Γ. Στασινόπουλος: «Θέλουμε προσωπικό! Υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το Γραφείο Συγκοινωνιών»

Τη Δευτέρα ζητήθηκε η σύγκλιση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου λόγω των αναγκών για προσωπικό, που υπάρχουν στην περιφέρεια. Βασικό θέμα της σύγκλιση ήταν ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το έτος 2020. Όπως αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση, η αρχική πρόβλεψη ήταν για 4 συνολικά θέσεις για το σύνολο της Περιφέρειας. Τελικά κατάφεραν να ζητήσουν 12 υπαλλήλους, αριθμός όμως που δεν ικανοποιεί κανέναν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ζητούνται 3 μηχανικοί, 4 γεωτεχνικοί και 5 διοικητικοί υπάλληλοι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος παρενέβη, ζητώντας διευκρινήσεις σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται οι ειδικότητες. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί στη Ζάκυνθο έχουμε 20κενές θέσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται να στελεχωθούν. Χαρακτηριστικά είπε: «Με ποιο κριτήριο αποφασίζονται οι 12 θέσεις σε όλα τα Ιόνια νησιά, από τη στιγμή που εμείς ως Ζάκυνθος έχουμε 20 κενές θέσεις, τις οποίες μάλιστα έχουμε γνωστοποιήσει». Επισήμανε στη συνέχεια τον κίνδυνο να κλείσει το γραφείο συγκοινωνιών, ρωτώντας το συμβούλιο: «Με ποια κριτήρια αποφασίζονται οι ειδικότητες, όταν εμείς εδώ έχουμε τη διεύθυνση συγκοινωνιών, η οποία απειλείται να κλείσει. Δεν υπάρχει άνθρωπος να δουλέψει εκεί. Δεν έχουμε ρωτηθεί ως χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ποιες ανάγκες έχουμε στην υπηρεσία μας».

Η απάντηση που έλαβε ήταν από την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Ανδριώτη, που αναπλήρωνε την περιφερειάρχη η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε στο εξωτερικό, ήταν ότι τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με το πού εκτιμάται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ερώτηση υπέβαλε και ο κ. Τσουκαλάς ο οποίος ζήτησε να δικαιολογήσει η περιφέρεια τον αριθμό των περιορισμένων προσλήψεων. «Μήπως δεν έχουν ενημερωθεί σωστά οι διευθύνσεις; Ειδικά η διεύθυνση μεταφορών που υπάρχει τεράστια έλλειψη; Δεν υπάρχει μηχανολόγος ειδικευμένος για να κάνει εξετάσεις για τα διπλώματα».

Και συνέχισε ρωτώντας αν η γενική διεύθυνση μεταφορών ρωτήθηκε για τις ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό για τις εξετάσεις διπλωμάτων. Από τα υπόλοιπο νησιά υπήρξαν επίσης ενστάσεις και ιδιαίτερος λόγος έγινε για τον αισθητά χαμηλό αριθμό θέσεων που εξασφαλίστηκαν, όταν μάλιστα σε άλλες περιφέρειες ο αριθμός των θέσεων ήταν τριψήφιος. Η κ. Ανδριώτη ως εξήγηση για τον περιορισμένο αριθμό θέσεων έδωσε την οικονομική και συγκεκριμένα τις αντίστοιχες πιστώσεις, που πρέπει να υπάρχουν. Δηλαδή είπε πως για να αιτηθεί η περιφέρεια θέσεων πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες πιστώσεις. Η διάθεση πίστωσης που υπήρχε αρχικά ήταν μόνο για 4 θέσεις, είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια – ανέφερε – κατάφεραν να βρουν πιστώσεις για άλλες 8 θέσεις.

Παρέμβαση και για τους υδρογονάνθρακες
Παρέμβαση στο Περιφερειακό συμβούλιο έκανε η πρωτοβουλία Fossil Free Corfu, εκφράζοντας έντονα τη διαμαρτυρία της για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τα μέλη της πρωτοβουλίας Fossil Free Corfu, κατέθεσαν κείμενο με τα αιτήματά τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα οποίο διάβασε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του κειμένου, τα μέλη της πρωτοβουλίας σήκωσαν χαρτιά με μηνύματα κατά των εξορύξεων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Νίκος Μουζακίτης, ζήτησε το θέμα αυτό να συζητηθεί στο επόμενο Τακτικό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εκτός από τα μέλη της πρωτοβουλίας Fossil Free Corfu, στην παρέμβαση συμμετείχαν μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Fridays for Future και μέλη της δημοτικής παράταξης «Εκκίνηση -Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο».