Ο κ. Ανδρέας Κοτσώνης, πρόεδρος του Αργασίου μίλησε στην εφημερίδα μας για τα θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του και για τις κινήσεις που γίνονται ή που αναμένονται να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Μας είπε αρχικά: «Πολύ βασικό θέμα για εμάς είναι η ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου. Είναι ένα έργο για το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε να ολοκληρωθεί. Έπρεπε να ολοκληρωθεί η μελέτη για να μπορέσει στη συνέχεια να ενταχθεί σε ένα έργο. Πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη και περιμένουμε την ένταξή της σε έργο, είτε από την περιφέρεια, είτε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ».
Δυναμικές φαίνεται ότι θα είναι οι κινήσεις τους, εφόσον μας είπε: «Θα μιλήσω με τον κ. Ακτύπη για θα κλείσουμε ένα ραντεβού με το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα. Στόχος μας είναι να μεταβούμε και να κάνουμε τις τοποθετήσεις μας προς το Υπουργείο. Παράλληλα οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που είναι απαραίτητο για το Αργάσι, για ένα τοπικό διαμέρισμα τουριστικό, από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα που έγιναν στον τόπο μας».
Το κυκλοφοριακό και το κακό οδόστρωμα
Δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα το κυκλοφοριακό, που είναι έντονο στο Αργάσι. «Σημαντικό θέμα επίσης για το Αργάσι, και ποιος θα διαφωνήσει εξάλλου, είναι το κυκλοφοριακό. Οι ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει όμως να βρεθούν οι χώροι για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα αυτοκίνητα από το δρόμο. Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν χώροι στάθμευσης και έχω ήδη μιλήσει με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, γιατί έχω εντοπίσει κάποια κομμάτια που μπορούν να χρησιμεύσουν για πάρκινγκ. Όμως πρώτα θέλω να δω την πίστωση που θα υπάρχει στο δήμο, δηλαδή πόσα χρήματα θα δοθούν για το συγκεκριμένο κομμάτι και ακολούθως να προχωρήσουμε νοικιάζοντας αυτούς τους χώρους». Μένοντας στο κομμάτι της τακτοποίησης των δρόμων αλλά από άλλη σκοπιά μας είπε: «Άλλα έργα σημαντικά για την περιοχή μας αφορούν στο οδόστρωμα, εφόσον πρέπει κάποια στιγμή να φτιαχτούν οι δρόμοι μας. Πάρα πολλά είναι τα χρόνια, αν θυμάμαι καλά γύρω στα 30 χρόνια, δεν έχει γίνει ολοκληρωμένο έργο συντήρησης. Με τις επιβεβαιώσεις της αντιπεριφέρειας, ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει φέτος. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολλά σημεία που χρειάζονται συντήρηση, πρέπει δηλαδή να ασφαλτοστρωθούν ή να τοποθετηθούν χαλίκια και όλα τα συναφή. Βέβαια ο δήμαρχος μας μίλησε για 3 έργα και αυτά θα κάνουμε». Ένα ακόμα θέμα που τον απασχολεί έντονα είναι η δύσκολη πρόσβαση προς την πόλη σε περιόδους κακοκαιρίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φοβερό είναι το πρόβλημα στα Λαζαρέτα. Όταν υπάρχει κακοκαιρία ο δρόμος είναι απροσπέλαστος με αυτοκίνητο. Δε συζητώ φυσικά πόσο επικίνδυνο είναι να έχει κανείς μηχανάκι. Να επισημάνω ότι για αρκετές μέρες, και φυσικά τις μέρες που κλείνει και πορθμειακή γραμμή είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον να μεταβούμε στην πόλη, γιατί ο δρόμος μετατρέπεται σε θάλασσα. Ο αέρας βγάζει όλη τη θάλασσα στο δρόμο. Μιλάμε ότι αποκόπτονται περί τους 2500 κατοίκους, εν έτει 2020. Πρέπει όλοι μας να το κοιτάξουμε το θέμα, γιατί επειδή δεν είναι δρόμος που χρησιμεύει για όλο το νησί υποβαθμίζεται το έργο. Χρειάζεται η φωνή όλων μας για να καταφέρουμε κάτι».
