Το Νοσοκομείο Ζακύνθου έτοιμο για αντιμετώπιση κρούσματος κορονοϊού

Έτοιμη και η Ζάκυνθος
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική μας Ιταλία όπως ήταν λογικό χτύπησε συναγερμός και στην Ελλάδα. Έτσι, αφού πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, ακολούθησε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ιό.
Ο μεγάλος δημόσιος φορέας μας, το Νοσοκομείο είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο ύποπτο κρούσμα αφού υπάρχει ήδη επιχειρησιακό σχέδιο.

Σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου
Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο Ζακύνθου για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του κοροναϊού.
Ο κ. Ραγκούσης, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου μίλησε στην εφημερίδα μας και μας είπε ότι το νοσοκομείο μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας όλοι οι διοικητές των Νοσοκομείων. Σε αυτή τη σύσκεψη δόθηκε σαφής εντολή να δώσουμε έμφαση στο θέμα του κοροναϊού. Οπότε έχουν δοθεί οδηγίες από τον ΕΟΔΥ με πρωτόκολλο για το τι πρέπει να κάνουμε, εφόσον χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο κρούσμα».
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας έγινε σύσκεψη στο νοσοκομείο Ζακύνθου: «Από εκεί και πέρα, χθες το πρωί Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου συνεδριάσαμε με την επιτροπή λοιμώξεων. Εξετάσαμε συνολικά το θέμα της ροής ενός ύποπτου αρχικά, περιστατικού. Αυτό ξεκινά από τον πυργίσκο, την παρουσία ενός ατόμου στον πυργίσκο, όπου και θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο. Εν συνεχεία και εφόσον θεωρηθεί ότι είναι ύποπτο περιστατικό θα ακολουθήσει η μεταφορά του ανθρώπου στο κοντέινερ, που έχουμε. Θα ακολουθήσει η κλινική τους εξέταση, θα ληφθεί δείγμα που θα σταλεί για έλεγχο από το ΠΑΣΤΕΡ, θα παραμείνει στη βραχεία νοσηλεία, όπου ορίζεται και ως χώρος απομόνωσης. Έτσι λοιπόν βγαίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και συνάμα προσπαθούμε να δούμε στα στάδια αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου πού απαιτούνται παρεμβάσεις για διορθώσεις, ώστε να είμαστε καλυμμένοι», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Ταυτόχρονα, μας ενημέρωσε ότι προχωρά και η προμήθεια του εξοπλισμού, για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών (μάσκες, γυαλιά και ό,τι άλλο προβλέπεται).

Άμεση ενημέρωση όλων των φορέων ζητά ο διοικητής του Νοσοκομείου
Τέλος, ανέφερε ο διοικητής ότι χρήσιμο είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι εμπλεκόμενοι να έχουν γνώση του θέματος και του τρόπου αντιμετώπισής του. Έτσι, προτίθεται να προχωρήσει σε μια συνάντηση των αρμόδιων φορέων, προς ενημέρωσή τους. Μας δήλωσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλους μας και πρέπει να πω ότι στα άμεσα πλάνα μου είναι να έρθω σε επικοινωνία με όλους τους φορείς του νησιού. Στα άμεσα πλάνα μου λοιπόν είναι να διοργανωθεί άμεσα μια διάσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων, περιφέρειας, δήμου, ιατρικού συλλόγου, αυτοκινητιστών, δεδομένου ότι το καλοκαίρι θα εμπλέκονται και οι ίδιοι, των τουριστοϊατρείων, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και ακολούθως σωστή αντιμετώπιση. Ευχής έργον θα ήταν να οργανωθούμε όλοι, να είναι διαθέσιμοι όλοι και να μπορέσουμε και μέσα στην εβδομάδα να το κανονίσουμε».

Επιφυλακτικοί οι γιατροί – Το παν είναι η πρόληψη
Σε συνομιλία μας με τον ιατρό – παθολόγο κ. Τάσο Προβή αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Δε γνωρίζουμε ακόμα πάρα πολλά για τον εν λόγω ιό. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα μέτρα προστασίας είναι τα γνωστά μας πλέον, αυτά που τηρούμε σε κάθε επιδημία. Δηλαδή, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών, λήψη βιταμινών, καλύπτουμε μάτια, μύτη, στόμα. Όταν παρουσιαστούν συμπτώματα, δεν τα αγνοούμε, αλλά πάμε στο νοσοκομείο και αυτό γιατί δε μπορεί να γίνει αλλού η εξέταση».
Συνεχίζοντας μας έδωσε τις εξής προσωπικές του εκτιμήσεις: «Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι καλό θα ήταν να μη μας προλάβει πριν το καλοκαίρι ο ιός, γιατί το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεδομένης της μειωμένης μετάδοσης του ιού, λόγω θερμοκρασιών, αλλά και επειδή οι άνθρωποι κατά τη θερινή περίοδο δεν πάνε σε κλειστούς χώρους. Επίσης, συνήθως όταν εξαπλώνεται ο ιός εξασθενεί κιόλας».

Μικρά τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού
Σχετικά με τα εμβόλια και την φαρμακευτική αντιμετώπιση του ιού είπε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητάμε για κάτι τέτοιο και αυτό που πρωτεύει είναι η πρόληψη. Επίσης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει ηλικίες άνω των 60 και ανθρώπους με βεβαρυμμένο ιατρικό υπόστρωμα, ενώ σύστησε ψυχραιμία καθώς η θνησιμότητα του εν λόγω ιού δεν είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά πάντα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και πρέπει να τονίσουμε ότι η θνησιμότητα είναι μικρότερη από τον SARS.

Σε ετοιμότητα όλη η χώρα για ενδεχόμενο κρούσμα κοροναϊού
Να επισημανθεί ότι η χώρα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να είναι καθόλα έτοιμη σε περίπτωση κρούσματος. Τόσο η σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όσο και η μετέπειτα στο Μαξίμου, αποδεικνύει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ενδεχόμενο κρούσματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ψυχραιμία συνιστά ο Β. Κικίλιας
Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».
Στη σύσκεψη, που συγκλήθηκε εκτάκτως μετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γγ πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Επί τάπητος η θωράκιση της χώρας
Στο τραπέζι της διευρυμένης σύσκεψης βρέθηκαν η θωράκιση της χώρας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα και θάνατοι στη γειτονική Ιταλία.
«Ενημέρωσα, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον πρωθυπουργό για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναιού, τις εξελίξες τις γεωγραφικές επιδημιολογικές σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες», δήλωσε, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας. «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», πρόσθεσε.
Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί». «Υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια»,
υπογράμμισε ο υπουργός.

photo: cretalive.gr