Επιστημονική ημερίδα για το Γιαργηττό του Βουγιάτου (ΦΩΤΟ)

Επιστημονική Ημερίδα για το Γιαργηττό του Βουγιάτου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος», από την Ομάδα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού «Ο Σύρτης». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση εκφωνήθηκαν ομιλίες και συγκεκριμένα μίλησαν οι κύριοι: Κάρδαρης Διονύσιος, Διδάκτωρ Χορολογίας Καθηγητής Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών ΣΣΕ και ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Ιστορική και λαογραφική πορεία του χορού μέσα στο χρόνο», Κουτσούμπα Μαρία, Διδάκτωρ Εθνοχορολογίας, Καθηγήτρια Χορολογίας με έμφαση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό ΣΕΦΑΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, και ο τίτλος της εισήγησής της ήταν «Μεθοδολογικά ζητήματα στην εθνογραφική έρευνα του χορού: το παράδειγμα του Γιαργηττού», Καρφής Βασίλειος, Διδάκτωρ Χορολογίας Διδάσκων Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς στο ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στη «Μορφολογική και κινησιολογική προσέγγιση του Γιαργηττού», Κεφαλληνός Νικόλαος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής -Δάσκαλος χορού π. Διευθυντής Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου, σε μια ομιλία με τίτλο «Μια ζωντανή μαρτυρία» Ζήβα Μάνθα, Καθηγήτρια Φυσικής αγωγής με ειδίκευση στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς MED Λαογραφίας Π. Τ. Δ. Ε Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα: «Ο Γιαργηττός Χορός του Βουγιάτου από την έρευνα στην διδασκαλία», Σκιαδόπουλος – Αργύρης Σπύρος, Χοροδιδάσκαλος – Συντονιστής Ομάδας Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού «Ο Σύρτης», με τίτλος στην ομιλία του «Ο Πρώτος μας δάσκαλος».

Συμμετείχαν επίσης και τα χορευτικά συγκροτήματα Ομάδα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού «Ο Σύρτης», Χορευτικό Συγκρότημα Ζακύνθου «Το Φιόρο του Λεβάντε», Πολιτιστικό Σωματείο «Υακίνθη», Χορευτικό Πολιτιστικού συλλόγου «Το Κούκεσι» και το Χορευτικό Πολιτιστικού συλλόγου Κατασταρίου «Μορφές», τα οποία πλαισίωσαν την εκδήλωση με τους χορούς τους. Παραβρέθηκε και η χορωδία, Μουσικό Σύνολο «Ιόνιο Κύμα» υπό τη Διεύθυνση του Τιμόθεου Αρβανιτάκη και η παραδοσιακή ομάδα «Γυρίου».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους τελευταίους παραδοσιακούς χορευτές του Γιαργητού τσου Λουγαραίους από το Βουγιάτιο. Τιμώμενο πρόσωπο της ημερίδας ήταν ο Άγγελος Βισβάρδης.

Φωτογραφίες: Αγάπη Πατήρη