Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλάνου, Σάκης Γιακουμέλος μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του και μάλιστα δήλωσε ευχαριστημένος, γιατί έχουν καταφέρει να τα ελαχιστοποιήσουν. Αυτό όμως έχει επιτευχθεί με προσωπική δουλειά όλων στην κοινότητα. Έχει ενδιαφέρον ότι δηλώνει πως σημασία έχει η πρόληψη σε οτιδήποτε κάνει κανείς. Συγκεκριμένα είπε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με ενδεχόμενες πλημμύρες. Βέβαια, σε συνεργασία με την περιφέρεια και το δήμο προσπαθούμε να τα λύνουμε. Ήδη έχουμε κάνει κινήσεις πριν αρχίσουν οι βροχές, το Σεπτέμβρη και όλα δούλεψαν μια χαρά, γιατί είχαν καθαριστεί αρκετά από αυτά που έπρεπε. Αυτό που πρέπει να κοιτάζουμε είναι να δουλεύουμε προληπτικά, πριν γίνει κάποιο κακό. Να προβλέπουμε δηλαδή για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».
Η αμεσότητα είναι το παν
Μας τόνισε ότι επιδιώκει να λύνει άμεσα τα όποια θέματα ανακύπτουν, χωρίς να κωλυσιεργεί για οποιονδήποτε λόγο. «Εγώ από τη φύση μου θέλω να ενεργώ άμεσα σε ό,τι είναι απαραίτητο. Δε θέλω να αφήνω τίποτα για αύριο, αλλά να λύνονται τα θέματα άμα τη γενέσει. Θέλω να λειτουργούμε σαν μια επιχείρηση, κατά κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα συμβαίνει μια βλάβη. Δε μου αρέσει να μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαρκών τηλεφώνων και ο ένας να μας παραπέμπει στον άλλον. Επιδιώκω ό,τι μπορώ να λύνεται άμεσα», είπε.
Δήλωσε ότι η αμεσότητα είναι το παν για τον ίδιο και ότι πιστεύει πολύ σε όλη την ομάδα που συναπαρτίζει το συμβούλιο για ένα θετικό αποτέλεσμα. Ανέφερε: «Έτσι λειτουργώ, γι’ αυτό και θέλησα να γίνω πρόεδρος. Πιστεύω σε αυτή την ομάδα που είμαστε γιατί λειτουργούμε με τον καλύτερο τρόπο και όλοι έχουμε όρεξη για δουλειά. Γι’ αυτό έχουμε επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα προς το παρόν και συνεχίζουμε φυσικά για να πετύχουμε πιο πολλά πράγματα». Βέβαια σε ορισμένα θέματα έχει ανάγκη το δήμο και έτσι λέει: «Ελπίζουμε να λειτουργήσει και ο δήμος σωστά και σοβαρά και θα έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το καλοκαίρι».
Αντιμέτωποι με χρόνια προβλήματα
Δυστυχώς στο Τσιλιβί 15-20 χρόνια δεν έχουν γίνει έργα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος. «Όλα φτιάχτηκαν πριν 15-20 χρόνια, πεζοδρόμια, αποχέτευση και έκτοτε έχουν μείνει στο έλεος του θεού». Δεν παραλείπει να πει ότι η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό και είναι απαραίτητες συγκεκριμένες υποδομές προκειμένου να προσελκύσουν τους επισκέπτες. Λέει: «Φυσικά αν θέλουμε να παρέχουμε καλές υπηρεσίες και να στοχεύουμε στον καλό τουρίστα πρέπει να το επιδιώξουμε. Γιατί αλλιώς πού να έρθει ο καλός τουρίστας; Δεν αρκεί δηλαδή, να έχουμε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο και έξω από αυτό να υπάρχουν παντού σκουπίδια».
Οι ευθύνες βαρύνουν όλους μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια και εν προκειμένω ο κ. Γιακουμέλος είπε: «Αλλά και εμείς, οι κάτοικοι, είμαστε αδιάφοροι και πετάμε όπου βρούμε σκουπίδια. Τα προβλήματα είναι απλά αλλά και σοβαρά στην ουσία. Εμείς πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε αρχικά, να μην πετάμε σκουπίδια, είναι θέμα παιδείας όμως και δυστυχώς δεν έχουμε παιδεία. Θλίβομαι όταν βλέπω ανθρώπους και κυρίως μικρά παιδιά να πετάνε παντού τα σκουπίδια τους».
Οι στόχοι
Σχετικά με το πώς ονειρεύεται την περιοχή του είπε ότι του είναι δύσκολο να ιεραρχήσει και να πει όλα όσα σκέφτεται. Δηλώνει: «Είναι τόσα πολλά που σκεφτόμαστε που μακάρι να μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα. Από εκεί και ύστερα πρέπει να είναι λίγο πιο οργανωμένοι και οι κεντρικοί φορείς, ώστε να ζήσουμε πιο όμορφα». Και συνεχίζει: «Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να γίνουν. Για παράδειγμα υπάρχει μια βαρδιόλα, ένα ενετικό μνημείο, αναξιοποίητο. Έρχονται οι ξένοι, βγάζουν φωτογραφίες. Εμείς σχεδόν το αγνοούμε. Πριν 2 χρόνια γράφτηκε μια ταμπέλα με την ιστορία και καθαρίστηκε ο χώρος».
Τέλος, μας είπε πως τα έργα που είναι αναγκαίο να γίνουν είναι πολλά και ενδεικτικά ανέφερε: «Όνειρό μου θα ήταν να πεζοδρομήσουμε την περιοχή, γιατί φοβόμαστε να κυκλοφορούμε πεζοί. Νιώθουμε ότι θα μας πατήσουν τα αυτοκίνητα. Επίσης χρειάζεται φωτισμός. Ακόμα το αποχετευτικό δίκτυο χρειάζεται αναβάθμιση, πριν αρχίσουν πάλι τα προβλήματα. Δούλεψε και εξυπηρέτησε την περιοχή για πολλά χρόνια, τώρα πια όμως οι ανάγκες είναι άλλες, Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε τουριστική περιοχή. Δε φτάνουν τα λόγια, αλλά απαιτούνται έργα».
Τάνια Πέττα