Επιστρέφει ο εφιάλτης! Σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων (ΦΩΤΟ)

•Σενάριο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξετάζει η δημοτική αρχή
•Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο οι αποφάσεις

Ακόμα και το σενάριο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξετάζει η δημοτική αρχή, μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γρήγορα και να μην επιστρέψει ο εφιάλτης στο νησί, με τόνους απορριμμάτων να συσσωρεύονται γύρω από κάδους στην πόλη και τα χωριά, να σχηματίζονται τεράστιες χωματερές και να εγκυμονεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων σταμάτησε την περασμένη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ενώ στον Λίβα, αυτές τις μέρες, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ απλώς δεματοποιεί τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο. Ήδη, οι συμπολίτες μας αγωνιούν και σκέφτονται ότι μπορεί να ζήσουν «μαύρα» Χριστούγεννα, όπως το 2017…
Ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ζακυνθίων και υπεύθυνος για θέματα Καθαριότητας, Δημήτρης Κουτσογιάννης χθες πήγε στον Λίβα και σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας μετέφερε ότι δυστυχώς, γίνεται μόνο η δεματοποίηση των απορριμμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει άμεσα μία λύση προκειμένου να μην επιστρέψει ο εφιάλτης. «Η αποκομιδή έχει σταματήσει από την περασμένη εβδομάδα, όμως θα φροντίσουμε, ώστε τα επόμενα 24ωρα τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν στον Λίβα μερικά σκουπίδια ακόμα, από σημεία που ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος όπως για παράδειγμα, από το νοσοκομείο και από τα σχολεία», δήλωσε ο κ. Κουτσογιάννης.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Αυτή τη στιγμή, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και σύμφωνα με πληροφορίες, μία πιθανή λύση που εξετάζει η δημοτική αρχή είναι να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο και άμεσο ενδιαφέρον από τα αρμόδια υπουργεία και να προχωρήσει έστω για το επόμενο χρονικό διάστημα η μεταφορά των απορριμμάτων είτε στην Ηλεία (ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς) είτε στο Αγρίνιο. Σε συνεχή επαφή βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Ν. Αρετάκης με στελέχη των υπουργείων, προκειμένου να καταφέρει να δώσει λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Μία ακόμα κίνηση που εξετάζει η δημοτική αρχή είναι να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ καθώς, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Δήμαρχος, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα η κατάσταση στον Λίβα να περιέλθει σε τέλμα (σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της μονάδας). Επίσης, ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να αναλάβει το προσωπικό του Δήμου τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου.

Τα ασφαλιστικά μέτρα
Ο Σύλλογος Προστασίας «Βραχίωνα» προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Ζακυνθίων, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, της Ανώνυμης Εταιρείας «Μεσόγειος» και του Νικήτα Αρετάκη.
Ο Σύλλογος σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «Στις 28 Νοεμβρίου κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά του Συλλόγου ΒΡΑΧΙΩΝΑ σχετικά με την Διαχείριση των Απορριμμάτων στον Λίβα. Τα ασφαλιστικά βασίζονται σε 2 σημεία: Στα πορίσματα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και του ΚΕΠΠΕ, όπου σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις τους δεν τηρούνται βασικοί περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας. Στις δηλώσεις του Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη, του Διευθύνοντα Σύμβουλου της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που διαχειρίζεται την μονάδα στον Λίβα … και δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι τραγική. Ζητάμε το αυτονόητο … Η μονάδα θα πρέπει να τηρεί όλους του περιβαλλοντικούς όρους για να λειτουργεί νόμιμα και να διασφαλίζει το περιβάλλον».
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Προστασίας Βραχίωνα αναφέρει ότι τόνοι σκουπιδιών έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επεξεργασία με αποτέλεσμα τα δεμάτια των σκουπιδιών να βγάζουν στραγγίδια. «Δεν τηρούνται βασικοί κανόνες της ΑΕΠΟ», ισχυρίζονται και επισημαίνουν ότι δεδομένου ο χώρος του Λίβα δε χωράει άλλα σκουπίδια έχει «επεκταθεί» αυθαίρετα στη δασική έκταση, άρα απειλεί το καταφύγιο άγριας Ζωής.
Στη συνέχεια, αναφέρονται μια σειρά από παραβάσεις που εντοπίζονται στο Λίβα. Μεταξύ άλλων αφορούν: Παραβάσεις μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει πυρανίχνευση, πιστοποιητικό πυρασφάλειας και μάλιστα το πιο εντυπωσιακό είναι πως αναφέρεται σε σχετική έκθεση ότι ο χώρος δεν πληροί τα κατάλληλα μέτρα πυροπροστασίας. Άλλη παράβαση αφορά στην ανυπαρξία στεγάστρων, η τοποθέτηση των οποίων είναι υποχρεωτική, καθότι «η έκθεση των απορριμμάτων στις καιρικές συνθήκες προκαλεί τη σήψη αυτών και τη συνακόλουθη εκροή στραγγιδίων». Γενικότερα, όπως αναφέρεται από το Σύλλογο που έκανε τα ασφαλιστικά μέτρα, δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. «Τα οχήματα εναποθέτουν απορρίμματα μέσα σε δασική έκταση, απειλώντας άγρια ζωή και δεν έχει κατασκευαστεί χωριστό σύστημα απαγωγής όμβριων. Επίσης, στο χώρο κομποστοποίησης δεν έχει κατασκευαστεί περιμετρική τάφρος συλλογής στραγγιδίων. Η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων δε λειτουργούσε, λόγω βλάβης».

Αύριο οι αποφάσεις
Το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος πρόκειται να ενημερώσει εκτενώς το σώμα για τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής.