Για υπερσυγκεντρωτική και αυταρχική διοίκηση κατηγορεί τον Δήμαρχο ο Γ. Αρμένης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ», Γιώργος Αρμένης, ο οποίος τόνισε ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν, γιατί πάνω σε αυτό θα πρέπει να βασιστεί. Ερωτηθείς σχετικά με χαρακτηρισμούς, όπως «λαμόγια», που ακούστηκαν για τις προηγούμενες διοικήσεις απαντά: «Πάντα στεκόμουν απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και προφανώς δε με ακουμπάει κανένας τέτοιος χαρακτηρισμός. Όπως δεν αγγίζει και πολλούς Ζακυνθινούς. Ο ρόλος της δημοτικής αρχής δεν είναι να κάνει χαρακτηρισμούς ή να περιγράφει μια κατάσταση, αλλά να σκύψει και να δει τα προβλήματα».

Για την ΚΕΔΗΖ και την απόφαση της Αποκεντρωμένης για τον Ν. Σπίνο
Δήλωσε ότι στηρίζει το δήμο σε έργα και προτάσεις. Αυτό όμως που κάνουν – αναφέρει – στα δημοτικά συμβούλια είναι να λένε τα πράγματα ξεκάθαρα. «Για παράδειγμα από όλες τις προτάσεις για την τοποθέτηση των νέων συμβουλίων σε όλους τους οργανισμούς του δήμου μας, μόνο σε μια άρνηση διατυπώσαμε και επιβεβαιωθήκαμε. Τοποθέτησε η δημοτική αρχή επικεφαλής πρόεδρο στην ΚΕΔΗΖ έναν συνάδελφο ο οποίος έχει σοβαρό πρόβλημα συμβατότητας της λειτουργίας του ως επιχειρηματίας με το ρόλο αυτό. Και επιβεβαιωθήκαμε». Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δείχνουν ότι ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει. Σχετικά με αυτή την απόφαση ισχυρίζεται ότι «όταν κάνουμε διάλογο να είναι διάλογος με ανοιχτά αφτιά, να ακούει ο άλλος τα επιχειρήματα. Γιατί και τα επιχειρήματα τα οποία άρθρωσε η δημοτική αρχή σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο νομίζω ότι ήταν ευτελιστικά για όλους».

Περί υπερσυγκεντρωτισμού
«Αυτό που έχει σημασία – τονίζει – είναι να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία ένας πολύ σημαντικός φορέας του δήμου μας. Και αυτός πρέπει να είναι και ο χαρακτήρας της διοίκησης που πρέπει να ασκηθεί. Όταν ασκείς διοίκηση σε ένα δήμο πρέπει να επιδιώκεις να πάρεις το καλύτερο που μπορείς από τον καθένα. Όταν όμως διοικείς με έναν τρόπο υπερσυγκεντρωτικό, αυταρχικό και χωρίς γνώση του αντικειμένου τότε δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα». Δυστυχώς θεωρεί ότι οι ζακυνθινοί θα εισπράξουν κακό αποτέλεσμα. Μια συνάντησή του με τον κ. Αρετάκη θεωρεί ότι θα ήταν σημαντική, όμως ποτέ δεν προσκλήθηκε. «Στην πορεία ακολουθήθηκε μια τακτική υπερσυγκεντρωτισμού, με τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται ακόμα και στην ίδια τη δημοτική αρχή».

Οι ενστάσεις του Δημάρχου στις αποφάσεις του Συμβουλίου
Κακό προηγούμενο θεωρεί ο κ. Αρμένης το ότι ο δήμαρχος έχει κάνει 2 ενστάσεις σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αναφέρει: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι ο δήμαρχος και ότι επί μια τετραετία πολλά πράγματα θα περάσουν από αυτόν. Έχει όμως και ένα δημοτικό συμβούλιο με τις δικές του αρμοδιότητες. Και θα ήθελα να πω, ότι είναι κακό παράδειγμα πως ήδη ο δήμαρχος έχει κάνει 2 ενστάσεις σε αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και οι 2 έχουν απορριφθεί βέβαια αλλά πρέπει να το επεξεργαστεί αυτό. Εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα όργανο που ο καθένας θα έχει την οντότητά του, τη διαφορετικότητά του και θα γίνεται σεβαστός από όποιον τον ακούσει».

Καθυστερήσεις στα έργα
Για το θέμα των σκουπιδιών βλέπει ολιγωρία από τη δημοτική αρχή. «Η δημοτική αρχή από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα καθυστέρησε τη δημοπράτηση του έργου για τα απορρίμματα. Και τελικώς βγαίνει σε δημοπρασία το έργο ακριβώς όπως ήταν η μελέτη. Όλες οι εξαγγελίες για αλλαγή μελέτης ή οτιδήποτε άλλο δεν υφίστανται. Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που είπα και πιο πριν ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Απέναντι στην έλλειψη σχεδίων και στην έλλειψη ανθρώπων για την εκπόνηση ενός σχεδίου νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρξουν γρήγορες και σαφείς αποφάσεις για το τι θα γίνει. Σήμερα είμαστε σε τεράστια καθυστέρηση». «Επίσης η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού θα διπλασιάσει τα δημοτικά τέλη, εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για λύση ανέφικτη», καταλήγει. Σχετικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνει αναφέρει: «Έχουμε μπει σε έναν κύκλο χαμένων ευκαιριών και αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με την κατάργηση του Φιλόδημου έργα θα χαθούν. Αυτό θα συμβεί γιατί θα εκτελεστούν μόνο έργα που έχουν δημοπρατηθεί. Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή καθυστερούσε όλες τις δημοπρασίες με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές πιστώσεις».

Ταβουλάρη και Open Mall
Άσκησε κριτική επίσης για την άρνηση της δημοτικής αρχής να δημοπρατήσει την Ταβουλάρη, λέγοντας: «Δεν αντέχει κριτικής το σχόλιο ότι αν υπάρξει ανάπλαση της Ταβουλάρη θα γίνει πάγκος για του καταστηματάρχες, γιατί ο δήμος θα δώσει τις άδειες». Για το Open Mall θεωρεί ανυπόστατη την πρόφαση εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης, δεδομένου ότι υπάρχει και χρειάζεται ίσως μια επικαιροποίηση.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν