Ζάκυνθος | «Όχι» των γονιών για μάθημα στα δημοτικά σχολεία παραμονή Αγίου Διονυσίου

«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες τα social media και κυρίως το FB, από αναρτήσεις γονέων που διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση της «άτυπης» ημιαργίας, την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου στο νησί της Ζακύνθου.

Ως είθισται στις 11 το πρωί την παραμονή του Αγίου, οι καμπάνες του νησιού ηχούν χαρμόσυνα, τα πλοία στο λιμάνι του νησιού σφυρίζουν, τα βεγγαλικά σκάνε με κρότο στον ουρανό και από τους δρόμους του νησιού ακούγονται ήχοι ντουφεκιών, πιστών, που υποδέχονται με αυτό τον τρόπο «τα βγαλσίματα του Αγίου».

Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν ως ημιαργία. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία του νησιού, ως τοπική Εορτή. Στις 11 δηλαδή οι μαθητές έμεναν ελεύθεροι.

Αρκετοί γονείς δημοσίευσαν λοιπόν στο FB σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ότι από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δε θα ισχύσει η «άτυπη» ημιαργία και το πρόγραμμα της ημέρας, της παραμονής του Αγίου, θα τηρηθεί ως έχει. Δηλαδή τα παιδιά θα σχολάσουν κανονικά, βάσει προγράμματος της ημέρας Δευτέρας.

Πηγές από την πρωτοβάθμια αναφέρουν ότι το προεδρικό διάταγμα ρητώς ως Αργία χαρακτηρίζει μόνο ανήμερα των τοπικών εορτών (Πολιούχων Αγίων κλπ) και όχι κάποια άλλη μέρα. Δεν αναγνωρίζει ούτε ως ημιαργία δηλαδή κάποια άλλη μέρα. Μάλιστα, όλα τα χρόνια «ατύπως» τα σχολεία τηρούν ως ημιαργία την παραμονή του Αγίου.

Έγγραφο που εστάλη στα δημοτικά σχολεία αναφέρει αυτό ακριβώς που γράφει το προεδρικό διάταγμα, αυτό δηλαδή που προβλέπει ο νόμος.

Στη Ζάκυνθο είθισται την παραμονή του Αγίου Διονυσίου, 16 Δεκέμβρη, στις 11 μόλις ηχήσουν οι καμπάνες και ο Άγιος «βγει στη θύρα του», τα σχολεία να ολοκληρώνουν την ημέρα τους και τα παιδιά να μένουν ελεύθερα.

Κάτι τέτοιο, με βάση το έγγραφο που εστάλη και που αναφέρει ακριβώς τι ορίζει ο νόμος, δε θα ισχύσει φέτος στα δημοτικά.

Υπάρχουν «φωνές» που αναφέρουν ότι μπορεί η αντιπεριφέρεια κάθε τόπου να αλλάξει με δική της απόφαση το προεδρικό διάταγμα και να δώσει εντολή στην πρωτοβάθμια να λειτουργήσει η παραμονή του Αγίου ως ημιαργία.

Αντίθετη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη συνέχιση των μαθημάτων τη συγκεκριμένη μέρα είναι και η Μητρόπολη.

Αναμένεται η αντίδραση των συλλόγων γονέων.

Πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεκάδες γονείς αναφέρουν ότι στις 11 το πρωί της Δευτέρας παραμονή Αγίου Διονυσίου, θα πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί κάποια λύση άμεσα.