Να επιστρέψουν τα παραδοσιακά χρώματα στα κτίρια ζητά το Τ.Σ. της πόλης

Ερώτημα προς την Αρχιτεκτονική Επιτροπή κατέθεσε το Τοπικό Συμβούλιο πόλης σχετικά με τα παραδοσιακά χρώματα που πρέπει να έχουν τα κτίρια του νησιού μας, ενώ παράλληλα προτείνει όλοι να τα χρησιμοποιήσουν για να αλλάξει μια και καλή η εικόνα της πόλης.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Πέττας μίλησε για ένα σημαντικό θέμα που αφορά την εικόνα της πόλης. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα τόσο για την καλαισθησία, αλλά όσο και για τη σύνδεση της πόλης μας με τον πολιτισμό και την παράδοση τόσο στα χρώματα, αλλά και γενικότερα στα εξωτερικά σημεία των σπιτιών και μαγαζιών. Σε προηγούμενη συνεδρίαση μας θέσαμε ένα ερώτημα προς την αρχιτεκτονική επιτροπή να μας απαντήσει ποια είναι τα παραδοσιακά χρώματα της Ζακύνθου, ώστε να τα επικαιροποιήσουμε και να τα γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας.
Επίσης, θέσαμε και ερώτημα στην Περιφέρεια για να μας απαντήσει για το τι θα γίνει με το Μικρό Διοικητήριο που για πολλά χρόνια είναι σε αυτή την άσχημη κατάσταση. Εμείς τους ζητάμε να το βάψουν με παραδοσιακά χρώματα».
Ο κ. Πέττας σημείωσε ότι θα πρέπει τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι κάτοικοι της πόλης να μεριμνήσουν για την καλή εικόνα της πόλης. «Αυτό που θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μας είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, αν θέλουμε να δώσουμε μια άλλη όψη στην πόλη μας, ώστε να είναι εναρμονισμένη με τα χρώματα του Ιονίου, με το πράσινο και γενικότερα με την παλαιά Ζάκυνθο».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ζακύνθου κ. Σπύρος Μολλάς αναφέρθηκε στο θέμα και στα παραδοσιακά χρώματα που πρέπει να έχει η πόλη του νησιού μας, ενώ μίλησε και για τους αγώνες που έχει κάνει η Αρχιτεκτονική Επιτροπή με συγκεκριμένες μελέτες και σχέδια, τα οποία όμως δεν έχουν εφαρμοστεί… «Τα παραδοσιακά χρώματα της Ζακύνθου, το να πω ότι είναι η ώχρα, το ροζ αντικέ, το κυπαρισσί. Η ιστορία είναι ότι στους δημόσιους δρόμους, στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, στην Πλατεία Σολωμού κτλπ, αυτά τα αποφασίζει η Αρχιτεκτονική Επιτροπή που αγωνίζεται εδώ και χρόνια και σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πούμε μόνο ευχαριστώ. Κάνουν σχεδόν νέα μελέτη στα σχέδια που έρχονται και δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Εμείς δεν είμαστε ούτε χωροφύλακες, ούτε αστυνόμοι, ούτε καταδότες. Πρέπει και οι Ζακυνθινοί να βάλουν μυαλό και να καταλάβουν, για το καλό το δικό τους, ότι πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που τους λένε ορισμένοι τεχνικοί και σε αυτά οι αρχιτέκτονες και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή είναι πρωτοπόροι». Ο κ. Μολλάς επισήμανε ότι η όψη της πόλης θα άλλαζε προς το καλύτερο. «Σίγουρα θα ήταν καλύτερη η εικόνα της πόλης. Προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες στα δημόσια κτίρια, που δεν έχουν προσθήκες και χρώματα ή άλλες παρεμβάσεις και σκεφτείτε, κλείνοντας τα μάτια, πόσο ωραία θα ήταν η πόλη αν συνεχιζόταν αυτή η τεχνική και στην παραλιακή και στους δρόμους της Ζακύνθου. Το καλό της Ζακύνθου δυστυχώς ή ευτυχώς είναι από καιρό γραμμένο.. Δεν εφαρμόζεται και αυτό έχω να πω και εγώ και οι συνάδελφοι μου. Έχουμε το παράπονο. Έχουμε πει και γράψει τις γνώμες μας και δεν εφαρμόζονται».
Από την πλευρά του ο κ. Πέττας επισήμανε ότι θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν για να αλλάξει η εικόνα στην πόλη. «Βλέπουμε ότι δημιουργούνται κάποιες επιχειρήσεις που υιοθετούν ένα ευρωπαϊκό ή industrial στυλ. Θα πρέπει να επιμείνουν όμως και οι επιχειρηματίες περισσότερο στα παραδοσιακά χρώματα και τις ζακυνθινές καμάρες που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Και οι ξένοι έρχονται να δουν κάτι διαφορετικό. Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμος θέλουμε να δημιουργηθούν λιθόστρωτα, πλακόστρωτα, πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, για να γίνει η πόλη πιο φιλόξενη και με παραδοσιακή όψη».Τελευταία άρθρα