Ο Βουλευτής κ. Ακτύπης προς κ. Μακρή: «Είναι τραγελαφικό να μιλούν για ψέματα, αυτοί που έκαναν το ψέμα επιστήμη»

O βουλευτής Ζακύνθου, κ. Διονύσιος Ακτύπης απαντά στο μέλος του Σύριζα, κ.Ηλ. Μακρή, σχετικά με το δημοσίευμά του στο φύλλο της 24ης Φεβρουαρίου με τίτλο ¨Ψέματα και αλήθειες» (μπορείτε να το δείτε στο imerazante.gr) και αναφερόταν σε πλήθος θεμάτων που απασχολούν ευρύτερα τη ζακυνθινή κοινωνία. Συγκεκριμένα, αναφερόταν στα έργα στο λιμάνι, στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και σε θέματα που άπτονται των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Η απάντηση του κ. Ακτύπη
«Με έκπληξη διάβασα στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας τις δηλώσεις μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου με τίτλο, «Ψέματα και Αλήθειες». Πριν απαντήσω στα ερωτήματα που τίθενται, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αναφορά στα «ψέματα» και τις «αλήθειες».
Ας μας απαντήσει το συμπαθές, κατά τα λοιπά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο τραγελαφικό είναι να μιλούν για ψέματα, αυτοί που έκαναν το ψέμα επιστήμη! Αυτοί που πήραν διαζύγιο από την αλήθεια. Αυτοί, που έκαναν το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ΝΑΙ μέσα σε μία νύχτα. Αυτοί, που θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα τα καταργούσαν με ένα άρθρο και ένα νόμο, και τελικά τα ψήφισαν και τα εφάρμοσαν με πολλά άρθρα και πολλούς νόμους. Αυτοί, που υποσχέθηκαν κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Αυτοί, που υποσχέθηκαν αυξήσεις σε συντάξεις και αντί αυτού κατήργησαν τις επικουρικές και μείωσαν πάνω από 20 φορές τα ποσά των συντάξεων. Και ο κατάλογος μεγάλος από τα ψέματα. Τόσο μεγάλος, που ξεφεύγει των ορίων της συγκεκριμένης απάντησης.

Ας πάμε όμως στα ζητήματα τα οποία τέθηκαν από τον αρθρογράφο του εν λόγω κειμένου.
1. Λέει ο κ. Μακρής, ότι τα 2.9 εκατομμύρια ευρώ για τις επισκευές στο λιμάνι, βγήκαν επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σε ανάρτηση στο διαδίκτυο στις 6/11/2019 εγκαλούσε εμένα προσωπικά για το γεγονός, ότι ο κ. Κοντονής είχε βγάλει 10 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο έργο. Μάλιστα με ρωτούσε, ο κύριος Μακρής, πού πήγαν τα υπόλοιπα 7.1 εκατομμύρια. Του είχα απαντήσει τότε, ότι σύμφωνα με τη μελέτη που έχει το Υπουργείο Υποδομών, το έργο κατασκευάζεται με 2.9 εκ. Η απορία μου όμως, την οποία και του είχα θέσει, ήταν και παραμένει η εξής, με ποιά ακριβώς μελέτη κατέληξαν στα δέκα εκατομμύρια; Και αν το έργο φτιάχνεται με 2.9 εκατομμύρια, ποιός θα έπαιρνε τα 7.1 εκατομμύρια; Τότε, ο κύριος Μακρής μου απάντησε, ότι θα μου κοινοποιήσει τη σχετική μελέτη. Ακόμα την περιμένω, κ. Μακρή. Όμως, σήμερα παραδέχεστε, ότι η μελέτη για την επισκευή του λιμανιού κοστολογεί το έργο στα 2.9 εκατομμύρια ευρώ. Που είναι, κ. Μακρή, η μελέτη των 10 εκατομμυρίων ευρώ; Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, λοιπόν; Πότε λέτε ψέματα και πότε αλήθεια, κ. Μακρή; Και για να τελειώνουμε με αυτό το ερώτημα. Το έργο γίνεται με χρήματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει, από τον δημοσιονομικό χώρο που εμείς δημιουργήσαμε, μέσα από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, και συνολικά των διεθνών αγορών.

