Αντικαπνιστικός | Σε λειτουργία το 1142 για ενημέρωση και επώνυμες καταγγελίες

Το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει την ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής ειδικά για ενημέρωση, υποστήριξη μα και για καταγγελίες αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, που έχει προωθήσει. 1142 είναι τελικά ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο μπορεί να καλεί ο κάθε πολίτης για ενημέρωση, υποστήριξη αλλά και υποβολή επώνυμων καταγγελιών σχετικά με το κάπνισμα.
Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή αναμένεται να λειτουργεί ενημερωτικά και υποστηρικτικά για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι στο συγκεκριμένο αριθμό θα υποβάλλονται και οι καταγγελίες οι οποίες θα πρέπει να γίνονται επώνυμα. Συνεπώς, καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος, θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, εφόσον το επιθυμεί και τέλος θα μπορεί να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή του.

Ζητώντας βοήθεια
Ο πολίτης που ζητά βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα στοιχεία του καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να τον ενημερώσει και να τον καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς του.

Καταγγελίες
Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

photo: Vimaonline.jpg