Ν. Σπίνος: «Δε μας τιμά η εικόνα του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου»

•117.250 ευρώ στο Δήμο Ζακύνθου για τις σχολικές δαπάνες

Ξεκίνησε και φέτος η καθιερωμένη διαδικασία έκδοσης των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων για την κατανομή χρημάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
Έτσι λοιπόν 117.250 ευρώ θα δοθούν στο Δήμο Ζακύνθου για τις σχολικές δαπάνες αυτή τη χρονιά. Συγκεκριμένα, υπεγράφη η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες δόσεις που θα καταβληθούν το 2020, γεγονός για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος, εξέδωσε Δελτίο Τύπου.
Τα 28.000.000,00 ευρώ από τους ΚΑΠ των Δήμων κατανέμονται στους 332 Δήμους της Χώρας για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για την κατανομή του ποσού ελήφθησαν υπ’ όψιν δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για τη σχολική χρονιά 2018-2019 που αφορούν
– στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα,
– στον αριθμό των σχολείων και
– στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη,
– ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

Τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους Δήμους με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κ. Νικήτας Σπίνος, Αντιδημάρχος Αλυκών και υπεύθυνος για θέματα Παιδείας, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» δήλωσε: «Έχει γίνει μια πρώτη αξιολόγηση για τα επείγοντα προβλήματα των σχολικών μας κτιρίων, για ό,τι χρειάζεται άμεση λύση. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε τα θέματα που έχει το ΕΠΑΛ στο σύνολό του, όπου φιλοξενεί και το ΕΝΕΓΥΛ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νηπιαγωγεία και Γυμνάσια στα ορεινά, όπως το νηπιαγωγείο Άνω Βολιμών, το γυμνάσιο Βολιμών, ή το νηπιαγωγείο του Σκουλικαδου, που έχουν προβλήματα. Επίσης, το μουσικό σχολείο , αντιμετωπίζει τα γνωστά σε όλους μας πλέον προβλήματα. Όλα αυτά που αναφέρω είναι ενδεικτικά, τα θέματα των σχολικών κτιρίων αφορούν σχεδόν το σύνολο των σχολείων μας».
Σχετικά με τα χρήματα που έχει ο δήμος ή θα εισπράξει για τα σχολεία, ο κ. Σπίνος ανέφερε πως στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίησή τους, μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα. Τόνισε: «Εμείς θα κοιτάξουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υπάρχοντα χρήματα και να διεκδικήσουμε επιπλέον. Υπάρχουν και προγράμματα που τρέχουν για ενεργειακή αναβάθμιση και γίνονται συζητήσεις για το εν λόγω θέμα. Εγκρίθηκαν κάποια κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση και θα αξιοποιηθούν στο 3ο δημοτικό».
Στόχος είναι μια γενική ιεράρχηση των αναγκών και άμεση λύση των προβλημάτων: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε ούτως ώστε να δούμε τα 77 σχολικά κτήριά μας στο σύνολο τους και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να οργανώσουμε την επιτροπή παιδείας για να τρέξουμε αυτά τα θέματα και μάλιστα αν είναι δυνατόν με χρονοδιαγράμματα. Τα σχολεία μας είναι το πρόσωπο της αυριανής μας κοινωνίας, γιατί βγάζουν τους αυριανούς πολίτες».

Θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περισσότερα κονδύλια
«Δε μας τιμά η εικόνα του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου»
Ο κ. Σπίνος θεωρεί ότι δεν πρέπει πλέον να μεμψιμοιρούμε για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά να βρούμε πιθανούς τρόπους λύσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα να αναφερθώ εκ νέου στα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και που όλοι μας διαπιστώνουμε καθημερινά. Πλέον οι διαπιστώσεις αυτές είναι καταγεγραμμένες και είναι ώρα να διορθώσουμε στο βαθμό που είναι εφικτό τις όποιες κακοτεχνίες, με συγκεκριμένη στρατηγική. Πέρα από τις συντηρήσεις και τις διορθώσεις βλαβών που προκύπτουν βέβαια σε καθημερινό επίπεδο κοιτάζουμε να έχουμε άμεσες λύσεις».

Οι εργασίες συνεχίζονται
Οι παρεμβάσεις στο 1ο σχολικό συγκρότημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να συνεχιστούν, μας λέει ο κ. Σπίνος: «Να τονίσω ότι μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων έγινε μια εξαιρετική βελτίωση σε ό,τι αφορά τα χρόνια προβλήματα του 1ου γυμνάσιού. Για παράδειγμα φτιάξαμε τις κολώνες που ήταν απογυμνωμένες, τους σοβάδες που έπεφταν και ό,τι άλλο έχουμε πει κατά καιρούς. Επίσης, έγινε και μια διόρθωση στη σκεπή σε ένα από τα 2 μεγάλα κτίρια. Ουσιαστικά εκεί είχαν τοποθετηθεί 2 μονώσεις, αλλά κρατούσαν νερό. Δόθηκε τουλάχιστον μια λύση προσωρινή».
Χρήματα διαθέσιμα για το εν λόγω σχολικό συγκρότημα έχουν βρεθεί μας ενημερώνει ο κ. Σπίνος: «Έχει γίνει συζήτηση με το βουλευτή και με έχει ενημερώσει για 250.000 ευρώ που υπάρχουν για το 1ο σχολικό συγκρότημα. Σε συνεργασία λοιπόν με το βουλευτή θα φροντίσουμε να είναι όλα έτοιμα ώστε στις διακοπές του καλοκαιριού να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων και πραγματικά να αλλάξει όψη το κτίριο, το οποίο δεν αποτελεί τιμή για εμάς να παραμένει ως έχει».
Τέλος, σημείωσε ότι βαρύνουσας σημασίας είναι η ομάδα ανθρώπων που θα είναι στην ομάδα της παιδείας. «Σημαντική είναι και η σύνθεση της ομάδας που θα έχουμε για την παιδεία. Θα συναπαρτίζεται από σημαντικούς ανθρώπους, που θα μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα για τα σχολεία μας», δηλώνει.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν