισμα για τη συμμετοχή αρχών, φορέων και πολιτών στην κινητοποίηση. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Κακολύρη, ο οποίος επικοινώνησε με το ΚΤΕΛ Ζακύνθου και την «Levante Ferries» η μεταφορά των Ζακυνθινών έγινε δωρεάν. Ο κ. Κακολύρης εκφράζει μέσα από την εφημερίδα μας τις ευχαριστίες του προς τις διοικήσεις της «Levante Ferries» και του ΚΤΕΛ για αυτή τη σημαντική προσφορά.
Το ψήφισμα που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέγνωσε στην κινητοποίηση ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση», Αντώνης Κασσιμάτης όταν ανέβηκε στο βήμα. To ψήφισμα αναφέρει: «Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και την αντίθεση τους στην αναστολή υλοποίησης, του ζωτικής σημασίας έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου από τον υπουργό υποδομών κ Καραμανλή. Με την απόφαση του αυτή καταδικάζει τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Δυτικής Πελοποννήσου να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα δρόμο καρμανιόλα που στοιχίζει κάθε χρόνο την ζωή σε 30 συνανθρώπους μας. Ο οδικός άξονας Πατρών-Πύργου χρησιμοποιείται από το σύνολο των ζακυνθινών που ταξιδεύουν οδικά εκτός νησιού. Αλλά και από το σύνολο των επισκεπτών που φθάνουν ακτοπλοϊκά στην Ζάκυνθο και ξεπερνούν τις 200.000 το χρόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοκινητόδρομο κρίσιμο για την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι κυριολεκτικά ακατανόητο γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο, που είναι ήδη χρηματοδοτημένο με 300 εκατομμύρια από Ευρωπαϊκούς Πόρους (άρα δεν θα μπουν διόδια) και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με ήδη υπογεγραμμένες τις 5 από τις 8 εργολαβίες και με έναρξη εργασιών, πρέπει να σταματήσει; Γιατί να δοθεί με ανάθεση στην «Ολυμπία Οδό»; Γιατί πρέπει να μπουν διόδια και στην Πατρών-Πύργου; Ενώνουμε την φωνή μας με την διαμαρτυρία των δήμων και των φορέων της περιφέρειας και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Συμβουλίου Αιρετών».
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπησαν επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος με Φιλότιμο» Χρήστος Πάστρας και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Επανεκκίνηση», Νίκος Καλαμαράς. Επίσης, στο Βουπράσιο βρέθηκαν τα μέλη της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Ζακύνθου Αντρέας Μυλωνάς, Στάθης Λογοθέτης, Τάσος Φραγκογιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Μπάστας, ο πρώην Περιφερειάρχης Ι.Ν. Θοδωρής Γαλιατσάτος και αρκετοί συμπολίτες μας.

Τα μηνύματα των Ζακυνθινών
Ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στη μαζική συμμετοχή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί, η Ηλεία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Αχαΐα, η Μεσσηνία στέλνουν ένα μήνυμα, ότι: «Πρέπει να υλοποιηθεί το έργο, δε χωράει καμία αναβολή, δε χωράει καμιά αναστολή».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Καλαμαράς, ο οποίος ανέφερε ότι βρέθηκε στο Βουπράσιο εκπροσωπώντας τη Ζάκυνθο, για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην καθυστέρηση υλοποίησης του αυτοκινητοδρόμου.
Ο κ. Πάστρας τόνισε τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης του έργου, είπε δηλαδή ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια που γίνεται λόγος για την κατασκευή του χωρίς να έχει γίνει κάτι. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήμασταν μικρά παιδιά, μεγαλώσαμε, άσπρισαν τα μαλλιά μας και ακόμα χάνουμε δικούς μας ανθρώπους σε αυτό το κομμάτι της ασφάλτου»

