ΦΩΤΟ | Οι Μυζήθρες… στον Λίβανο

Στην παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας του Λίβανου, της Βηρυτού, βρίσκονται 2 μεγάλοι βράχοι που θυμίζουν κάτι από Ζάκυνθο. Πρόκειται για τους «βράχους των περιστεριών» όπως αποκαλούνται. Το υλικό τους είναι κυρίως ασβεστόλιθος με όμορφες στρώσεις και καμπύλες. Τον έναν βράχο τον έχουν φθείρει τα κύματα με τα χρόνια δημιουργώντας μια φυσική «πύλη» μέσα από την οποία περνούν σκάφη με ξένους επισκέπτες αλλά και ντόπιους, που καμαρώνουν όπως εμείς, τα θαύματα της φύσης στην πατρίδα τους.

Βράχος των περιστεριών
Φωτογραφία: Τζόρτζια Κάρδαρη


Η τοπική μυθολογία θέλει τον έναν βράχο να είναι το κεφάλι του Κήτου, το θαλάσσιο τέρας που σκότωσε ο Περσέας για να σώσει την Ανδρομέδα. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η βασίλισσα Κασσιόπη καυχήθηκε ότι η κόρη της, Ανδρομέδα ήταν πιο όμορφη από τις Νηρηίδες, η ασέβειά της προκάλεσε την οργή του Ποσειδώνα, ο οποίος έστειλε το Κήτος. Όταν το Κήτος αναδύθηκε από τον ωκεανό για να καταβροχθίσει την Ανδρομέδα, ο Περσέας κατάφερε να το σκοτώσει. Κατά μία εκδοχή, ο Περσέας βύθισε το σπαθί του στην πλάτη του τέρατος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Περσέας χρησιμοποίησε το κεφάλι της Μέδουσας και πέτρωσε το Κήτος.

Η διπλανή περιοχή στο Raouché, λέγεται ‘Dalieh’, και είναι σε διαδικασία παραχώρησης σε επενδυτές ακινήτων. Το 2014 ξεκίνησε μια καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των βράχων και του al-Dalieh που αρχικά ονομαζόταν «το τελευταίο που απομένει».