Πανευρωπαϊκή συνεργασία με κέντρο τη Ζάκυνθο | Θεατρικό εργαστήρι με τη συμμετοχή 30 Ευρωπαίων καλλιτεχνών

Ένα πολύ σημαντικό θεατρικό γεγονός παγκόσμιας απήχησης θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο 10-20 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό διαμέρισμα Σκουλικάδου του Δήμου Ζακύνθου με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερωτόκριτος. Πρόκειται για τη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου με συμμετοχή 30 Ιταλών, Ισπανών, Ρουμάνων και Ελλήνων καλλιτεχνών στο πλαίσιο του έργου Genius Loci του προγράμματος Creative Europe Cultural της Ε.Ε. .
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου «Ερωτόκριτος» προχώρησε σε συνέντευξη τύπου σχετικά με σημαντικές συνεργασίες που έχει κλείσει, για το σημαντικό θεατρικό γεγονός που θα παρουσιάσει στη Ζάκυνθο το δεκαήμερο 10 – 20 Φεβρουαρίου. Οι ομιλητές ήταν πολλοί, άνθρωποι του πολιτισμού από τη Ζάκυνθο, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, ο κ. Α. Σεβαστιάδης, ο Πρόεδρος του Θεάτρου τση Ζάκυνθος, κ. Κ. Καπποδίστριας, η συγγραφέας κ. Μ. Ρουκανά, ο κ. Αλοϊσιος Πλέσσας, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Ερωτόκριτος», ο Πρόεδρος του Σκουλικάδου κ. Κώστας Πλέσσας, κ. Νίκος Τσίπηρας, εκπρόσωπος του επιμελητηρίου και οι προσκεκλημένοι από τις χώρες συνεργασίας. Ο κ. Πλέσσας είπε: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που φιλοξενούμε 30 ανθρώπους στο Σκουλικάδο, ένα χωριό με μεγάλη θεατρική ιστορία. Βρισκόμαστε στη μέση ενός θεατρικού προγράμματος με συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών χωρών».

Δήλωσε τη χαρά του για την προσπάθεια αυτή που γίνεται 21 συναπτά έτη. Ο πρόεδρος του χωριού δήλωσε ότι είναι μεγάλη η χαρά του διότι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός λαμβάνει χώρο στο Σκουλικάδο. Μέσα στο πλαίσιο των δράσεων που θα λάβουν χώρα θα είναι και η ανάγνωση ποιημάτων ελληνικών και ιταλικών σε μαθητές λυκείου, κάτι που θα λάβει χώρα σήμερα. Της διοργάνωσης αυτής ηγείται η κ. Μαρία Ρουκανά, η οποία δήλωσε: «Θα μιλήσουμε από τον Ο. Φώσκολο, για ένα μεγάλο ποιητή, που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και έχει ταφεί δίπλα στο μεγάλο Ιταλό ποιητή Δάντη». O κ. Σεβαστιάδης ανέφερε ότι ο δήμος στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις. Μάλιστα τόνισε ότι η συνεργασία με την Ιταλία είχε ξεκινήσει από πολύ παλιότερα. Κάλεσε τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν στις ζακυνθινές ομιλίες, αλλά και στα διαφημιστικά δρώμενα. «Το ζακυνθινό καρναβάλι έχει ιδιαιτερότητες, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι ομιλίες», είπε μεταξύ άλλων. Ο κ. Νίκος Τσίπηρας, τόνισε τη σημασία της τόνωσης των πολιτισμικών δράσεων στο νησί μας. «Είναι χρήσιμο, συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομία του νησιού μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από τον πολιτισμό, γι’ αυτό και το επιμελητήριο Ζακύνθου έχει από την αρχή έχει επενδύσει πάνω σε αυτές τις σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων. Δήλωσε ευτυχής για το γεγονός ότι και ο δήμος είναι πολύτιμος αρωγός σε όλη αυτή την πολιτισμική προσπάθεια. Το λόγο πήραν και οι προσκεκλημένοι και όλοι και δήλωσαν τη χαρά τους για τη συνεργασία που έχουν και για την παράσταση που ετοιμάζουν. Τόνισαν ότι οι ζακυνθινές ομιλίες αποτέλεσαν σημείο έμπνευσης του θεάτρου.

Το έργο
Το έργο υλοποιείται από δίκτυο φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων, κρατικών οργανισμών και ερευνητικών θεατρικών ομάδων. Συγκεκριμένα: 1. Πολιτιστικός οργανισμός Eufonia scrl – astragali theatro (Ιταλία), 2. University of Salento – DSSU (Ιταλία) 3. University REV Juan Carlos – foundation de le danza “Alicia Alonzo”(Ισπανια), 4. State Theatre of Costanta (Ρουμανία), 5. Δήμος Ζακύνθου(Ελλάδα), 6. Θέατρο τση Ζάκυνθος(Ελλάδα), 7. International Theatre Institute UNESCO (Γαλλία). Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου αυτή την περίοδο στη Ζάκυνθο έχει σχέση με την επιθυμία των συμμετεχόντων να έλθουν σε επαφή με τα δρώμενα του καρναβαλιού και ιδιαίτερα με το λαϊκό είδος θεάτρου που έχει αναπτυχθεί στο νησί μας, τι ομιλίες. Το διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της UNESCO σαν ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας προστασίας της παγκόσμιας θεατρικής κληρονομιάς έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το εργαστήριο μέσα από τεχνικές σωματικού θεάτρου θα καταλήξει σε παράσταση πάνω στο μύθο της ΜΗΔΕΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 19/2/2020 στις 20.00 στο Θέατρο του Σαρακινάδου με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα με τις εργασίες του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις γνωριμίας των ξεχωριστών μορφών έκφρασης των συμμετεχόντων