Πολιτική Προστασία| Ομιλία του Δ. Ακτύπη στη Βουλή – Τα οφέλη για το νησί μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα οφέλη του νέου συστήματος Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα για τη Ζάκυνθο, αποτέλεσαν το επίκεντρο της ομιλίας του βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη, ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Ακτύπης, διευκολύνει και επιταχύνει την αποπεράτωση των αντιπλημμυρικών έργων στη Ζάκυνθο, δίνει λύσεις στις ελλείψεις εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ διασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. Παράλληλα, ο βουλευτής έθεσε από το βήμα του Κοινοβουλίου το ζήτημα της ίδρυσης σεισμολογικού/ερευνητικού κέντρου στη Ζάκυνθο, το οποίο θα παρακολουθεί τα πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη πλέον δίνονται οι εξής δυνατότητες:
•Δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε «ειδική κινητοποίηση» προληπτικά, εν όψει απειλής – και όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη, όπως ίσχυε, μετά από καταστροφή.
•Δυνατότητα fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης, (καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων κλπ.).
•Υποχρεωτική σύνταξη ειδικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων από δήμους και Περιφέρειες, σε συνάρτηση με τα γενικά σχέδια, που ήδη έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π.