Θ. Γαλιατσάτος: «Μας ενώνει ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου»
Ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γαλιατσάτος Θεόδωρος επικεντρώθηκε στη σημαντικότητα του έργου, εφόσον εξυπηρετεί μεγάλο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χαιρετίζουμε αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών, των φορέων και τη σημαντική και συμβολική παρουσία της εκκλησίας. Μας ενώνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου. Περίπου 500.000 επισκέπτες και κάτοικοι από την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο, κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε αυτό το δρόμο». Χαρακτήρισε το έργο μείζονος σημασίας, εφόσον όπως ανέφερε είναι για εμάς τους νησιώτες του νοτίου Ιονίου ένας ζωτικός χώρος. Γι’ αυτό, τόνισε, «είμαστε σήμερα εδώ γιατί δίνουμε μαζί τη μάχη για να υπάρξει το ποθούμενο αποτέλεσμα». Τόνισε με έμφαση ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή, έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι μια εκτόνωση της κατάστασης, όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν. Παράλληλα συνεχάρη τους αιρετούς της Ηλείας, για την πρωτοβουλία τους σχετικά με τη διαμαρτυρία. «Χρειάζεται λοιπόν και συνέχεια στον αγώνα και κλιμάκωση, για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Χρειάζεται όσοι λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις να αναγκαστούν να συνομολογήσουν ότι αυτός ο δρόμος πρέπει άμεσα να προχωρήσει με δημόσια χρηματοδότηση και να γίνει χωρίς διόδια. Και το πιο σημαντικό, να αναγκαστούν να συμφωνήσουν μαζί μας ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κινητοποίηση
Η κινητοποίηση ήταν μαζική, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η μητέρα του Γιάννη Βαλογιάννη, που έχασε τη ζωή του πριν λίγες μέρες σε τροχαίο στην Πατρών – Πύργου στη Νέα Μανωλάδα. «Θα είμαι η τελευταία μάνα που πενθεί. Το υποσχέθηκα στο παιδί μου. Δεν θα το αφήσω έτσι. Θα ανέβω μόνη μου και θα στήσω σκηνή έξω από τη Βουλή για να πενθήσω 50 μέρες. Ας είμαι εγώ η τελευταία, να μην βρεθεί άλλα μάνα στη θέση μου», δήλωσε στα ΜΜΕ.
Συγκλονιστικά ήταν και τα λόγια του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στην κινητοποίηση. Ο κ. Γερμανός, είπε ότι για πρώτη φορά ο Χριστός απάντησε στις προσευχές του και του απάντησε ότι πρέπει να στείλει μήνυμα στον Πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση του έργου. «20 χρόνια όλοι οι κυβερνώντες, κατά τις προεκλογικές περιόδους, μας έλεγαν ότι θα ολοκληρωθεί το έργο, όμως ο δρόμος του θανάτου είναι εδώ. Πότε θα σταματήσει αυτό το κακό; Προσεύχομαι στο Θεό να δώσει μία λύση. Σήμερα το πρωί προσευχήθηκα ιδιαίτερα θερμά, λόγω των γεγονότων στο μικρό εκκλησάκι που έχουμε στη Μητρόπολη και για πρώτη φορά ακούω το Χριστό να μου απαντάει: «Γερμανέ, στείλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό να δώσει εντολή στον υπουργό του να αρχίσει ο δρόμος Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Τσακώνα, αμέσως»! Το μεταφέρω στον κ. Πρωθυπουργό και τον παρακαλώ εκ μέρους όλων όσων συμμετέχουν στην κινητοποίηση να δώσει εντολή στον Υπουργό Υποδομών να αρχίσει ο δρόμος και να σταματήσουν οι θάνατοι, για να δούμε καλύτερη ζωή στην Ηλεία και για να είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ηλείας.

Ο αγώνας είναι κοινός
Πολίτες, αρχές και φορείς από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν έναν κοινό αγώνα για ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Το ζητούμενο είναι η άμεση ολοκλήρωση των εργασιών και να μην μπουν διόδια στο δρόμο. Αρκετούς φίλους, γνωστούς και συγγενείς θρηνήσαμε στην Πατρών – Πύργου. Οι συμπολίτες μας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και αναμένεται να γίνουν και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον. Το κοινό μήνυμα είναι: «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο».

Η κινητοποίηση στο Βουπράσιο μεταδόθηκε ζωντανά από τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «ΙΟΝΙΑΝ» και διαδικτυακά από το κανάλι του ΙΟΝΙΑΝ youtube, καθώς και από το site του σταθμού www.ioniantv.gr.Τελευταία άρθρα