Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Αλλαγές στο ασφαλιστικό προβλέπονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.Ένα νέο σύστημα εισφορών προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, ενώ έρχονται και αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σχετικά με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων, αναμένεται η απόφαση από το ΣτΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ασχοληθεί με τα ζητήματα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και του 14ου μισθού


Κερδισμένοι είναι:
ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι κύριων συντάξεων, οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Έξι κατηγορίες μηνιαίων ασφαλίστρων

Παράλληλα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, βγάζει συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει κάτι το οποίο θα ισχύσει 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία σύνταξη. Το σημαντικό είναι πως πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν το επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες και να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

Και για τους τους απασχολουμένους στην αγροτική οικονομία από 1.1.2020 καθιερώνονται έξι κατηγορίες μηνιαίων ασφαλίστρων.

Τέλος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα οδηγήσει σε αύξηση στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, ενώ για τους εργοδότες θα υπάρξει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης. Αξίζει να σημειωθεί πως θα έχουν ελάφρυνση μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης και όχι για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να καταπολεμήσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους εργοδότες για αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: madata.gr