Χαρτάτα | Εορτάστηκε η μνήμη του Προδρόμου της Λαγκάδας (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Με θρησκευτική κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάζει το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στη Λαγκάδα πάνω από τα Χαρτάτα του Κατασταρίου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου με τη συμμετοχή του εφημέριου Σκουλικάδου, και πιστών.

Ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, είχε μεριμνήσει για την αρτιότητα της πανηγύρεως, ενώ τους ύμνους της ημέρας απέδωσε εκκλησιαστική Χορωδία υπό το Νικόλαο Λειβαδά.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στο ιστορικό Μοναστήρι συμμετείχαν ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κ. Μοθωναίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Τρούσσας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δ. Σκιαδόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μονή του Προδρόμου ιδρύθηκε αρχικά τον 16ο αιώνα, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 1617 από τους ευσεβείς Κατασταριανούς Αντώνιο Μαρίνο και Γεώργιο Σαπάτη. Το 1753 στον περίβολό του είχε δύο εκκλησίες, εφτά σπίτια κι ένα πύργο. Στα μέσα του 19ου αιώνα διέθετε επίσης πλούσιο ιστορικό Αρχείο.

Φωτογραφίες – Βίντεο: Χριστίνα Βούτου