Τα έργα ανάπλασης και τα αξιοθέατα
Έργα ανάπλασης στην περιοχή προωθούνται και από ξένους, όπως μας ενημέρωσε. «Να σημειώσω ότι υπάρχει μια επιχορήγηση από την TUI της τάξης των 3.500 ευρώ για να γίνει μια αξιοποίηση του χώρου στο σημείο του Αγίου Σπυρίδωνα. Στο σημείο γίνονται εκδηλώσεις, φωτογραφήσεις και πολλές δράσεις. Για άλλοι μια φορά ξένοι εντόπισαν το σημείο και μας δίνουν χρήματα ώστε να γίνει δενδροφύτευση, να φτιαχτεί μια βρύση να γίνει ένα τουριστικό αξιοθέατο. Θεωρώ ότι πρέπει να το προχωρήσουμε πολύ άμεσα. Μας δίνουν τα λεφτά, άρα είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Γιατί εδώ να πω ότι οι ξένοι δεν παίζουν, αν δεν κάνουμε έργο θα αποσύρουν την πρότασή τους. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα επιδιώξουμε να το προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο άμεσα».
Για τις τουριστικά αξιοθέατα συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε επίσης ένα πολύ ωραίο μνημείο, το τρικάμαρο, το οποίο ήταν ο παλιός δρόμος, που ένωνε το Αργάσι με το Βασιλικό. Μπορούμε να το θεωρήσουμε ότι είναι το σήμα κατατεθέν του Αργασίου. Έχουν γίνει μελέτες τις οποίες και θέλουμε να προχωρήσουμε σε έργα συντήρησης, γιατί ουσιαστικά είναι κρίμα αυτό το παλιό μνημείο, να είναι μέσα στη θάλασσα και να διαβρώνεται. Για άλλοι μια φορά οι ξένοι είναι αυτοί που κυρίως το έχουν εντοπίσει. Εκεί γίνονται γάμοι, φωτογραφήσεις και εμείς το έχουμε αφήσει στο έλεος της θάλασσας».
Τα προβλήματα της καθημερινότητας
Φυσικά δε λείπουν, από όσα λέει και θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως αυτό των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού, της ύδρευσης. «Θέματα που είναι πάρα πολύ βασικά, ίσως τα βασικότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, τα οποία θα πρέπει να λυθούν σύντομα, γιατί θα δώσουν και άλλη πνοή στον τόπο μας. Η καθαριότητα είναι μείζονος σημασίας και οφείλουμε να βρούμε λύση. Ο ηλεκτροφωτισμός επίσης, έχει ξεκινήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια υπάρχει μόνο ένας ηλεκτρολόγος στο δήμο και η αλήθεια είναι ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει 45 κοινότητες μόνος του.
Γίνονται και προσωπικές παρεμβάσεις μας λέει, προκειμένου για την καλή λειτουργία του χωριού του και δίνει πίστωση χρόνου στη νέα δημοτική αρχή για να γίνουν έργα βασικά. «Εμείς, με τα παιδιά του τοπικού συμβουλίου τριγυρνάμε αν υπάρχει φωτισμός το βράδυ και αν τυχόν έχουν δημιουργηθεί θέματα. Είναι στο πλαίσιο της υπευθυνότητας που χαρακτηρίζει το τοπικό συμβούλιο και εδώ να ευχαριστήσω και τα παιδιά που είναι στο τοπικό και με πλαισιώνουν. Προσπαθούμε και μόνοι μας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια νέα δημοτική αρχή και ουσιαστικά δεν ήξερε τι θα αντιμετωπίσει. Εμείς δίνουμε μια πίστωση χρόνου για να προχωρήσουμε σε έργα σημαντικά για το νησί μας».