Σπ. Φαραός: «Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ήσυχους, αν δεν σκύψουν στα προβλήματά μας»

•Συνέντευξη του προέδρου του Αγ. Κήρυκα στην «ΗΜΕΡΑ»
Ο πρόεδρος του Αγ. Κήρυκα, κ. Φαραός Σπύρος, μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του και τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες. «Ο Άγιος Κήρυκας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, δηλαδή είναι κυκλοφοριακός και εμπορικός κόμβος, γιατί συνδέει γεωγραφικά 3 δημοτικές ενότητες. Έτσι, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με το κυκλοφοριακό, δεδομένου ότι έχει 5 χμ επαρχιακό δρόμο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης. Ας σημειωθεί ότι εξυπηρετούνται ανάγκες του νησιού 12 μήνες το χρόνο. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία συντήρηση ή βελτίωση στο οδικό δίκτυο», αναφέρει.
Και συνεχίζοντας τονίζει: «Ένα επιπλέον σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει και με την οδική ασφάλεια. Στο δρόμο μας αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και δυστυχώς συχνά συμβαίνουν ατυχήματα, με απώλεια ζωών κάποιες φορές. Πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, ώστε να μειωθούν οι ταχύτητες και η περιοχή να αστυνομεύεται, για να υπάρχει έλεγχος. Παράλληλα πρέπει να γίνουν και έργα υποδομής, όπως είναι η σήμανση, η κατασκευή πεζοδρομίων, η επαναλειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών».
Η περιοχή φιλοξενεί και σχολικά συγκροτήματα για τα οποία δήλωσε: «Υπάρχουν 2 σχολεία. Το ένα είναι από τα μεγαλύτερα στο νησί και αναφέρομαι στο ΕΠΑΛ, κτήριο που στεγάζει 3 σχολεία ουσιαστικά, οπότε ο όγκος των ανθρώπων που εξυπηρετούνται καθημερινά είναι ιδιαιτέρως μεγάλος. Είναι πλέον γνωστό ότι το κτήριο του ΕΠΑΛ χρήζει άμεσης παρέμβασης, το ίδιο όμως ισχύει και για το νηπιαγωγείο. Άρα χρειάζεται χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουμε σε ενέργειες αποκατάστασης και βελτίωσης των χώρων στους οποίους τα παιδιά μας πάνε σχολείο. Το ίδιο ισχύει και για το νηπιαγωγείο, στο οποίο πχ πρέπει να φτιαχτεί χώρος για να βγαίνουν έξω τα παιδιά, αλλά και μέσα στο κτήριο».
Επίσης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν προβλήματα, παρόλο που φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό αθλητών, μας λέει. «Να σας πω ότι φιλοξενεί 7-8 ομάδες. Δυστυχώς κατά τα προηγούμενα χρόνια όλες οι εγκαταστάσεις ήταν εγκαταλειμμένες χωρίς καμία συντήρηση. Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα, κυρίως για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των αθλητών. Δυστυχώς, κατά το πρώτο εξάμηνο από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής δεν έχει γίνει τίποτα. Προχθές είχα συνάντηση με το δήμαρχο, αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση. Εμείς θα αντιδράσουμε αν δε γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις. Πιθανόν το γήπεδο θα κλείσει».

Ύδρευση και αποχέτευση
Μείζον θεωρεί το θέμα της υδροδότησης, μας λέει: «Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από τη ΔΕΥΑΖ τόσο για τη βελτίωση και την ποσότητα του νερού, όσο και για την αλλαγή προβληματικών σημείων του δικτύου, που λόγω παλαιότητας δημιουργούν διαρκώς βλάβες. Κυρίως δε τους καλοκαιρινούς μήνες που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Δε γίνεται εν έτει 2020 να ξεμένουμε από νερό, την ίδια στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις για παράδειγμα έχουν όσο νερό χρειάζονται συνεχόμενα». Αλλά και η αποχέτευση έχει θέματα: «Δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και έχουμε σημεία που βγαίνουν λύματα. Η μη λειτουργία των οχημάτων της ΔΕΥΑΖ αναγκάζει τον κόσμο να απευθύνεται σε ιδιώτες, αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Πρέπει να βρεθεί μια λύση όμως, γιατί νιώθουμε ως πολίτες υποδεέστερης κατηγορίας», τονίζει.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στα αντιπλημμυρικά έργα, λέγοντας: «Να μην αγνοούμε και τη σημαντικότητα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Θεωρώ ότι χρηστό είναι να γίνουν σοβαρά έργα, ώστε να υπάρχει μόνιμη θωράκιση από το χείμαρρο που περνά από την περιοχή μας. Έτσι δε θα αναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να κάνουμε μικροπαρεμβάσεις, χωρίς να λύνουμε οριστικά το πρόβλημα».
Ολοκληρώνει τονίζει ότι «για να λυθούν τα θέματα πρέπει να έχουμε τη στήριξη τόσο από το δήμο, όσο και από την περιφέρεια».

«Πρόχειρα και παράνομα η κατάθεση του Τεχνικού Προγράμματος»
«Κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος στο δημοτικό συμβούλιο, αντέδρασα έντονα, γιατί θεωρώ ότι στη βάση όλων των παραπάνω προβλημάτων – αναγκών, που αφορούν την καθημερινότητά μας, έχουμε αυξημένες αρμοδιότητες. Εμείς, οι πρόεδροι, είμαστε αυτοί που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καθημερινότητα και τα όποια προβλήματά της. Άρα δεν είναι δυνατόν οι πρόεδροι και τα κοινοτικά συμβούλια να αντιμετωπίζονται σαν απλοί θεατές», αναφέρει. Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Δυστυχώς, στο δημοτικό συμβούλιο η κατάθεση του τεχνικού προγράμματος έγινε πρόχειρα και παράνομα και παράτυπα, θα έλεγα. Η αντίδρασή μου ήταν έντονη γιατί τυχαίνει να γνωρίζω ότι στο τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να γίνει κατανομή. Η αλήθεια είναι ότι δεν αποσπάσαμε τίποτα, πέρα από την υπόσχεση του δημάρχου για τα 3 έργα, τα οποία δεν έχουν και ένα γενικό πλαίσιο, ώστε να προχωρήσουν».
Εν συνεχεία διατυπώνει τον προβληματισμό του: «Εδώ τίθεται το θέμα με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή, αν έγινε. Απλώς αρκέστηκαν κάποιοι συνάδελφοι, σε μια παράνομη διαδικασία – γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν και οι πρόεδροι. Πολύ φοβάμαι ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν θα το εγκρίνει η αποκεντρωμένη, στη βάση της τυπικότητας. Δε γίνεται δηλαδή να μην ψηφίζουν οι πρόεδροι. Ήταν αναληθές αυτό που είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν ψηφίζουν οι πρόεδροι. Πρέπει να ψηφίζουν για τα θέματα που αφορούν την κοινότητά τους. Και στο τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να έχουν λόγο. Η αντίδρασή μου ήταν και θα είναι έντονη, απέναντι στη μη ανταπόκριση του δήμου, για την υλοποίηση των αναγκών των κοινοτήτων. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ήσυχους αν δεν σκύψουν στα προβλήματά μας».

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν