Υποστράτηγος Π.Σ. Ο Σπυρίδων Πέτρου – Υπηρέτησε ως Διοικητής Π.Σ. Ζακύνθου

Στο βαθμό του Υποστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος προήχθη στις πρόσφατες κρίσεις του Σώματος ο πρώην διοικητής της Π.Υ. Ζακύνθου, Σπυρίδων Πέτρου, κατόπιν επιλογής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 134, 138 & 139 του ν. 4662 2020. Ο κ. Πέτρου τοποθετήθηκε Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔιΚ.), με έδρα την Αθήνα, θέση ιδιαιτέρως νευραλγική.

Τα τελευταία 2 έτη ο κ. Πέτρου υπηρετούσε ως Διευθυντής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο, με το βαθμό του Αρχιπυράρχου (ταξιάρχου), παραδίδοντας σημαντικότατο έργο, όπως μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου-Ερμούπολης σε νέο κτίριο και εξοπλισμό των νησιών της άγονης γραμμής με πλήρως ανακατασκευασμένα και αξιόμαχα πυροσβεστικά οχήματα, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό.

Ο κ. Πέτρου είχε υπηρετήσει ως διοικητής Π.Υ. Ζακύνθου το διάστημα 2013-2014, καταγράφοντας μάλιστα ένα από τα καλύτερα ρεκόρ μικρότερης έκτασης και άμεσης αντιμετώπισης πυρκαγιών στο νησί, με απώλεια μόλις ελάχιστων εκατοντάδων στρεμμάτων.

Το καλοκαίρι του 2017 και ενώ υπηρετούσε το Αρχηγείο Π.Σ. στην Αθήνα, κλήθηκε να μεταβεί στο νησί μας προκειμένου να συνδράμει στο συντονισμό της αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 30.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Ο κ. Πέτρου συνέδραμε τόσο στο συντονισμό της κατάσβεσης όσο και με την τοποθέτηση αυστηρών περιπολιών στους δασικούς και επαρχιακούς δρόμους του νησιού, ενώ συνεργάστηκε με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα βόρεια του νησιού.

Ο κ. Πέτρου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Διοικητής του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔιΚ στις 18 Φεβρουαρίου 2020.