Θα τηρηθεί η ημιαργία της παραμονής του Αγίου Διονυσίου και από τους μαθητές των δημοτικών!

Κανονικά τελικά θα τηρηθεί το έθιμο της ημιαργίας της παραμονή της εορτής του Αγίου την ερχόμενη Δευτέρα 16 Αυγούστου και στα δημοτικά, κάτι που διαβεβαίωσε και με ανακοίνωσή του ο Βουλετής Ζακύνθου κ Δ. Ακτύπης. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά από συνομιλίες του βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύση Ακτύπη με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Κώστα Τζίμα, υπήρξε η διαβεβαίωση από την πλευρά του δεύτερου, ότι κανονικά θα τηρηθεί και φέτος η παράδοση της σχολικής ημιαργίας, κατά την παραμονή της μεγάλης γιορτής του Αγίου Διονυσίου.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής, «είναι ανεπίτρεπτο να διακοπεί έτσι μια παράδοση που μετρά πάνω από εκατό χρόνια στη Ζάκυνθο. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία και να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, άλλωστε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ζακυνθινής κοινωνίας τάσσεται υπέρ της παραπάνω παράδοσης. Ετσι, λοιπόν, τη Δευτέρα μετά της 11.00 το πρωί οι μαθητές των σχολείων της Ζακύνθου θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας.»

Να θυμίσουμε εδώ ότι, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση, έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας που είχε σταλεί στα σχολεία, ανέφερε ότι το προεδρικό διάταγμα ρητώς ως Αργία χαρακτηρίζει μόνο ανήμερα των τοπικών εορτών (Πολιούχων Αγίων κλπ) και όχι κάποια άλλη μέρα.

Δεν αναγνωρίζει δηλαδή ούτε ως ημιαργία κάποια άλλη μέρα. Μάλιστα, όλα τα χρόνια «ατύπως» τα σχολεία τηρούν ως ημιαργία την παραμονή του Αγίου. Επομένως δεν υπήρχε λόγος να μην λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά.

Αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους γονείς όσο και απο συμπολίτες μας αλλά και τη Μητρόπολη καθώς είθισται την παραμονή του Αγίου Διονυσίου, 16 Δεκέμβρη, στις 11 μόλις ηχήσουν οι καμπάνες και ο Άγιος «βγει στη θύρα του», τα σχολεία να ολοκληρώνουν την ημέρα τους και τα παιδιά να μένουν ελεύθερα κάτι που ισχύει και τις δημόσιες υπηρεσίες.