Ο εθελοντισμός «σώζει» το νησί και καλύπτει την ανεπάρκεια των αρχών

•Η αγάπη για τη Ζάκυνθο το κίνητρο των εθελοντών
•Στολίζουν, καθαρίζουν και μεταφέρουν μηνύματα αισιοδοξίας
•Πριν 3 χρόνια ξεκίνησε η δράση της Εθελοντικής Ομάδας και ακολούθησαν και άλλοι

«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Αυτή η φράση του αείμνηστου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κένεντι ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τα όσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου.
Από τη σύσταση της πριν τρία χρόνια, η Εθελοντική Ομάδα άνοιξε την αγκαλιά της για τη Ζάκυνθο και έλυνε προβλήματα που δημιουργούταν είτε από αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, είτε από ζητήματα που αντιμετώπιζε η κοινωνία.
Η δημιουργία της μάλιστα συμπαρέσυρε κι άλλους εθελοντικούς οργανισμούς να ενεργοποιηθούν και να δράσουν.
Ο Διονύσης Νικολόπουλος δημιουργός και ενεργό μέλος της Ομάδας μίλησε για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια:
«Όταν στην αρχή ήμασταν δυο – τρία άτομα και προσπαθούσαμε να κάνουμε το νησί μας καλύτερο με οποιονδήποτε τρόπο, ήταν κάποιοι που γελούσαν μαζί μας.
Δυστυχώς ο εθελοντισμός δεν υπήρχε στη Ζάκυνθο και δεν ξέραμε τι θα πει. Τα περιμέναμε όλα από τους άλλους.
Η ομάδα αριθμεί 2,800 μέλη, εκ των οποίων ενεργά δεν είναι παραπάνω από 10-15, αλλά το πολύ θετικό είναι ότι όπου χτυπάμε την πόρτα με τη βοήθεια τη δική σας που προβάλλετε το έργο μας. Βρίσκουμε ανταπόκριση.
Βλέπουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε και το θέμα είναι ότι εμείς μπορεί να πηγαίνουμε να μαζεύουμε σκουπίδια και να κάνουμε όλα αυτά που βλέπετε, αλλά γίνονται κι άλλες δράσεις με τη βοήθεια κάποιων… αφανών φίλων τους οποίους ευχαριστούμε, που δε φαίνονται. Βρίσκουμε ιδέες και τις προτείνουμε στις αρχές».


Ο Πέτρος Νικολόπουλος (μέλος της ομάδας) αναφερόμενος στον εθελοντισμό τόνισε:
««Είναι τεράστια η ευχαρίστηση που παίρνουμε από τον κόσμο. Το δέχεται αυτό που κάνουμε. Δέχεται τους καθαρισμούς και όλα όσα προσφέρουμε στην κοινωνία. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους για τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν σε όλο αυτό που κάνουμε. Υπάρχει ομόνοια στην Εθελοντική Ομάδα και αυτό είναι σημαντικό. Να βοηθάει ο καθένας τον συνάνθρωπο του και όταν χρειάζεται να δίνει αυτό. Προσωπικά βοηθούσα πάντα όσο μπορούσα».

Η Λουίζα Μόρφη συνδιαχειρίστρια του Zakynthos Informer που ενημερώνει τους αλλοδαπούς για το τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο, συμμετέχει και στην Εθελοντική Ομάδα από την αρχή της. Μας είπε:
«Εθελοντισμός είναι αυτό που προσφέρει ο καθένας. Εμείς σαν Εθελοντική Ομάδα προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που δε μπορεί το κράτος. Στολίσαμε αρκετές μέρες το χώρο στην Περιφέρεια και είχαμε και το άναμμα του δέντρου. Είχαμε πλήθος κόσμου και αυτό δείχνει ότι ο εθελοντισμός έχει μπει στη ζωή των Ζακυνθινών. Τα τελευταία τρία χρόνια που ξεκινήσαμε βλέπουμε ομάδες εθελοντών να ξεκινούν επίσης. Καλύπτουν το περιβάλλον και την κοινωνική πλευρά. Εμείς προσφέρουμε μόνο και μόνο την ώρα μας. Ο κόσμος μας έχει γνωρίσει για την προσφορά μας και μας έχουν εμπιστοσύνη. Προσπαθούμε να βοηθάμε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Μου αρέσει η αίσθηση του να βοηθάω. Με γεμίζει με χαρά που βοηθάμε και παιδιά που έχουν πραγματικά ανάγκη».

«Η οικογένεια μας έμαθε να βοηθάμε τον κόσμο»
Ο Διονύσης Νικολόπουλος σχολίασε τις βάσεις που έχουν τα μέλη της ομάδας από τις οικογένειές του. Βάσεις που προσανατολίζονται στη βοήθεια στο συνάνθρωπό.
«Πρέπει να το έχεις μέσα σου να βοηθάς τον άλλον. Η οικογένεια η δική μου συγκεκριμένα το είχε πάντα. Μας μάθανε να βοηθάμε το συνάνθρωπο και από εκεί και πέρα να προσφέρουμε στην οικογένεια και στην κοινωνία. Υπήρξαν άνθρωποι που μας ακολούθησαν. Είδαμε τι είναι ο εθελοντισμός στο εξωτερικό και στην υπόλοιπη Ελλάδα και προσπαθήσαμε και το φέραμε στη Ζάκυνθο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί εμείς ξεκινήσαμε ένα έργο πριν από τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες ομάδες. Υπάρχουν ομάδες που καθαρίζουν τις θάλασσες, ομάδες που ασχολούνται με τα χωριά τους και χαιρόμαστε πολύ για αυτό και φυσικά έχουμε αρωγούς τους πολιτικούς μας, τους ανθρώπους που παίρνουμε άδειες για να κάνουμε κάποια πράγματα. Για μας είναι πιο σημαντικό που έχουμε ανθρώπους που μας πιστεύουν και μας προσφέρουν όλα αυτά τα πράγματα δωρεάν μέσα από την καρδιά τους για το καλό του τόπου».

Ο κ. Νικολόπουλος μίλησε και για την ανάγκη ύπαρξης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στις Εθελοντικές Ομάδες.
«Ο εθελοντισμός έχει ένα πολύ μεγάλο εύρος. Δεν είναι μόνο ο καθαρισμός του τόπου. Έχουμε διαλέξει να κάνουμε πράγματα που κάνουν καλό με οποιονδήποτε τρόπο. Συνεργασίες με άλλες εθελοντικές ομάδες. Επίσης παίρνουμε ιδέες από άλλες εθελοντικές ομάδες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Έχουμε τη βοήθεια όλων και ευχαριστούμε όσους μας πιστεύουν και μας βοηθούν. Η Ζάκυνθος αξίζει πολλά».

Η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου εκτός από τον φωτισμό και τον στολισμό του εξωτερικού χώρου του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου έχει προχωρήσει σε διάφορες εθελοντικές δράσεις, όπως ο καθαρισμός διαφόρων περιοχών, ο καθαρισμός του λιμένα Ζακύνθου, του λιμανιού στον Άγιο Σώστη και της περιοχής του Ναυαγίου. Επίσης έχει δημιουργήσει δανειστικές βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία της Ζακύνθου, αλλά κάνει διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις για να στηρίξει το κοινωνικό σύνολο. Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές που στηρίζει άπορες ή ανήμπορες οικογένειες, χωρίς μάλιστα να το «διαφημίζει».