Ζακυνθινοί θεριακλήδες, στοπ! Καμπάνια ενημέρωσης για τον αντικαπνιστικό από την Αστυνομική Δ/νση

Ήρθε η ώρα οι Ζακυνθινοί θεριακλήδες να αλλάξουν συνήθειες και να συμμορφωθούν με τον αντικαπνιστικό νόμο. Οι έλεγχοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους παραβάτες θα είναι τσουχτερά. Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου όλη η ζακυνθινή κοινωνία να είναι ενήμερη για όσα προβλέπει ο νόμος.
Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που εστάλη στα Αστυνομικά Τμήματα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναφέρεται ότι αρμόδιες υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης τους, για να ελέγχους είναι οι:
•Εθνική Αρχή Διαφάνειας
•Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ & β’ βαθμού
•Ελληνική Αστυνομία
•Δημοτική Αστυνομία
•Λιμενικές Αρχές

Επίσης, επισημαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον είναι απαραίτητο θα συνδράμουν και ελεγκτές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Όπως μας ενημέρωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου Θεόδωρος Τσάτσαρης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο: «Το πρόστιμο πρέπει να εξοφλείται μέσα σε 15 μέρες από την επιβολή του. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του προστίμου η υπηρεσία, η οποία θα το επιβεβαιώνει θα προβαίνει στη θυροκόλληση της πράξης επιβολής προστίμου. Ο ελεγχόμενος έχει τη δυνατότητα εντός 15 ημερών να υποβάλλει τις αντιρρήσεις τους στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας και ο προϊστάμενος θα αποφανθεί αν οι λόγοι που επικαλείται ευ σταθούν για την απαλλαγή του, οπότε να γίνει σύσταση ή να μην γίνουν δεκτές και το πρόστιμο να υφίσταται κανονικά». Σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του προστίμου, ο κ. Τσάτσαρης μας ανέφερε: «Το ποσό θα εισπράττεται όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις παραβάσεων».

Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι;
Από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσουν ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο νησί μας. «Δεν είναι θέμα Ζακύνθου, περιμένουμε να μας έρθουν τα κατάλληλα έντυπα, αυτά που προβλέπονται για την αναγραφή των προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, μέρα με τη μέρα εξελίσσονται οι διαδικασίες», επισημαίνει ο αστυνομικός διευθυντής.
Στόχος είναι να ενημερωθεί αρχικά ο κόσμος: «Μας ενδιαφέρει να κάνουμε αρχικά μια καμπάνια μέσω των ΜΜΕ και μέσω αστυνομικών που θα κάνουν μια πρώτη ενημέρωση στα μαγαζιά. Μετά από αυτό πρέπει όμως να εφαρμόσουμε το νόμο», δηλώνει ο κ. Τσάτσαρης.

Οι πονηροί και οι ανεμοθώρακες
Στη Ζάκυνθο φαίνεται πως δεν έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά για όποιον αψηφά το νόμο. Μάλιστα, είναι σε εξέλιξη κάποιες πατέντες, για να υπάρχουν μέρη καπνιστών. Ο κ. Τσάτσαρης λέει: «Βλέπω ότι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα μαγαζιά ένα άλλο στυλ. Έχουν διαμορφώσει υπαίθριους χώρους, τους οποίους προστατεύουν με ανεμοθώρακες. Ο κόσμος θεωρεί ότι είναι χώρος καπνιζόντων. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί πρέπει να είναι ανοιχτός ο χώρος σε τουλάχιστον 3 πλευρές, ώστε να χαρακτηριστεί εξωτερικός χώρος. Κάτι πορτάκια που μένουν ανοιχτά δεν αρκούν για να πούμε ότι είναι αίθριο».

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ και μάλιστα συμπληρωματικά προς άλλες «ποινές». Το χαμηλότερο πρόστιμο, αυτό των 100 ευρώ, προβλέπεται για περιπτώσεις όπως κάπνισμα σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθμούς μεταφορικών μέσων αλλά και λιμάνια και αεροδρόμια εκτός των προβλεπόμενων χώρων. Επίσης κάπνισμα σε δημόσιους χώρους εργασίας και χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ. Υψηλότερα πρόστιμα υπάρχουν για προϊστάμενους ή υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων αυτών, που ξεκινούν από 500 ευρώ αλλά εάν υπάρξει επανάληψη της παράβασης μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ, μαζί με οριστική ανάκληση της άδειας. Για όσους αποφασίσουν να καπνίσουν χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς με παρουσία ανηλίκων, όπως παιδικοί/βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων κ.τ.λ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος διαχείρισης με πρόστιμο 500 ευρώ. Το κάπνισμα σε ΙΧ, φορτηγό, ταξί ή μέσο μαζικής μεταφοράς, στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, φέρνει πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον καπνιστή ή επιβαίνοντα σε μέσο ιδιωτικής χρήσης και διπλάσιο ποσό, 3.000 ευρώ, εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης. Στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα. Τέλος, σε ό,τι αφορά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια μπαρ κ.τ.λ., χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, κάτω των 100 τ.μ., άνω των 100 τ.μ. και άνω των 300 τ.μ. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι 100 ευρώ ενώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης του χώρου στην πρώτη περίπτωση ξεκινά από τα 500 ευρώ και στην 5η παράβαση φτάνει τα 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στη δεύτερη περίπτωση ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και φτάνει στην 5η υποτροπή τα 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο αρχίζει από τα 6.000 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας στην 5η υποτροπή.

Λιβέρης Μπάμπης – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης και αναψυχής
«Επειδή έχω ζήσει και στο εξωτερικό είναι κάποια τουριστικά μέρη που επιτρέπουν το κάπνισμα και μετά είναι μέρη που το απαγορεύουν. Εμείς σαν Ζάκυνθος είμαστε σε δύσκολη θέση. Ειδικά το βράδυ τα μαγαζιά είναι δύσκολο να εφαρμόσουν το νόμο. Είμαστε υπέρ και θέλουμε να γίνει και να εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος. Εμείς ήδη εφαρμόζουμε το νόμο. Τώρα το βράδυ είναι δύσκολα τα πράγματα».

Διονύσης Κοντοσταυλάκης – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης και αναψυχής
«Είναι τσουχτερά τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο. Εμείς έχουμε τηρήσει τα δέοντα και περιμένουμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Ελλάδα είναι, δεν θεωρώ ότι θα εφαρμοστεί εύκολα,. Έχω μείωση 50% στη δουλειά. Οι περισσότεροι κάθονται έξω για να καπνίσουν ή φεύγουν κιόλας. Δεν έχω πάθει μόνο εγώ ζημιά αλλά και όλοι οι επαγγελματίες».