AL RAYΥAN GREECE: «Η επένδυση θα ωφελήσει συνολικά τη Ζάκυνθο» | Σήμερα η κινητοποίηση των κατοίκων

«Να βάλουν νερό στο κρασί τους» όσοι αντιδρούν, ζητά Άδ. Γεωργιάδης
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες γύρω από το θέμα της αγοραπωλησίας στα ορεινά και φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα επικρατεί αναβρασμός στην τοπική κοινωνία. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων των Ορεινών, στην οποία θα συμμετέχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μάλιστα με απόφασή του καλεί όλους τους Ζακυνθινούς να διαδηλώσουν και να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων των ορεινών. Ο Δήμαρχος έχει δηλώσει ότι ενδεχομένως να συμμετάσχει και ως ομιλητής στην κινητοποίηση που θα γίνει έξω από το Διοικητήριο. Ο κ. Αρετάκης ενημέρωσε το σώμα και για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από το γραφείο του Εμίρη. Όπως είπε, του ζητήθηκε να προγραμματιστεί μία συνάντηση με τους υπευθύνους του γραφείου του, με τον Δήμαρχο να συμπληρώνει ότι επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αν τελικά γίνει η συνάντηση, θα κοινοποιήσει τη συνομιλία που θα έχει με τους υπευθύνους του γραφείου του Εμίρη, για να έχει πλήρη ενημέρωση η τοπική κοινωνία για τα σχέδια της εταιρείας.

AL RAYΥAN GREECE: «Η επένδυση θα ωφελήσει συνολικά τη Ζάκυνθο»
Πριν λίγες ώρες, το δικηγορικό γραφείo Σ.Ν. Σαγιάς και Συνεργάτες, εκπροσωπώντας την εταιρεία που ανήκει στον επενδυτικό οργανισμό του κράτους του Κατάρ Al Rayyan Project Management Gr εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στα πρόσφατα δημοσιεύματα για την αγοραπωλησία στα ορεινά και επισημαίνεται ότι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη για να τον ενημερώσουν για τις προθέσεις τους.

Η ανακοίνωση AL RAYΥAN GREECE
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα εντύπων της Ζακύνθου η εταιρεία AL RAYYAN GREECE, 100% θυγατρική της AL RAYYAN PROJECT MANAGEMENT (Κράτος του Κατάρ), επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
1) Η συνολική περιοχή του Ναυαγίου ουδέποτε υπήρξε εντός της πωληθείσας έκτασης, όπως ψευδώς διάφοροι διαδίδουν, παραμένει δε, όπως ήταν πάντα, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή.
2) Καμία ιδιοκτησία ιδιώτη κατοίκου της περιοχής δεν θα περιλαμβάνεται στο αναμορφωμένο τοπογραφικό που εκπονήθηκε αφού ελήφθησαν υπόψη και μελετήθηκαν το σύνολο των παρεμβάσεων των κατοίκων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, όπως και όλα τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία (αεροφωτογραφίες, κλπ.). Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής της.
3) Η εταιρεία εκπονεί στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής με απόλυτο σεβασμό στην τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, τον χαρακτήρα του νησιού, το οποίο θα γίνει ευρύτερα γνωστό όταν ολοκληρωθεί και επιθυμεί να συνεργαστεί με όλες τις τοπικές αρχές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την ολοκλήρωση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, οφείλεται στη σφοδρή επίθεση που η εταιρεία δέχθηκε στα Δικαστήρια και στα ΜΜΕ.

Η επένδυση θα ωφελήσει συνολικά τη Ζάκυνθο και γι’ αυτό η εταιρεία επιθυμεί τη συνεργασία και την συνεννόηση με όλους τους φορείς, τις αρχές και τους τοπικούς παράγοντες.
Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί κατ’ αρχήν με την Δημοτική Αρχή Ζακύνθου, προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας.

