Δ. Ακτύπης για Βιολογικό και προβλήτα «Θα κριθούν οι επιλογές του Δημάρχου»

•Συνέντευξη – απολογισμός για τις 180 ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ

Κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης στην πρώτη συνέντευξη τύπου για το 2020 τόνισε ότι οι τοπικές αρχές θα βρουν τον βηματισμό τους, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι παρά τις διαφορές τους, θα συνεργαστούν για να βρουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις του ιδίου και του Δημάρχου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λυθούν μία σειρά από προβλήματα.
Ο κ. Ακτύπης έκανε έναν εκτενή απολογισμό των πρώτων 180 ημερών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των δικών των πεπραγμένων από την ημέρα που ανάλαβε τα καθήκοντά του ως Βουλευτής. Μίλησε για τις συνεχείς επισκέψεις του στα υπουργεία προκειμένου να προωθηθούν λύσεις για μία σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία (σκουπίδια, έργα συντήρησης σχολικών κτηρίων, master plan λιμανιού, νοσοκομείο, χωροταξικό) και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει κοινούς αγώνες με την τοπική κοινωνία για τη επίλυσή τους.


Δ. Ακτύπης για master plan και βιολογικό
«Διαφωνώ με τον Δήμαρχο, αλλά δεν επιβάλω την άποψή μου»

Σχετικά με δύο πολύ σημαντικά έργα για τη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα, για την κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων αλλά και την αναβάθμιση του βιολογικού ο Βουλευτής είπε ότι διαφωνεί με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, αλλά δεν θα επιβάλει την άποψή του. Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή επιθυμεί να κατασκευαστεί η προβλήτα κοντά στην πλαζ του ΕΟΤ – και όχι στον μόλο του Αγίου Νικολάου – και να μην προχωρήσει η αναβάθμιση του βιολογικού. Μάλιστα, ο Δήμαρχος σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πρωτοχρονιά, υποστηρίζει ότι το έργο αυτό είχε σκοπό να εξυπηρετήσει ιδιώτες προμηθευτές και επιδιώκει τα χρήματα (3,2 εκατ. ευρώ) να χρησιμοποιηθούν για άλλο απαραίτητο και ωφέλιμο έργο στο νησί.
Ο κ. Ακτύπης είπε «θέλω το θέμα του master plan να προχωρήσει πιο γρήγορα. Δεν είμαστε σε θέση να πιέσουμε τον Δήμαρχο να ακολουθήσει τη δική μας πρόταση. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε τη δημοτική αρχή. Ο ρόλος μας είναι να πιέζουμε, να βρίσκουμε κονδύλια και να λέμε τις προτάσεις μας. Από κει και πέρα, αν η δημοτική αρχή ακολουθήσει τη δική μας πρόταση ή όχι είναι θέμα δικό της και παίρνει την ευθύνη. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τη δική μας πρόταση. Ο δήμος επιλέγει κάτι άλλο. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Το ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ο Δήμος ακολουθεί μία πορεία και αυτή εκ του αποτελέσματος θα κριθεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται θέματα μόνη της. Δεν μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει στο έργο της. Αυτά, που έγιναν στο παρελθόν, μακριά από μένα… Εγώ δεν διεκδικώ κανένα έργο της δημοτικής αρχής. Εγώ είμαι αρωγός στην προσπάθεια να γίνει έργο από τη δημοτική αρχή».
Αναγκαία χαρακτήρισε την αναβάθμιση του βιολογικού ο Βουλευτής, τονίζοντας ότι τα 3,2 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των υποδομών του νησιού και πρόσθεσε ότι εάν ο Δήμαρχος δεν είναι βέβαιος για την καλή εκτέλεση του έργου, θα πρέπει να ζητήσει καθημερινό έλεγχο. Πιο αναλυτικά, σημείωσε: «Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα χαθούν από τη Ζάκυνθο 3,2 εκατ. ευρώ. Ο Δήμαρχος είπε ότι θα τα αξιοποιήσει σε ένα άλλο έργο. ‘Όμως η άποψή μου είναι ότι αν ένας βιολογικός λειτουργεί 25 χρόνια περίπου, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται αναβάθμιση, τα εξαρτήματά του είναι φθαρμένα και κάποια στιγμή θα παρουσιαστούν προβλήματα. Από τη στιγμή που μπορείς να εντάξεις μία μελέτη για αναβάθμιση και να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να γίνει. Εγώ δεν μπορώ να στηρίξω τις αιτιάσεις του δημάρχου ότι κάποιοι θέλανε να φάνε χρήματα. Για να το πεις αυτό, θα πρέπει να έχεις αποδείξεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτός που θα εκτελεί το έργο, θα πάει να αλλάξει μία αντλία, αλλά δεν θα το πράξει και θα αφήσει την παλιά. Ως διαχειριστής πρέπει να ελέγχεις το έργο. Η αναβάθμιση είναι αναγκαία. Θα ελέγξω αν μπορούν να διατεθούν τα χρήματα για άλλο σκοπό. Αν όμως δεν γίνεται, δεν δέχομαι να χαθούν τα χρήματα από τη Ζάκυνθο»!

