«Πυρά» Δ. Μπάστα κατά Δ. Πλέσσα | «Αδαής και αυθάδης» – Δείτε τη σκληρή ανακοίνωση και τι απαντά ο Δ. Πλέσσας

•Σκληρή ανακοίνωση με αφορμή δηλώσεις για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις της ΠΙΝ

Ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσης Μπάστας με μία σκληρή ανακοίνωση καταφέρεται εναντίον του Διονύση Πλέσσα, με αφορμή την τοποθέτησή του για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα ποσοστά απορροφητικότητας της ΠΙΝ.

Η ανακοίνωση του Δ. Μπάστα

«Ώδινεν όρος και έτεκεν… Πλέσσα»

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει μάρτυρες της αγωνιώδους προσπάθειας της τοπικής Νέας Δημοκρατίας να θέσει κακήν κακώς σε κυκλοφορία τα νέα προϊόντα του κομματικού της σωλήνα, τα νέα φυντάνια της ΟΝΝΕΔ. Και ενώ κατ’ αρχήν φαντάζει ορθό και ελπιδοφόρο το ότι δίνεται ρόλος και λόγος σε νέους ανθρώπους στα πολιτικά ζητήματα του τόπου μας, είναι τόση η αμετροέπεια και ο φανατισμός τους που δυστυχώς καταντούν γραφικές καρικατούρες της πολιτικής ζωής!

Τελευταίο κρούσμα από τα πολλά, ο φέρελπις πολιτικός νέος ονόματι Διονύσιος Πλέσσας.

Αφού κορέστηκε από τις «πύρινες» δημοσιολογίες του εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, αποφάσισε να ενδυθεί το σοβαροφανή μανδύα του Ειδικού Συνεργάτη επί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και να συνεισφέρει με τον «εμπεριστατωμένο» λόγο του στα αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Αλίμονο όμως! Αντί να παρουσιάσει έστω και μια πρόταση επί της διαδικασίας αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μήπως και πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι πως κατέλαβε αξιοκρατικά τη συγκεκριμένη θέση λόγω της «τεράστιας» εμπειρίας του στα εν λόγω θέματα, ασχολήθηκε με το γνωστό του «χόμπι». Την εκτόξευση κατηγοριών, την καταστροφολογία και την απαξίωση των «προηγούμενων».

Και είναι μεγάλο το δίλλημα για το εάν η τοποθέτησή του κινείται στα πλαίσια του «η μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα» ή του «χειρότερη η ημιμάθεια της αμάθειας»!

Ο αδαής κύριος Πλέσσας, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως κατήγορος των προηγούμενων «επιλέγει» να αναφερθεί τα διασυνοριακά προγράμματα Interreg για να αποδείξει το πόσο ριγμένη έχει υπάρξει η Ζάκυνθος σε επίπεδο Περιφέρειας και πόσο κακός ήταν ο σχεδιασμός των προηγούμενων.
Αγνοεί άραγε ο κύριος Πλέσσας πως τα τελικά εγκεκριμένα προγράμματα Interreg είναι πάντα ένα μικρό μέρος των προτεινόμενων και έχουν να κάνουν μόνο με τον ειδικό διασυνοριακό χαρακτήρα των προτάσεων και την έξωθεν αξιολόγηση και έγκριση, και όχι με εσωτερικές διαδικασίες της Περιφέρειας;
Ρώτησε άραγε να μάθει για το σύνολο των κατατεθειμένων προτάσεων από όλους τους ενδοπεριφερειακούς φορείς και τη συμμετοχή της Ζακύνθου σε αυτό;
Ή απλά βρήκε το αφήγημα που βολεύει την κοσμοθεωρία του;

