Κρήτη: Πάνω από 90 σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες 80 ώρες | Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

Προβληματισμένοι δείχνουν οι επιστήμονες από την σεισμική διέγερση που παρατηρείται στην Κρήτη. Οι επιστήμονες δε μπορούν να πουν με σιγουριά αν πρόκειται για μια απλή ακολουθία σεισμών μεσαίου μεγέθους ή για προσεισμική δραστηριότητα που υποδηλώνει ότι έπεται ένα ισχυρότερο φαινόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 80 ωρών έχουν καταγραφεί περισσότερες από 90 σεισμικές δονήσεις προερχόμενες από τον ίδιο εστιακό χώρο, τη θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Παλαιοχώρας Χανίων και τρεις εξ αυτών είχαν μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.


«Δεν έχουμε ακόμα υπερβεί την κόκκινη γραμμή ανησυχίας» επισημαίνει ο σεισμολόγος δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ», ενώ ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εξηγεί ότι το φαινόμενο προσομοιάζει σε σμηνοσειρά, όμως, απαιτεί περαιτέρω παρακολούθηση για την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει 93 χρόνια από την ημέρα που η Κρήτη έζησε έναν από τους καταστροφικότερους σεισμούς στην ιστορία της. Ήταν στις 26 Ιουνίου 1926 όταν ένα σκηνικό καταστροφής απλώθηκε στο νησί. Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 Ρίχτερ και εστιακού βάθους 115 χλμ. έπληξε την Κρήτη, τη Ρόδο και περιοχές της Αν. Μεσογείου.

Πηγή: newsbeast.gr