Επί τάπητος το «Ναυάγιο» και το απαρχαιωμένο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας στην Ανδραβίδα
Ο Βουλευτής τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Μεταφορών για δύο «καυτά» θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έχουν να κάνουν με τον βασικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού, τον τουρισμό. Το ένα αφορά στη συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης» στη δημοφιλή παραλία του Ναυαγίου και το δεύτερο αφορά στο απαρχαιωμένο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας στην Ανδραβίδα που δεν επιτρέπει την παραχώρηση περισσότερων slot σε τουρ οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρείες. Ο κ. Ακτύπης είπε «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή του ραντάρ. Τα περισσότερα από τα «ορφανά slots» που δημιούργησε η Thomas Cook έχουν καλυφθεί. Έχει υπογράψει ήδη το υπουργείο Άμυνας (αεροπορία) και το υπ. Μεταφορών για την εγκατάσταση του νέου ραντάρ, δυστυχώς μας δημιουργεί πρόβλημα η προηγούμενη διοίκηση (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αντικαθίσταται αυτές τις μέρες, καθώς δεν υπέγραφε. Άμεσα όμως το θέμα θα επιλυθεί».
Για το θέμα του «Ναυαγίου» δήλωσε: «Το καράβι διαλύεται. Η μελέτη που υπάρχει από το ΤΕΙ πρέπει να υποστηριχθεί. Το κόστος δεν είναι μεγάλο! Το μόνο που απαιτείται είναι προγραμματισμός. Μετά τις γιορτές θα συναντηθώ με τον κ. Κόνσολα για να δούμε πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτό το σημαντικό έργο».

Νοσοκομείο και ΜΕΘ
Ο Βουλευτής μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε, και που όπως είπε, θα συνεχίσει να καταβάλει, προκειμένου να στελεχωθεί το νοσοκομείο με το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργεί εύρυθμα. Όπως είπε πλέον έχουν λυθεί τα προβλήματα στην Παιδιατρική, ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα οστικής πυκνότητας, ενώ παράλληλα λειτουργεί πλέον και ο μαστογράφος. Για τη ΜΕΘ τόνισε ότι μέχρι το Πάσχα να λειτουργήσουν τουλάχιστον 2-3 κρεβάτια, ενώ υπενθύμισε ότι ο χρόνος πιέζει καθώς αν δεν ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει να επιστραφούν 36 εκατ. ευρώ για τη μη εκτέλεσή του.

180 μέρες διακυβέρνησης ΝΔ
Ο Βουλευτής προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό για τις 180 μέρες διακυβέρνησης της ΝΔ, αναφερόμενος στους 32 νόμους και το νέο Σύνταγμα που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η ΝΔ απέδειξε ότι ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, άφησε πίσω τον λαϊκισμό και κατάφερε να επιστρέψει στην κανονικότητα τη χώρα μετά από μία δεκαετία κρίσης που άφησε προβλήματα στην κοινωνία.
Δίνοντας έμφαση στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε σε αυτές που υλοποιήθηκαν και συγκεκριμένα, μίλησε για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, τον αναπτυξιακό νόμο, τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, τις 120 δόσεις χωρίς περιορισμούς, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, το επίδομα γέννησης παιδιού, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας για μισθωτούς, ελευθέρους επαγγελματίες και αγρότες, τη σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύριες συντάξεις, τον αντικαπνιστικό νόμο, την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων, την ασφάλεια, την κατάργηση του ασύλου, τη νέα ενεργειακή πολιτική και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.