Ο νέος αγωγός προς την Ευρώπη

Η υπογραφή της συμφωνίας Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου χθες στην Αθήνα, με τις ευλογίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποτελεί μια διαχρονική και πέρα από κυβερνήσεις επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας, με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις και ενίσχυσης των διαπραγματευτικών μας θέσεων απέναντι στην Τουρκία. Εξ’ αυτού και ο εκνευρισμός της γειτονικής χώρας και του κ. Ερντογάν για τις εξελίξεις αυτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:
-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Ανοίγοντας νέουε διαύλους παροχής ενέργειας.
-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
Επομένως είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη με πολλές ευεργετικές προεκτάσεις για τη χώρα μας και σε οικονομικό επίπεδο νομού θα μας καταστήσει σημαντικό «παίκτη» στην διαχείριση των ενεργειακών πόρων, μιας και στον αγωγό αυτό θα εισρεύσουν και όλα τα αποθέματα άλλων γεωτρήσεων στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αυτή έρχεται με την αυγή της νέας χρονιάς και σε μια στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει έναν απαιτητικό διπλωματικό μαραθώνιο που θα έχει σημαντικές συναντήσεις σε ΗΠΑ και Παρίσι αυτόν τον μήνα. Η συμφωνία αυτή για τον αγωγό EastMed θα είναι στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων και θα δείξει και τις πραγματικές προθέσεις των δύο αυτών σημαντικών χωρών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, βάζοντας φρένο στην τουρκική παραφροσύνη. Εμείς βάζουμε την υπογραφή μας σε μια σημαντική συμφωνία που θα φέρει πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Απαντάμε λοιπόν άμεσα και με ουσία, όχι με κραυγές στον τουρκικό παραλογισμό της συμφωνίας με μια πλευρά εξουσίας της Λιβύης. Αν ακολουθήσει και η Αίγυπτος σε αυτή την εξέλιξη, θα έχουμε καταφέρει ειρηνικά και διπλωματικά, μια σπουδαία γεωπολιτική επιτυχία.

photo: protothema