Σε κοινό αγώνα αρχές και ξενοδόχοι για το Ναυάγιο – Συναντήσεις στα υπουργεία

•Αναζητούν λύσεις πριν την έναρξη της σεζόν για την ασφάλεια, τη συντήρηση και τη διαχείριση του Ναυαγίου
Ένας κοινός αγώνας φαίνεται ότι ξεκίνησε από τις τοπικές αρχές και τους φορείς του τουρισμού, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή του Ναυαγίου, πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης, η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρ. Κράτσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων Γ. Μάργαρης, η Πρόεδρος και ο ΓΓ του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χρ. Τετράδη και Ν. Θεοδωράκης, καθώς και ο ειδικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Β. Παλαιοθόδωρος συμμετείχαν σε δύο συσκέψεις με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη , τον υφυπουργό Τουρισμού Μ. Κόνσολα και τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρέθηκαν τα τρία «καυτά» θέματα που έχουν να κάνουν: α) με την ασφαλή πρόσβαση στο πλάτωμα του Ναυαγίου, β) με τη συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης» και γ) με την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, έγινε μία ακόμα συνάντηση του Βουλευτή με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Ναυάγιο, με τον κ. Χαρδαλιά να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει με προσοχή το θέμα, καθώς ο κ. Ακτύπης του επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο να μένει κλειστό ένα από τα δημοφιλέστερα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της χώρας μας. Επίσης, πάλι είχε βρεθεί στο επίκεντρο η επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των επισκεπτών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Λίγο μετά τη συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο, ο κ. Ακτύπης δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Γίνεται μια προσπάθεια για τη συντήρηση του πλοίου και ταυτόχρονα για να διευθετηθεί ο χώρος πάνω, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή με ασφάλεια. Ο χώρος του Ναυαγίου πρέπει να είναι ανοικτός, γιατί είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο παγκοσμίου φήμης και πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Θα έχουμε συνεχείς επαφές. Ήδη έχουμε τις δυνατότητες, να γίνουν μελέτες από φορείς που θα αναλάβουν με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να δούμε τον προϋπολογισμό της συντήρησης».

Από την πλευρά του ο κ. Μάργαρης τόνισε: «Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η περσινή κατάσταση, όπου απαγορεύτηκε η πρόσβαση και αναγκάζονταν οι τουρίστες κάτω από άσχημες συνθήκες να περπατούν δυο χιλιόμετρα, ώστε να φτάσουν στο πλάτωμα και για αυτό προσπαθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με την Περιφέρεια και τον Βουλευτή, ούτως ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στο πλάτωμα με την καλύτερη δυνατή ασφάλεια. Για την παραλία πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα που ισχύουν τώρα και να γίνει με γρήγορη διαδικασία και σωστά, η συντήρηση του πλοίου. Να τονίσω πως είναι ευτυχής συγκυρία ότι όλες οι αρχές του τόπου συνεργάζονται άψογα για τα θέματα που απασχολούν το νησί μας».

Τέλος, η κα Τετράδη δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του Ναυαγίου όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και για όλη την Ελλάδα. Είναι σημαντικό όλοι να θέλουν να συνδράμουν στο να συνεχίσει η ασφαλής και εύρυθμη επισκεψιμότητα. Πρέπει το Ναυάγιο να ανοίξει με ασφάλεια και από εκεί και πέρα με έναν φορέα διαχείρισης να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και με αυτοτέλεια. Και φυσικά να γίνονται και ενέργειες για τη συντήρηση του πλοίου».
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων του νησιού, λίγους μήνες πριν την έναρξη της σεζόν να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Πέρυσι η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ αρχών και φορέων είχε τα γνωστά αποτελέσματα… Η τοπική κοινωνία ζητά να δοθεί η δέουσα προσοχή και να ληφθούν μία σειρά από οριστικά μέτρα και συγκεκριμένους κανόνες, όπως ισχύουν σε κάθε παγκοσμίου φήμης τουριστικό αξιοθέατο. Κανείς δεν θέλει να ξαναδεί μπάρες και πινακίδες απαγόρευσης στο Ναυάγιο. Αυτές οι συναντήσεις που γίνονται στα υπουργεία ίσως αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα και να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης που θα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα όπως πρέπει. Άλλωστε το μόνο βέβαιο είναι ότι απαιτείται μια συνολική διαχείριση. Για να υπάρξουν όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα, χρειάζεται επιμονή από τις τοπικές αρχές. Δυο ή τρία ραντεβού στα υπουργεία δεν επαρκούν. Ελπίζουμε να μπήκαν οι σωστές βάσεις και σύντομα να δούμε πράξεις…

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν