Μια συναίνεση που δεν φάνηκε

Το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Απομένει αυτή με τον Γραμματέα του ΚΚΕ για σήμερα. Δυστυχώς δεν φάνηκε αυτή η πολυπόθητη συναίνεση στα μείζονα εθνικά και πολιτικά ανοιχτά θέματα. Ούτε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και με τα μικρότερα κόμματα. Ενδεχομένως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να ειπώθηκαν κάποια πράγματα που δεν είναι ανακοινώσιμα και να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία, αν και δεν φαίνεται και πολύ πιθανόν αυτό. Στα εθνικά η αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετική για την κυβέρνηση, που την θεωρεί πολύ επιτυχημένη και την αντιπολίτευση που την χαρακτηρίζει, σκέτη αποτυχία, για την στιγμή που πραγματοποιήθηκε, αμέσως μετά τα γεγονότα με το Ιράν και τον τρόπο που τα χειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Εξ αυτού του γεγονότος και οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, έφτασαν να προτείνουν «πάγωμα» της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και της προμήθειας νέων αεροσκαφών. Αυτοί είχαν ξεκινήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ), τις συζητήσεις με την Αμερική και τα είχαν όλα προετοιμάσει και τώρα που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση «φόρεσαν ξανά το αντιαμερικανικό κουστούμι».
Ας ευχηθούμε κάποια από τα άλλα κόμματα, τα λεγόμενα μικρότερα να πάρουν το θάρρος και να συνδράμουν την κυβέρνηση, μέσα από διάλογο και κριτική φυσικά σε αυτή την αναδιάταξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Θα ήταν μεγάλο λάθος να καθυστερήσουμε ή να ακυρώσουμε μια συμφωνία σε αυτή την συγκυρία με τους Αμερικανούς, θα ήταν ένα δώρο στην Τουρκία. Το ποσό αλλάζουν στάση τα κόμματα στη χώρα μας από εκείνη που είχαν σαν κυβέρνηση με το τι λένε όταν γίνονται αντιπολίτευση ήταν πάντοτε μια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό έχει πιάσει οροφή. Η υποκρισία και η αντιστροφή της αλήθειας δίνουν και παίρνουν. Θα μου πείτε τα ίδια έγιναν και με τις Πρέσπες, εκεί ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με τις δικές του λογικές, εξυπηρετώντας ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Γερμανία ,αλλά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, απλά η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν «τσίμπησε».
Δυστυχώς έτσι δεν χτίζονται μεγάλα κόμματα εξουσίας και φαίνεται ότι εκεί στην Κουμουνδούρου αυτό δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν διαθέτουν τα κατάλληλα υλικά για να χτίσουν. Στα άλλα θέματα, κυρίως τον εκλογικό νόμο, και εκεί, η απόλυτη ασυνεννοησία. Η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της γνωστής λογικής των αυτοδυναμιών με ένα μπόνους εδρών κλιμακωτά που θα πιάνει και το μπόνους των 50 εδρών με ένα ποσοστό κοντά σε αυτό του 40% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην άλλη άκρη, απλή και άδολη αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Πόσες φορές έχουμε γράψει ότι αυτό απαιτεί και κουλτούρα πολιτική τέτοιων συνεργασιών και αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Στη χώρα μας τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει. Ούτε τέτοια κουλτούρα φτιάξαμε μεταπολιτευτικά, ούτε η λογική του πολιτικού συστήματος που θέλει την ύπαρξη δύο μεγάλων κομμάτων, άλλαξε. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι στο χώρο της κεντροαριστεράς, την θέση του κραταιού ΠΑΣΟΚ, πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και με καλές μεταγραφές στελεχών.
Στην κεντροδεξιά, η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε ποτέ αυτήν την ηγεμονία, με μόνο διαφορετικό τις διακυμάνσεις των εκλογικών ποσοστών της. Τώρα αν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για κυβερνητική συνεργασία και με την Νέα Δημοκρατία, καλώς προτείνουν απλή αναλογική. Αλλιώς θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενων αναμετρήσεων και εύθραυστων κυβερνήσεων, κάτι που θα είναι επιζήμιο για τη χώρα, ειδικά σε συνθήκες διεθνούς αστάθειας και εντάσεων με την γείτονα Τουρκία. Δυστυχώς όπως έχουν τα πράγματα, ακόμη και να πειστεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, μέσα από κάποιες αλλαγές, οι 200 Βουλευτές δεν θα βρεθούν για να προκύψει ένας εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί αμέσως από τις επόμενες εκλογές. Επομένως, θα πάμε σε κάτι που οδηγεί σε διπλές εκλογές όποτε αυτές γίνουν. Μια με απλή αναλογική και η δεύτερη με τον νέο σύστημα που θα ψηφιστεί τώρα. Σε δουλειές να βρισκόμαστε δηλαδή. Ας φροντίσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον το σύστημα που θα ψηφίσει, να έχει μια κοινωνική αποδοχή και να παρέχει το αίσθημα αντιπροσώπευσης όλων, δικαιοσύνης, αλλά και κυβερνησιμότητας. Τουτέστιν να δικαιώσει την σημερινή επιλογή της ο χρόνος και το αποτέλεσμα. Έτσι ώστε και αυτοί που σήμερα δεν το προκρίνουν να το παραδεχτούν και να το αποδεχτούν στο μέλλον. Άλλωστε τα κόμματα της αριστεράς όλο για απλή αναλογική μίλαγαν, αλλά μια χαρά βολεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με το μπόνους των εδρών σε δύο εκλογές. Άλλο αν δεν του έφτανε «στον πόντο» και συνεταιρίστηκε με τους ΑΝΕΛ. Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το αν έγιναν συζητήσεις με τους αρχηγούς, τίποτα δεν διέρρευσε. Πάντως ο χρόνος που ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα ανακοινώσει την πρόταση του πλησιάζει. Θα έχουμε επομένως αρκετά να πούμε επ’ αυτού τις επόμενες ημέρες.

photo: efimerida.gr