Οι πρώτες συνέπειες του Brexit

Τις πρωτες δυσκολίες μετά το Brexit βιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού της για τα έτη 2021- 2027 έφερε στην επιφάνεια τις δυσκολίες αυτές. Η σύνταξη και ψήφιση αυτού του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, και αυτά σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η κοινή αγροτική πολιτική και η ευρωπαϊκή συνοχή είναι τα δύο πεδία για τα οποία θα έχουμε το επόμενο διάστημα σκληρές κόντρες και διαπραγματεύσεις. Κάποιες οικονομικά ισχυρές χώρες είτε θα καλύψουν το κενό, είτε θα έχουμε έναν προϋπολογισμό μειωμένο με τεράστιες συνέπειες για τις χώρες του Νότου ιδιαίτερα.
Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, της ανατολής και της δύσης, των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι επονομαζόμενες «τέσσερις σφικτοχέρες», προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.
«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μια συμφωνία. Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσολα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι είναι αναγκαίο «να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου, είπε ότι «Έτσι είναι η δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «Είναι μια καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι». Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει την Καγκελάριο και τον Πρόεδρο Μακρόν για να συζητήσει αυτό το θέμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και θα απαιτηθούν και άλλες σύνοδοι με πολλές ώρες και επίπονες προσπάθειες. Κάποιος πρέπει να βάλει τα λεφτά για τους άλλους τους φτωχότερους τους λιγότερο ισχυρούς. Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν τις ανισότητες στην Ευρώπη ,τις χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργεί το μεταναστευτικό,την ακριβή αλλά αναγκαία κλιματικά μετάβαση από την λιγνιτική στην καθαρότερη ενέργεια. Τελικά κάποιος συμβιβασμός θα υπάρξει,έτσι γίνεται πάντα και οι λύσεις βρίσκονται την τελευταία στιγμή στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Όμως ότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες και τα χρήματα θα φτάνουν για όλα μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Ας προετοιμαζόμαστε για λιγότερες επιδοτήσεις στην γεωργία και για μικρότερα ΕΣΠΑ. Μάλλον θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα πράγματα με λιγότερα χρήματα και αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε έχουμε, για την ώρα, τις υποδομές ως κράτος να τα στηρίξουμε. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε πλέον δίνοντας έμφαση στην λειτουργία των κρατικών αρχών και των υπηρεσιών. Μεγάλη η πρόκληση και τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης. Πάντως για να μην ξεχνάμε τις αιτίες όλου αυτού, τελικά τα χρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να λείπουν και θα φαίνεται αυτό όλο και εντονότερα. Βέβαια οι επιδοτήσεις θα λείψουν και από τους Άγγλους αγρότες, κυρίως την Σκωτίας. Κάποιοι και εκεί θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να μην έχουμε περαιτέρω διαθέσεις για αυτονομία των Σκωτσέζων .

photo: iefimeridaΤελευταία άρθρα