Και αν κόπτεται μόνο για την ποσοστολαγνεία, ας κάνει τον κόπο να κοιτάξει και σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς, καθώς η τοπική ανάπτυξη δεν είναι παιδικό παιχνίδι ισόποσης μοιρασιάς σε όλους τους παίκτες, αλλά μάλλον ένα πολυπαραγοντικό σύστημα ποιοτικών χαρακτηριστικών και διαφορετικών αναπτυξιακών δυναμικών ανά περιοχή.
Γνωρίζει την επιχειρηματική φέρουσα ικανότητα, τα ειδικά πλεονεκτήματα αλλά και τις ουσιαστικές ανάγκες της Ζακυνθινής οικονομίας;
Γνωρίζει τις ροές κατεύθυνσης των χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικότητας προς την τοπική οικονομία;
Και ποιο είναι αλήθεια το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου που αναλογεί στη Ζάκυνθο μέσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Μήπως πάνω από 30%;

Εκτός πάντως από αδαής, ο κύριος Πλέσσας, εμφανίζεται και αυθάδης.
Προσπαθεί να αποδείξει ως ανίκανους τους προηγούμενους, αναφερόμενος σε δήθεν χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σε μια οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα αρκούσε να του θυμίσει κανείς πως στο μέσο ενός προγράμματος ΕΣΠΑ αξιολογείται η εξειδίκευση του προγράμματος και η έκδοση προσκλήσεων ενδιαφέροντος (όπου οι προηγούμενοι εμφάνιζαν ποσοστά 99,7% και 108,5% αντίστοιχα) ή ακόμα και η συγκριτική θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών σε ποσοστό απορρόφησης (όπου η ΠΙΝ ήταν 4η στην Ελλάδα), ενώ η συνολική απορροφητικότητα κρίνεται στο τέλος των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ όπου οι «ανίκανοι» πέτυχαν ποσοστό απορρόφησης 105,9%.

Αλλά όλα αυτά τα ξεπερνά η ειρωνεία της πραγματικότητας, γιατί οι εν λόγω απαξιωτικές δηλώσεις έγιναν την ημέρα που ανακοινώθηκε η ένταξη επιπλέον 31 επενδυτικών σχεδίων/πράξεων, συνολικού προϋπολογισμού 4.653.016,47 ευρώ, στη δράση του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων «Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», φτάνοντας τη συνολική δημόσια δαπάνη σε 12.366.463,61 ευρώ!

Τελικά κύριοι «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»!

Γιατί βρίσκεστε πολύ κοντά στο να σας «γράψουν ποίημα» οι πάντα εύστοχοι συντοπίτες μας, ως η μοναδική στα χρονικά περίπτωση όπου οι Αντιπεριφερειάρχες εμφανίζονται πολύ πιο καταρτισμένοι από τους ειδικούς τους συμβούλους!

Διονύσιος Μπάστας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου

Η απάντηση του Διονύση Πλέσσα

Απαντώντας στην επίθεση του πρώην Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου, κύριο Διονύσιο Μπάστα και επειδή έχω μάθει να μιλάω χωρίς να φοβάμαι, γνωρίζοντας πάντα τι λέω και το κυριότερο τι ΑΚΟΥΩ, θα ήθελα να απαντήσω σε όλα αυτά τα δήθεν σοβαρά και μεγαλόστομα λόγια που γράφει στην ανακοίνωση του. Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω πάλι τον κακό προγραμματισμό που έγινε από την απελθούσα περιφερειακή αρχή στην ουσία και στις ανάγκες των νησιών όσον αφορά τα προγράμματα Interreg και επιμένω στο ότι η Ζάκυνθος ήταν απούσα. Επίσης, θέλω να τονίσω εδώ, ότι για την απορροφητικότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων μίλησαν τα στελέχη της Διαχειριστικής Επιτροπής, πράγμα το οποίο μπορεί να δει από τα πρακτικά. Όσον αφορά τα ΕΣΠΑ, όπου δεν αναφέρθηκα καν, θα ήθελα να τον καλέσω στην ενημέρωση και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης που θα γίνει την επόμενη βδομάδα από την Διαχειριστική Αρχή στο νησί μας.
Τέλος επειδή αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και ικανότητα μου θα ήθελα πολύ να αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας μου όπως αξιολογήθηκε και αυτός στο τέλος της δίκης του θητείας.

Υ.Γ.: Ακόμα δεν έχω αναλάβει την θέση, στην οποία αναφέρεστε.