Σύγκριση των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην Οικονομία

Γράφει ο Ηλίας Μακρής

Οικονομικά μέτρα: 120 δόσεις, μείωση ΦΠΑ, μείωση ΕΝΦΙΑ. Είχαν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν αφορούσαν τις μεγάλης αξίας περιουσίες που η ΝΔ συμπεριέλαβε στις μειώσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση μπήκε σε μια διαδικασία αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε από το επόμενο έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να ακυρώσει την όποια μείωση. Ο κ. Μητσοτάκης που χρειάστηκε στρατιωτικό ελικόπτερο να πάει στη Κάσο αυθημερόν για να ανακοινώσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, ξέχασε την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από την 1/1/2020 για τα νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση; Όσο για τα capital controls, σας γνωρίζουμε ότι και ο φοιτητής του Α΄ εξαμήνου οικονομικών γνωρίζει ότι η άρση τους είναι προϊόν μιας μακρόχρονης πορείας της Οικονομίας, η οποία αφορά τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Η 13η σύνταξη έχει ψηφιστεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ν. 4611/2019 ΦΕΚ 73/Α/17-5-2019, Άρθρο 120. Παρεμπιπτόντως στον ίδιο νόμο αναφέρονται οι 120 δόσεις κ.ά που η ΝΔ προσπαθεί να οικειοποιηθεί, βασιζόμενη στην αρωγή των ΜΜΕ. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί με νόμο την 13η σύνταξη και επιχειρεί μάλιστα να την παρουσιάσει ως ένα επίδομα – παροχή, που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικούς λόγους αποκρύπτοντας φυσικά ότι έγινε νόμος του κράτους και με την δική τους ψήφο. Και μια και ο λόγος περί συντάξεων: Λέει ψέματα η κυβέρνηση για τις συντάξεις χηρείας που δήθεν τις αύξησε. Η αλήθεια για τις συντάξεις είναι ότι κυριολεκτικά ο κ. Βρούτσης δεν έκανε απολύτως τίποτα για τις αυξήσεις αυτές, παρά μόνο ότι τις καθυστέρησε 2 μήνες από διαχειριστική ανεπάρκεια, αφού ήταν προγραμματισμένες να καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου. Επιχειρήθηκε η καπηλεία των αυξήσεων που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που κάνετε κύριοι της ΝΔ είναι να εμπαίζετε τους συνταξιούχους, ποντάροντας στην ελλειμματική τους ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.
Κοινωνικό Μέρισμα: Δεν αντέχει σε κριτική, η σύγκριση ανάμεσα στα χρήματα που διατέθηκαν το 2016, 2017 και 2018 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό μέρισμα και σε αυτά που έδωσε φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ. Πιο αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 έδωσε 629 εκατομμύρια ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. 750 εκατομμύρια ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 790 εκατομμύρια ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018. Μάλιστα τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Χρήστος Σταϊκούρας ως υπεύθυνος τομεάρχης Οικονομικών, έκαναν λόγο για «ψίχουλα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε κουτσουρεμένο κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη, συνολικού ποσού μόλις 175 εκατ. ευρώ.
Επενδύσεις : Την απάντηση στο ερώτημα «ποιος φέρνει και ποιος διώχνει τις επενδύσεις» μας την δίνουν τα στοιχεία:
Το 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ) ήρθαν 2,498 δισ. ευρώ Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στη χώρα.
Το 2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ) ήρθαν 3,2 δισ. ευρώ Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στη χώρα. Πρόκειται για ρεκόρ 10ετίας (από το 2007 και μετά), δηλαδή πριν ακόμη από την κρίση. Τα ανωτέρω στοιχεία βασίζονται στα αναθεωρημένα επίσημα νούμερα της ΤτΕ και δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία. Επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον δεν φεύγουν οι επενδυτές (όπως ισχυρίζεται η ΝΔ), αλλά -αντιθέτως- προσελκύεται φρέσκο επενδυτικό χρήμα, άσχετα από αυτά που γράφονται ανοήτως στα φιλογαλάζια media. Αντίθετα, με τη σημερινή κυβέρνηση οι μπουλντόζες του Άδωνη για το Ελληνικό «κόλλησαν» και ίσως γι αυτό τα στελέχη της Ν.Δ φαντασιώνονται εμίρηδες επενδυτές στη Ζάκυνθο! Ας μάθουν ότι άλλο πράγμα ο επενδυτής και άλλο ο καταπατητής…
Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε 8%. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,1% τον Νοέμβριο αποτελεί την πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη. Και μάλιστα τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2012. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από τον Ιούλιο και μετά. Η προσδοκία για 4% ανάπτυξη καθίσταται μία ακόμα απάτη του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για στήριξη της εγχώριας ζήτησης και παραγωγής. Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη κλάδων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και όχι ημίμετρα.
Εργασία: Μέσα σε μόλις εφτά μήνες (!), η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Αυτή η αντεργατική πολιτική δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς είναι άκρως αντιαναπτυξιακή. Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής το κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση ΝΔ κατάργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων, όπως και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων (αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας). Με τον «αναπτυξιακό» νόμο, η κυβέρνηση ΝΔ αποδιάρθρωσε εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018. Με τον νόμο αυτό ο υπουργός Εργασίας εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μειώνουν μισθούς επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα, και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, κατ’ εφαρμογή του ίδιου νόμου τοπικές συμβάσεις μπορούν να δημιουργούν ζώνες φτηνότερης εργασίας. Επίσης, με τον “αναπτυξιακό” νόμο, η κυβέρνηση έθεσε τέτοιους περιορισμούς που καταργούν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενέργεια που είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ.
Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό 11%. Θα τον αύξανε και 7,5% ετησίως τα επόμενα 2 χρόνια. .Βγήκε η ΝΔ με υπόσχεση αύξησης ετησίως στο διπλάσιο της ανάπτυξης. Όμως, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη τον έχει αυξήσει και δεν θα αυξηθεί άλλο. Βέβαια, όταν προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός διατύπωνε την υπόσχεση για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, γνώριζε ότι ο κατώτατος μισθός είχε ήδη αυξηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών αρκείται να μας πει ότι τώρα, θα πρέπει να «ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας και να επιτευχθούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης που αναμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού. Τοποθέτησε την εκτίμηση για τα δεδομένα αυτά τον… Μάιο του 2020. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Υπενθυμίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία θα αυξανόταν κι άλλο ο βασικός, θα πήγαινε στα 751, όπως έλεγε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δηλαδή.

Ο Ηλίας Μακρής είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

photo: in.gr