Συμβιβασμό ζητά ο Άδ. Γεωργιάδης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε πριν λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «businessdaily.gr» με τους φορείς της Ζακύνθου που έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας της αγοράς, τους εξήγησε σε υψηλούς τόνους, πως η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και τους κάλεσε να συνεργαστούν. Όπως αναφέρει ο ενημερωτικός ιστότοπος «Ο υπουργός ζήτησε από τους κατοίκους που αντιδρούν να «βάλουν νερό στο κρασί τους» για να προχωρήσει η επένδυση σε 14.500 στρέμματα». Ο κ. Γεωργιάδης είχε συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ορεινών, που διοργανώνει τη σημερινή κινητοποίηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει: «Οι κάτοικοι της Ορεινής Ζακύνθου και οι ιδιοκτήτες Γης που καταπατήθηκε από την παράνοµη αγοραπωλησία των 15.000 στρεµµάτων δηµόσια και ιδιωτικής έκτασης στα Ορεινά καλούν σε: Διαµαρτυρία κατά της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ αγοραπωλησίας των 15.000 στρεµµάτων στην περιοχή του Ναυαγίου από την Έξω Χώρα µέχρι τις Βολίµες. Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 6.00 µ.µ. έξω από την παλιά Νοµαρχία στην πόλη της Ζακύνθου. ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ 15.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥΣ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει μπροστά
Υπενθυμίζουμε ότι ερώτηση για το θέμα της αγοραπωλησίας κατέθεσαν προς τον Υπουργό Ανάπτυξης 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη. Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπου, ως προς το αστικό σκέλος, αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και, ως προς το ποινικό σκέλος, αναμένεται η έκδοση βουλεύματος. Οι Βουλευτές ερωτούν: 1. Αν ο κ. Γεωργιάδης εμμένει στις δηλώσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν σχετικά με το θέμα. «Ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε εν ολίγοις ότι αν θέλουμε να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι, ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γυρνάει ο εμίρης του Κατάρ τον πλανήτη και να λέει ότι επενδύει στην Ελλάδα, ότι δεν ξέρει το ειδικό θέμα αλλά ακόμα κι αν έχει δίκαιο ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο προέχει η επένδυση κι ας έχανε ο Δήμος, το Δημόσιο και η Εκκλησία «κάποια χωράφια» ενώ «οι νόμοι και το Σύνταγμα φτιάχνονται από ανθρώπους κι όχι για να πεινάσουμε», στη δε Τουρκία ο Ερντογάν, σε περίπτωση επένδυσης, εκδίδει προεδρικό διάταγμα και ο «νόμος είναι υπέρ του επενδυτή». Επίσης, δήλωνε ότι δεν είναι δυνατόν να μην θέλουμε την επένδυση του εμίρη του Κατάρ «γιατί του ενός του πονάει και του άλλου του βρωμάει», όταν δε οι δημοσιογράφοι του επεσήμαναν καταπάτηση νόμων απάντησε ότι θα αλλάξουν όσους νόμους χρειαστεί να αλλάξουν για να γίνουν επενδύσεις κι ότι στην Ελλάδα που κάθε Δεκέμβρη σπάνε και καίνε μαγαζιά και δεν τηρούνται οι νόμοι «μας έπιασαν οι νόμοι» όσον αφορά στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ». Και 2. Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης δεδομένων των ανωτέρω αναφερόμενων δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;
Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο πρώην Περιφερειάρχης Ι.Ν. και επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Θοδωρής Γαλιατσάτος θα επισκεφθεί σήμερα το νησί μας για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

Ο Δήμος θέλει να ενημερωθεί για το επενδυτικό σχέδιο
Η δημοτική και η περιφερειακή αρχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασαν τη γνώμη τους για το θέμα και ξεκαθάρισαν ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης της ορεινής Ζακύνθου, με τον Δήμαρχο ωστόσο να τονίζει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να μάθει πλέον η τοπική κοινωνία για το σχέδιο που έχουν οι επενδυτές. «Είναι δεκτή οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά όχι όμως σε αποικιοκρατική ενέργεια. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση της εταιρείας, αν πράγματι μας υποβάλει σχέδια που θα δείχνουν ακριβώς τι σκέφτεται να κάνει, μας δείξουν τοπογραφικά της περιοχής. Αυτό θα κριθεί για το κατά πόσο μας συμφέρει και αν εξυπηρετεί στην ανάπτυξη της περιοχής. Σημειωτέον ότι αυτή η περιοχή δεν θα απαλλοτριωθεί, αλλά θα αγοραστεί από την εταιρεία. Θέλουμε να γίνει ένα αναπτυξιακό έργο. Επ’ ουδενί όμως δεν θέλουμε την αποικιοποίηση της περιοχής με 15.000 στρέμματα, που μας αφήνει 10 χλμ ακτογραμμής κλπ. Οποιαδήποτε πρόταση τεθεί από τον Εμίρη, θα αξιολογηθεί από τους κατοίκους. Αν προσπαθήσει να περάσει λαθραία οποιαδήποτε πρόταση για συμβόλαια τα οποία είναι αίολα και τα οποία δεν υφίστανται, εμείς έχουμε άλλα συμβόλαια και άλλα ντοκουμέντα που δείχνουν ότι από το 1530 και μετά η περιοχή ήταν δημοτική και των κατοίκων, οπότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

φωτο: Ν.Τράνακας