«Δεν με έπεισαν για την αξιοπιστία τους» | Προβληματισμένος ο Δήμαρχος μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της εταιρείας του Εμίρη

•Ν. Αρετάκης: «Μου έδειξαν μία πρόχειρη αρχιτεκτονική διάταξη… Δεν πείστηκα ότι πρόκειται για σοβαρή επένδυση»

Το ύψος της επένδυσης και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης, προβληματίζουν τον Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την πρόεδρο και τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας AL RAYYAN GREECE, 100% θυγατρική της AL RAYYAN PROJECT MANAGEMENT (Κράτος του Κατάρ). Ο κ. Αρετάκης θέλησε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση και παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλυσε τη σκέψη του και τα νέα δεδομένα. Όπως είπε, οι εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ήδη τις θέσεις της δημοτικής αρχής και προσπάθησαν να του δώσουν μία συνολική εικόνα για τις προθέσεις τους.


Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στον κ. Αρετάκη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, σύντομα θα έρθει στο νησί τοπογράφος για να δεχθεί τις αιτήσεις των κατοίκων που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί από την αγοραπωλησία. Επίσης, του είπαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να οικειοποιηθούν εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, ενώ σχετικά με τη δημοτική περιουσία στην πωληθείσα περιοχή, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν ότι υπάρχει, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε παραδώσει στην εταιρεία τιμητική πλακέτα… Μάλιστα, ο κ. Αρετάκης είπε ότι νόμιζε πως υπήρχε απαίτηση για τη δημοτική περιουσία από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ότι δεν ήξερε που είχε φτάσει δικαστικά το θέμα. «Μου μετέφεραν ότι αν η επένδυση δεν γίνει δεκτή από την τοπική κοινωνία, θα αποχωρήσουν και εγώ τους είπα ότι μας ενδιαφέρει η επένδυση. Μου έδειξαν ένα αρχικό πλάνο… Πρόκειται για μία τμηματική αξιοποίηση της περιοχής. Θα επιδιώξω να διεκδικήσω ότι ανήκει στον Δήμο. Ήδη είχα επαφή με τον κ. Δ. Τουρκάκη για να δούμε πως θα τεκμηριωθούν οι απαιτήσεις του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να οριστεί και δικηγόρος για τη διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας. Εφόσον πειστούμε ότι η εταιρεία θα κάνει αυτά που λέει, ότι δηλαδή θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, ότι θα κάνει μία τουριστική επένδυση, ότι δεν θα επηρεάζεται το Ναυάγιο και η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών στην παραλία, δεν θα πρέπει να αρνηθούμε το σχέδιό της, αντιθέτως θα είμαστε αρωγοί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν περιούσιες ιδιωτών, του δήμου και εκκλησίας», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Η επένδυση και η πρόχειρη αρχιτεκτονική διάταξη
Ν. Αρετάκης: «Δεν υπάρχουν εχέγγυα για την επένδυση»

Ο κ. Αρετάκης είπε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας του παρουσίασαν μία πρόχειρη αρχιτεκτονική διάταξη της επένδυσης και πρόσθεσε ότι φεύγοντας από τη συνάντηση η πρώτη διαπίστωση του ήταν ότι η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει αυτό το έργο… «Έχω την εντύπωση ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν, χρειάζονται πολλά χρήματα και πολύς χρόνος. Μου είπαν ότι το πλάνο της επένδυσης θα είναι έτοιμο σε 14 μήνες. Μπορεί να χρειαστεί και 1 δις. Δεν με έπεισαν για την αξιοπιστία τους. Δεν πείστηκα ότι πρόκειται για σοβαρή επένδυση και αμφιβάλω αν μπορέσει να κάνει αυτά που λέει η εταιρεία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νησί δεν είναι η επένδυση, αλλά να πάρει η εταιρεία την έκταση και να της μείνει η ιδιοκτησία που δεν θα ξέρει πως να την αξιοποιήσει. Ποια είναι τα εχέγγυα; Όλα αυτά τα στοιχεία θα τα αναλύσω και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μου είπαν ότι το Ναυάγιο δεν τους αφορά και ότι δεν έχουν καμία απαίτηση. Επίσης, μου είπαν ότι έχουν κάνει μόνο ένα συμβόλαιο με τον Γ. Χάρο και ότι αυτά που λέγονται για σύνταξη συμβολαίου με άλλους δεν είναι αληθή»…
Επίσης, ο Δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πλάνο της εταιρείας, σημειώνοντας ότι η δικαστική διαμάχη έχει καθυστερήσει την επένδυση και όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αν πειστούμε…
Μάλιστα, ο κ. Αρετάκης είπε στους εκπροσώπους της εταιρείας ότι θα είναι αρωγοί μόνο αν πειστεί για το τι θέλουν να κάνουν και αφού αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν την επένδυση. «Για φρέσκο χρήμα, ξεχάστε το», είπε ο Δήμαρχος απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, θέλοντας να τονίσει ότι για να γίνει αυτή η επένδυση χρειάζεται πολύ χρόνο και πολύ χρήμα. Συγκεκριμένα, όπως είπε το πλάνο της επένδυσης θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες, ενώ επίσης, η υπόθεση πρέπει να τελεσιδικήσει. Όσον αφορά τις υποδομές (ύδρευση, δρόμοι κ.ά.) που θα χρειαστούν για να γίνει η επένδυση, οι εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν ότι θα αναλάβουν το κόστος, με τον Δήμαρχο να σχολιάζει ότι δεν τον έπεισε η οργάνωση της εταιρείας.

