Κορυφαία πολιτιστική στιγμή | Μετά από 140 χρόνια, στο κοινό η όπερα του Καρρέρ «Μαρία Αντωνιέτα»

Μια κορυφαία πολιτιστική στιγμή για τα Ιόνια Νησιά
Μετά από 140 χρόνια στο κοινό η όπερα του Καρρέρ «Μαρία Αντωνιέτα»

Μια κορυφαία πολιτιστική στιγμή για τα Ιόνια Νησιά και τη Ζάκυνθο αποτέλεσε η παρουσίαση της πρωτότυπης όπερας του κορυφαίου Ζακύνθιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ, “Μαρία Αντωνιέτα” από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Βυρωνα Φιδετζη.

Μια όπερα που γράφτηκε στη δεκαετία του 1870 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, μετά από 140 περίπου χρόνια, καθόσον εκτελέστηκε μόνο μια φορά, στη Ζάκυνθο, κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετά από επίσημη πρόσκληση εκπροσωπήθηκε από την Εντεταλμένη Σύμβουλο Οικονομικών & Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου.

“Ρίγη συγκίνησης και μόνο προκαλεί στον καθένα μας το γεγονός ότι η μουσική του Καρρέρ με την οποία είναι εξοικειωμένος κάθε Επτανησιος και Ζακυνθινός ήχησε και πάλι ενόψει και της έναρξης του επίσημου εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν θα πρέπει να εξαιρέσει κανείς τη σπουδαία συμβολή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανων Ζακυνθίων στο οποιο το πλήρες μουσικό υλικό της όπερας έχει διασωθεί σε χειρόγραφη μορφή καθως και της Διευθύντριάς του Κατερίνας Δεμέτη η οποία, το ψηφιοποίησε και το έθεσε στη διάθεση του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποκορύφωμα, δε, της προσπάθειας του Μουσείου ήταν και η ανακήρυξη του έτους2019 ως “έτους Καρρέρ” καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια απο τη γέννησή του”, ανέφερε η κα Μοθωναίου και κατέληξε “Η Ζάκυνθος χαίρεται που ένα άξιο τεκνο της τιμάται έστω και μετά θανατον. Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων συγχαίρει όσους είχαν την πρωτοβουλία της σημερινής διοργάνωσης και στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης κάθε δράσης που αναδεικνύει τον πολιτισμό και παράδοσή μας”.