Μεγάλη διάκριση για δυο Ζακυνθινόπουλα – Βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

Σε μια ύψιστη διάκριση έφτασαν οι Διονύσης Αρκαδιανός και Μαρίνος Γιαννούλης, αφού βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου με χρηματικό έπαθλο 5,000 ευρώ για τη μελέτη λαογραφικού – μουσικολογικού περιεχομένου για το βιβλίο τους «Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου. Λαογραφική έρευνα» (Αθήνα, 2018).
Πρόκειται για μια ύψιστη τιμή για το νησί μας και τους δυο Ζακυνθινούς που έκαναν εξαιρετική δουλειά μαζί με τον μουσικό Ανδρέα Σταμίρη.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρονται τα εξής:
Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για μελέτη λαογραφικού– και κατά προτίμηση – μουσικολογικού περιεχομένου, στους κ.κ. Διονύση Π. Αρκαδιανό και Μαρίνο Δ. Γιαννούλη, για το βιβλίο τους «Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου. Λαογραφική έρευνα» (Αθήνα, 2018).


Το βιβλίο “Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου”

Σαράντα επτά τραγούδια και σκοπούς και δέκα χορούς περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο “Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου”. Παράλληλα σε δύο CD και ένα DVD, που εμπεριέχονται στο βιβλίο, υπάρχει η ηχητική και η οπτική καταγραφή αυτών των χορών και τραγουδιών. Και πρόκειται για μόνο ένα μέρος από εξακόσια πενήντα δημοτικά τραγούδια με τις παραλλαγές τους, τριάντα σκοπούς και δεκαέξι χορούς που τα τελευταία επτά χρόνια, από το 2011, έχουν καταγράψει οι δύο νεαροί ζακυνθινοί Διονύσης Π. Αρκαδιανός και Μαρίνος Δ. Γιαννούλης και πρόκειται για μια καταγραφή που είναι αποτέλεσμα κοπιώδους και επίμονης έρευνας στα χωριά της Ζακύνθου.

Το βιβλίο καταγράφει χορούς, τραγούδια, όργανα, τραγουδιστές, τόπους, χρονολογίες, εκτελεστές, έθιμα, σχετικά ιστορικά δεδομένα, λεξιλόγιο της διαλέκτου και της ορολογίας, πάρα πολλές φωτογραφίες, ευρύτατη βιβλιογραφία, αλλά και άλλα. Είναι μια θεμελιακή κατάθεση στην ιστορία της Ζακύνθου, της Ελλάδας, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο του Διονύση Βίτσου που αναρτήθηκε στις 17.1.19. καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

Δ. Αρκαδιανος – Μ. Γιαννουλης: “Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου” || Λαογραφική έρευνα

Δ. Αρκαδιανος – Μ. Γιαννουλης || Μια σπουδαία παρακαταθήκη για την παράδοση του χορού