Η προεδρολογία

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς τόσο φουντώνουν και τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός το έχει προαναγγείλει, ότι στις διακοπές των εορτών θα σκεφθεί από κάποια «ορεινή περιοχή» που θα αναπαύεται, το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την συμβολική μεν, αλλά σπουδαία θέση του δημόσιου βίου.
Από τότε που το ανήγγειλε αυτό, έχει κυλήσει πολύ νερό και έχουν ειπωθεί πολλά. Κυρίως έχουν προκύψει τα εθνικά σε σχέση με την Τουρκία, οπότε οι σκέψεις για μια μη πολιτική υποψηφιότητα μάλλον έχουν ατονήσει.
Ο ρόλος του Προέδρου Δημοκρατίας υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά βάρος πολιτικό και εθνικό, επομένως μια πολιτική προσωπικότητα μπορεί καλύτερα να εκφράσει και την εθνική ενότητα, αλλά και να λειτουργήσει ως «συγκολλητική ουσία» ανάμεσα στα κόμματα σε ώρες ανάγκης για εθνική ομοψυχία.
Τώρα αν θα προέρχεται από την κεντροαριστερά, η οποία δικαιούται όπως υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ κυρίως, λόγω τηρήσεως της εναλλαγής, είναι και αυτό μια εξίσωση την οποία θα κληθεί να λύσει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα είναι φυσικά και η μοναδική «σπαζοκεφαλιά».
Έχει και μέσα από το κόμμα του προτάσεις και πιθανές αντιδράσεις που πρέπει να υπολογίσει. Κυρίως την υποψηφιότητα επανεκλογής του νυν Προέδρου η οποία υπό προϋποθέσεις και δεδομένης της δέσμευσης του κ Τσίπρα να συγκεντρώνει εύκολα και από τον πρώτο κιόλας γύρο, τις 200 ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων.
Δεν γνωρίζει όμως κανείς αν αυτή η εύκολη όπως φαίνεται λύση αποτελεί και την επιλογή του Πρωθυπουργού. Πάντως σε πολιτικό επίπεδο έχουν βγει και τα «μαχαίρια» μέσω διαρροών και δηλώσεων, ώστε κάποιες υποψηφιότητες να αποδυναμωθούν, γιατί όχι και να καούν.
Σε αυτή τη λογική πιθανόν να εντάσσεται και η πολεμική που άνοιξε για το πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με δηλώσεις του άλλου πρώην κ. Κώστα Σημίτη, για την στάση του πρώτου στα Ελληνοτουρκικά το μακρινό 2004 όταν τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τέτοιες αναφορές, μάλλον αχρείαστες φαντάζουν αυτήν την ώρα. Το μόνο που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στα κόμματα, εσωτερικές αναταράξεις και γκρίνιες. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί ξανά στον Κώστα Καραμανλή. Οι φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού εντός της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν κατά Σημίτη και ως «κερασάκι» ήρθε και ο κύριος Πολλάκης να επιτεθεί στον κ. Σημίτη για πολλά και διάφορα, εξοργίζοντας του εντός ΣΥΡΙΖΑ πρώην ΠΑΣΟΚ ους και ιδιαίτερα τους Σημιτικούς. Όλα αυτά φυσικά εντάσσονται, όπως προείπαμε, στην διαδικασία του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλιώς τι σημασία και τι επικαιρότητα θα είχαν τέτοιες συζητήσεις; Είναι πολύ πιθανόν να δούμε και άλλες τέτοιες τις επόμενες ημέρες και μέχρις ότου ανακοινωθεί η πρόταση του Πρωθυπουργού. Μάλλον τέτοιες επιθέσεις, που βγάζουν από το κάδρο πρόσωπα, μειώνουν τις επιλογές στο ελάχιστο και οδηγούν σε λύσεις εκ της πεπατημένης. Κυρίως ευνοούν μια νέα υποψηφιότητα του νυν Προέδρου. Δική μας η εκτίμηση και μάντεις φυσικά δεν είμαστε.