Εξωστρέφεια, Γαλάζιες Σημαίες και προσέλκυση Low cost εταιρειών οι στόχοι της Επιτροπής Τουρισμού

Κατά τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χ. Βαρβαρίγος αναφέρθηκε στους στόχους της. Έτσι λοιπόν ενημέρωσε ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν κάθε δράση που είχε εγκριθεί από τους προκατόχους τους. «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το εγκεκριμένο σχέδιο μάρκετινγκ για τον τουρισμό στο νησί, την πιστοποίηση των παραλιών μας με γαλάζιες σημαίες, την πιστοποίηση της υπαίθρου, με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού», είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη στρατηγικής για συνεργασίες με εταιρείες Low cost, για την προσέλκυση εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων εξωτερικού. Ακόμα θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα για να προβάλλει το συνολικό προϊόν της Ζακύνθου.
Σημεία υλοποίησης είναι:
•Ανάπτυξη και δημιουργία επικοινωνιακής υποδομής για την προβολή του νησιού μας με κατανομή εξόδων ετήσιου κόστους, περί των 93.000 ευρώ σε βάθος τετραετίας
•Συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού
•Προώθηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις περιπατητικές διαδρομές και πιστοποίηση από τη διεθνή ομοσπονδία πεζοπόρων, με στόχο την επιμήκυνση του τουριστικού προϊόντος
•Υποστήριξη διεθνούς Συνεδρίου με θέμα διεξαγωγής του 9ου καινοτόμου στρατηγικού μάρκετινγκ και τουρισμού στο νησί μας , σε συνεργασία πανεπιστήμια (26-28 Σεπτεμβρίου)
•Πιστοποίηση παραλιών με τις γαλάζιες σημαίες
•Ανάπτυξη στρατηγικής για μεμονωμένους
•Ανάπτυξη σχεδίου μάρκετινγκ κρίσεων

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση για την υλοποίηση πραγμάτων.

Ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, πήρε το λόγο διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τον τουρισμό εφ’ όλης της ύλης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι μόνο η προβολή του νησιού μας για να προσελκύσει κόσμο, αλλά πρέπει να λυθούν υπαρκτά προβλήματα, υποδομών, που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των τουριστών. Τόνισε σημασία έχει η ποιότητα των τουριστών που έρχονται. Το αεροδρόμιο το χαρακτήρισε εξαιρετικό, δυστυχώς όμως – είπε – η υποδομή του λιμανιού χρήζει βελτίωσης. Μίλησε για την αναγκαιότητα προσέλκυσης και τουρισμού μέσω κρουαζιέρας. Παράλληλα, έθεσε το πρόβλημα του Ναυαγίου και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τόνισε μάλιστα ότι η εικόνα του Ναυαγίου προβάλλει την Ελλάδα παγκοσμίως, περνώντας ακόμα και τον Παρθενώνα! Αναφέρθηκε και στα δειλά βήματα που κάνεις το νησί μας ο χειμερινός τουρισμός με κινέζους. Προβληματισμό εξέφρασε για το ΕΘΠΖ γιατί πλέον είναι πιθανόν μην ελέγχεται από τα τοπικά Δ.Σ. Τέλος, έθεσε και το θέμα των απορριμμάτων και των βιολογικών, λέγοντας ότι πρέπει να λυθούν άμεσα, με συγκεκριμένα έργα.
Κατόπιν το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Νικολουδάκης ο οποίος και έκανε έναν απολογισμό της απελθούσας επιτροπής, ενώ μίλησε και για την ένταξη έργων στον προϋπολογισμό του 2020. Ενημέρωσε ότι το μάρκετινγκ πλαν έχει εγκριθεί 2 φορές, όμως έχει σταθεί αδύνατο να χρηματοδοτηθεί. Τόνισε ότι με τη συνεργασία πέτυχε η επιτροπή όσα μπόρεσε να επιτύχει. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα προς την ανατολική αγορά και στη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Έτσι, η Ζάκυνθος βρίσκεται πια στις 5 πρώτες προτιμήσεις Ασιατών τουριστών. Το νησί προβλήθηκε και μέσω διεθνών δημοσιογραφικών αποστολών και έτσι παρήχθη μεγάλος όγκος ρεπορτάζ για το νησί μας και ενίσχυσε την προβολή μας. Ζήτησε Αειφορική διαχείριση Ναυαγίου. Μίλησε για προγράμματα Τουριστικής Εκπαίδευσης Επαγγελματιών που έγιναν με πολύ θετικά αποτελέσματα. Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι είναι σημαντικό η ολοκληρωμένη μελέτη για το νησί να προχωρήσει και να προβληθεί ο τόπος μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον αυτά προσεγγίζει ο κόσμος σήμερα. «Είναι απαραίτητο πλέον η μελέτη αυτή να στηριχθεί και να χρηματοδοτηθεί καθώς αφορά της στήριξη του 80% του εισοδήματος του νησιού», κατέληξε.

Ένταση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων
Ένταση επικράτησε για τις εξορύξεις στην περιοχή του Ιονίου, όταν ρωτήθηκε ο βουλευτής για τη θέση του σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Ο κ. Ακτύπης είπε πως έχοντας τις απόψεις ειδικών δε δημιουργείται με τις εξορύξεις πρόβλημα για το νησί μας. Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να καρπωθούμε ως νησί οφέλη από μια τέτοια ενέργεια. Αντίλογος υπήρξε από τον Θ. Καμπίτση, ο οποίος είπε ότι σε άλλες χώρες π.χ. στη Γαλλία έχουν απαγορευτεί οι εξορύξεις, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο περιβάλλοντος και φύσης.

Τ.Π.