Παρέμβαση από τον πρώην δήμαρχο Ελατίων Ν. Ακτύπη
Ο πρώην Δήμαρχος Ελατίων Ν. Ακτύπης έκανε παρέμβαση την ώρα της συνέντευξης τύπου του Δημάρχου και του επέδωσε ψήφισμα που υπογράφουν κάτοικοι της ΤΚ Βολιμών. Τόνισε ότι δεν θα επιτρέψουν να πουληθεί το Ναυάγιο. Μεταξύ άλλων στο κείμενο των κατοίκων αναφέρεται: «Εμείς οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βολιμών δηλώνουμε ότι η Κοινοτική έκταση που οριοθετείται Νότια από το Στόμιο, που είναι τα όρια της Κοινότητάς μας με την Τοπική Κοινότητα Αναφωνήτριας, Δυτικά με τις ακτές της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου, Βόρεια την περιοχή της Αλογόραχης και Ανατολικά με την Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, 1.200 περίπου στρεμμάτων ήταν και παραμένουν Κοινοτικά και πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο έριδος ιδιωτών και εκκλησίας βλέποντάς το σαν «φιλέτο» που μπορεί να πωλήσουν, εδώ κολλάει γάντι η λαϊκή ρήση…. μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα.Εμείς οι κάτοικοι που έχουμε γεννηθεί στον τόπο αυτό, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ και δεν θα ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να μας πάρουν την Κοινοτική έκταση που μας ανήκει ανέκαθεν(…)»

Για το Ναυάγιο
Ο Δήμαρχος μίλησε στη συνέντευξη τύπου και για την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού για τη διαχείριση του Ναυαγίου. Όπως είπε, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ληφθούν μία σειρά από μέτρα άμεσα, ώστε να μπορέσουν να το επισκεφθούν με ασφάλεια οι τουρίστες με το ξεκίνημα της σεζόν. Ο κ. Αρετάκης σύντομα πρόκειται αν αποστείλει στο υπουργείο μία συνολική μελέτη με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις (δημιουργία πάρκινγκ, προσωπικό ασφαλείας, περίφραξη, τουαλέτες, αναψυκτήριο, πυρασφάλεια). Ερωτηθείς για τη χορήγηση αδειών σε μικροπωλητές, ο Δήμαρχος απάντησε: «Δεν θα κάνουμε κάτι που να βλάπτει τα συμφέροντα της εκκλησίας. Στη μελέτη μας υπάρχει θέση για αναψυκτήριο. Αν ένας λαός χάσει την παράδοσή του θα εξαφανιστεί. Κάποιοι προσπαθούν να μας βάλουν απέναντι από την εκκλησία, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν».

Οι αλλαγές και οι αυτοδιοικητικές ομάδες
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Αρετάκης για τα καθήκοντα που ανέλαβαν πρόσφατα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον ΦΟΔΣΑ (Ανδρέας Ξένος) και την ΚΕΔΗΖ (Χρήστος Πάστρας), δεν απέκλεισε την πιθανότητα σύντομα να υπάρξουν και άλλες αλλαγές… Όπως είπε, οι υπάλληλοι του Δήμου και οι συνεργάτες του αξιολογούνται και ίσως μελλοντικά να ορίσει αντιδημάρχους, ακόμα και δημοτικούς συμβούλους από άλλους συνδυασμούς. «Δεν θα κάνω βεβιασμένες κινήσεις. Έχω το δικαίωμα να κρίνω και να αξιολογώ το προσωπικό του δήμου και τους συνεργάτες μου. Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα αυτοδιοικητικών που θα βγάλουν το νησί από τα αδιέξοδα του παρελθόντος. Με κατηγόρησαν ότι δεν κάνω «ανοίγματα» σε άλλες παρατάξεις και τώρα που το πράττω, πάλι με κατηγορούν. Θέλω να δημιουργηθεί μία ομάδα, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα στο Δήμο».