Α. Μαρινάκης στην ΗΜΕΡΑ | Συνεργασία και περισσότερη δουλειά οι στόχοι για το 2020

Ο αντιδήμαρχος Αρκαδίων και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, κ. Ανδρέας Μαρινάκης, μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή και συνακόλουθα για τους στόχους της. «Εμείς αναλάβαμε τη διοίκηση μετά τις εκλογές παίρνοντας μαζί μας ένα σωρό προβλήματα του παρελθόντος, που προσπαθούμε να επιλύσουμε. Προβλήματα που υπήρξαν ή που προέκυψαν. Μάλιστα βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία αν δεν ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα θα έχουμε πολύ σοβαρό θέμα», δήλωσε.

Πολιτική προστασία
Όσον αφορά σε θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας, ο ίδιος τονίζει ότι έχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά του. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε φάση πολιτικής προστασίας έχουμε ήδη προμηθευτεί σειρήνες πολιτικής προστασίας, οι οποίες σε λίγο χρονικό διάστημα θα ηχήσουν. Στα προβλήματα του δήμου όσον αφορά την πολιτική προστασία πρέπει να πω ότι έχουμε εκτελέσει έργα καθαρισμού τάφρων και πρόληψης των πλημμυρών του έτους 2019-2020». Συνέχισε όμως λέγοντας: «Θεωρώ ότι δεν έχουμε κάνει όλα όσα θα έπρεπε να κάνουμε. Το μεγαλύτερο μέρος από τα έργα που εκκρεμούν όμως έχουν καταγραφεί και δουλεύουμε όσο το δυνατόν για την επίλυσή τους».


Η συνοχή της ομάδας
Απαντήσεις όμως έδωσε και στις επικρίσεις που δέχεται η δημοτική αρχή από αρκετούς σχετικά με προβλήματα συνοχής της ομάδας. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί προκύπτει ότι είμαστε μια δεμένη ομάδα. Ο δήμαρχος τυχαίνει θετικής ανταπόκρισης από τους δημοτικούς του συμβούλους, σε ό,τι φέρνει προς ψήφιση και προς συνεννόηση». Η πολυφωνία εξάλλου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και έτσι ο κ. Μαρινάκης δηλώνει: «Κάποιες προτάσεις μπορεί να μην είναι πλήρως αποδεκτές, ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως άλλωστε πρέπει, έχουν τις δικές τους απόψεις. Αυτό δε σημαίνει κάτι, ίσα-ίσα που είναι υγιές. Στο σύνολο λοιπόν θεωρώ ότι δεν έχει πρόβλημα ο δήμαρχος, ούτε με τους δημοτικούς του συμβούλους, ούτε με τους συνεργάτες του. Άρα, δεν προκύπτει πρόβλημα συνοχής».
Στη συνέχεια τόνισε ο κ. Μαρινάκαης ότι: «Και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δε βλέπω να κείτονται αρνητικά ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης μέχρι αυτή τη στιγμή, που ο χρόνος θεωρητικά είναι υπέρ της νέας δημοτικής αρχής».

Οι στόχοι της δημοτικής αρχής
Σχετικά με τα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας όπως είναι το θέμα των απορριμμάτων ο κ. Μαρινάκης είπε ότι τα μεγάλα προβλήματα τα έχει πάρει υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του ο δήμαρχος. Επομένως θα δώσει και τις απαντήσεις σε θέματα -προβλήματα που ο ίδιος έχει αναλάβει. Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος έχει την άποψη ότι στα μεγάλα έργα θα πρέπει ο ίδιος και μόνο να δώσει λύση. «Άρα, δε θα μπορεί να ζητηθεί σε περίπτωση αποτυχίας ευθύνες από τους μη έχοντες την ευθύνη».

Οι διαφωνίες
Διαφωνίες υπήρξαν και για τα σημαντικά θέματα μας ενημερώνει ο κ. Μαρινάκης: «Για παράδειγμα, σχετικά με τα απορρίμματα ο δήμαρχος από την αρχή έχει διαχειριστεί τη μελέτη του εργοστασίου. Θέματα υπήρχαν, ακόμα και μεταξύ μας, στη λήψη των αποφάσεων. Ο δήμαρχος δηλαδή είχε κάποιες απόψεις με τις οποίες δε συμφωνούσα, παρόλα αυτά οι δικές του απόψεις υπερισχύουν κάθε φορά και αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο θέμα». Πιο συγκεκριμένα για το θέμα των απορριμμάτων που είναι φλέγον για το νησί μας αναφέρει: «Διαφωνούσα ως προς το χρόνο των αλλαγών της μελέτης που πρότεινε ο δήμαρχος. Θεώρησα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι ο χρόνος είναι ανεπαρκής για όλες τις αλλαγές που ο δήμαρχος, σωστά βέβαια, προσπάθησε να περάσει στη μελέτη. Και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ο χρόνος ήταν πολύ λίγος, μιας και τώρα ψάχνουμε να βρούμε ημερομηνίες κατάλληλες ώστε να μην επεκταθεί το έργο ή γίνονται οι δημοπρατήσεις σύμφωνα με τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια».
Σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο που κάνει ο Δήμαρχος, δηλώνει: «Ο δήμαρχος έχει αποφασίσει όλες οι πληρωμές που θα γίνονται από την οικονομική διαχείριση του δήμου θα πρέπει να περνάνε από τον ίδιο, αν και από το νόμο δεν είναι υποχρεωτικό. Δηλαδή, για ένα έργο που έχει τελειώσει η πληρωμή του δε γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το δήμαρχο. Παρόλα αυτά ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή τα πάντα να περνάνε από το γραφείο του. Αυτό ίσως δημιουργεί μια καθυστέρηση όσον αφορά στις πληρωμές».
Ολοκληρώνει λέγοντας ότι για το 2020 θα επιθυμούσε καλύτερες συνεργασίες μεταξύ των μελών του Δ.Σ. γενικότερα, του δήμου με τους εργαζομένους και το προσωπικό και περισσότερη δουλειά.