Στη Λευκάδα η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ για θέματα Πολιτικής Προστασίας (BINTEO)

Στη Λευκάδα βρίσκεται από χθες (13/2) η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) [πρώην ΙΓΜΕ], με σκοπό την πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης και εξέτασης φαινομένων κατολισθήσεων και βραχοπτώσεων σε διάφορα σημεία της Λευκάδας.

Συγκεκριμένα, χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, και ο Δρ. Παναγιώτης Πάσχος, της ΕΑΓΜΕ, μαζί με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λευκάδας, Αντώνη Θεοχάρη, και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λευκάδας, Ευάγγελο Μοσχονά, επισκέφθηκαν:

•την παραλία «Άγιος Ιωάννης», όπου παρατηρείται το φαινόμενο συνεχούς διάβρωσης των πρανών του παραλιακού δρόμου,
•τη θέση «Πευκούλια» επί της Επαρχιακής Οδού Λευκάδας – Άγιου Νικήτα, όπου υπάρχει το χρόνιο πρόβλημα συχνών βραχοκατολισθητικών φαινομένων, και
•και στην Τοπική Κοινότητα Άγιου Ηλία, στη θέση «Εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής» και σε ένα δεύτερο σημείο του επαρχιακού δρόμου, όπου δημιουργείται συνεχώς πτώση μεγάλου όγκου αδρανών υλικών από το ξέπλυμα των πρανών του βουνού.

Στα αντίστοιχα σημεία τους περίμεναν και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, Αναστάστιος Σολδάτος (Άγιου Ηλία) και Σπυρίδων Σολδάτος (Σύβρου).

Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, τις επόμενες ημέρες, θα προχωρήσει σε εκτίμηση της επικινδυνότητας των φαινομένων για την ασφάλεια των πολιτών, τις υλικές ζημιές στις υποδομές (οδικό δίκτυο και συνωδά έργα), αλλά κι τις καταστροφές στο δομημένο (οικισμοί) και φυσικό περιβάλλον, και θα προτείνει, όπου είναι δυνατόν, μέτρα για την αντιμετώπιση ή τον μετριασμό των φαινομένων και των επιπτώσεών τους.

2020.02.13 @ Ο Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, μαζί με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λευκάδας, Αντώνη Θεοχάρη, τον Προϊστάμενο Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Λευκάδας, Ευάγγελο Μοσχονά, και το μέλος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ), Παναγιώτης Πάσχος, σε θέσεις που παρουσιάζονται φαινόμενα διαβρώσεων, κατολισθήσεων και βραχοπτώσεων. | Διάβρωση στην παραλία του Άγιου Ιωάννη Λευκάδας. #ΠΙΝ Λευκάδα #ΠολιτικήΠροστασία #ΕΑΓΜΕ #ΙΓΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα του ΕΑΓΜΕ έχει αναλάβει δράση στη Λευκάδα, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και ΕΑΓΜΕ, το οποίο ενεργοποίησε εσπευσμένα η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας με κατεπείγον αίτημά της πριν λίγες μέρες και στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.