2. Στη συνέχεια ένοιωσε την ανάγκη ο κ. Μακρής να μας πει και για τον πολύπαθο δρόμο Πατρών -Πύργου. Όμως, και πάλι δεν λέει την αλήθεια. Αποκρύπτει δολίως το γεγονός, ότι ενώ το έργο ήταν έτοιμο για δημοπράτηση με μία εργολαβία, η κυβέρνηση Σύριζα σκέφτηκε, για να γίνει, λέει, ποιο γρήγορα το έργο, να το σπάσει σε 8 επιμέρους εργολαβίες. Αλλά ποιους νομίζετε ότι κοροϊδεύετε, πέρα από τους ίδιους τους εαυτούς σας; Όλοι σήμερα γνωρίζουν, ότι αυτό το κάνατε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσετε τον «εθνικό» σας εργολάβο. Εκείνον τον εργολάβο με τα βοσκοτόπια λέω. Που ήθελε μετά να γίνει και καναλάρχης… Δεν νομίζω να λέω κάτι ψέματα; Και την εργολαβία πήρε, αλλά βγήκε έκπτωτος μετά, και βοσκοτόπια είχε και καναλάρχης παρά λίγο να γίνει. Αν πραγματικά νιώθατε λίγο ντροπή, θα αφήνατε άλλους να κλάψουν για τόσους ανθρώπους, που έχουν χάσει τη ζωή τους στο συγκεκριμένο δρόμο. Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα προχωρήσει στη λύση του σύνθετου αυτού προβλήματος, που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς, κύριε Μακρή, λέμε την αλήθεια στους πολίτες και εξασφαλίζουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου θα γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό και μάλιστα χωρίς το ελληνικό κράτος να σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ.

3. Τέλος ο προαναφερθείς σκέφτηκε να πιάσει και το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. «Πιασάρικο» θέμα, δε λέω. Χρόνια το κυνηγάτε και θέλετε να μας πείσετε ότι εσείς και μόνο εσείς διαθέτετε ευαισθησίες. Εμείς όχι, και ας έχουμε εργασθεί νυχθημερόν στο χώρο της υγείας, έχοντας βιώσει από πολύ κοντά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η κυβέρνηση Σύριζα, κύριε Μακρή, άφησε το Γ.Ν.Ζ. διαλυμένο, χωρίς προσωπικό και σε κατάσταση υπολειτουργίας. Λέτε, ότι προκηρύχθηκαν θέσεις ιατρών, τις οποίες «δεν προλάβατε» να καλύψετε. Ας μας απαντήσετε όμως, τέσσερα χρόνια, που ήσασταν κυβέρνηση, τί προλάβατε τελικά να κάνετε; Τέλος, μιας που θίξατε το ζήτημα του Γ.Ν.Ζ. κύριε Μακρή, θυμάστε, ότι επι των ημερών της διακυβέρνησης Σύριζα η Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου «άνοιγε» μέρα παρα μέρα και τελικά, 4,5 χρόνια μετά, δεν άνοιξε ποτέ; Θυμάστε, ότι κάθε μήνα σχεδόν ανακοινώνατε, ότι η Μ.Ε.Θ. ανοίγει και τελικά η πραγματικότητα σας διέψευδε πανηγυρικά; Θυμάστε, κύριε Μακρή, ότι σοβαρά περιστατικά στο Γ.Ν.Ζ. παρέμεναν διασωληνωμένα στα κρεβάτια τις παθολογικής και τελικά κατέληγαν, επειδή δεν ήταν δυνατή η διακομιδή τους σε άλλη Μ.Ε.Θ.; Μήπως θυμάστε, την παροιμιώδη αδράνεια της κυβέρνησης Σύριζα απέναντι στο κορυφαίας σημασίας αυτό ζήτημα; Να σημειωθεί ότι όλα αυτά δεν τα λέω από μόνος μου, μια έρευνα στον τοπικό τύπο επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου, αφού είχαμε συνεχή δημοσιεύματα στις εφημερίδες του νησιού που αφορούσαν το «άμεσο» άνοιγμα της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν.Ζ.

Ας πούμε, λοιπόν, «Αλήθειες και όχι άλλα Ψέματα», αγαπητέ κύριε Μακρή.

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ν. Ζακύνθου