Δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων | Ν. Αρετάκης: «Θα αγωνιστώ μαζί μας»

•Καταγγελία γονέα «μπλόκαρε» τις εργασίες στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο

Σε μία δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, οι οποίοι συναντήθηκαν για μία ακόμα φορά με τον Δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη και τον Αντιδήμαρχο Αλυκών και Υπεύθυνο για Παιδείας, Βασίλη Πρασσά. Οι μαθητές είχαν πει στον κ. Αρετάκη, ότι θα δώσουν διορία δέκα μέρες στη δημοτική αρχή, μέχρι να προωθηθούν λύσεις για το σχολικό συγκρότημα, στο οποίο εντοπίζονται πολλά κτηριακά προβλήματα και έτσι, συνεπείς στο… ραντεβού τους βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στο Δημαρχείο.

Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής αποφάσισε να κοινοποιήσει τα αιτήματά του στον Δήμαρχο και συγκεκριμένα, ζητούν: «Να γίνουν έργα μικρής κλίμακας αποκατάστασης ζημιών. Να γίνει η μελέτη – τεχνικό δελτίο, που δεν έχει πραγματοποιηθεί, για τις συνολικές παρεμβάσεις στα δυο κτίρια. Να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με ειδικό θέμα το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Άκης Λαδικός, τόνισε: «Έγινε πενθήμερη κατάληψη του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου και την Παρασκευή έγινε μια κοινή Γενική Συνέλευση, όπου πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Τα παιδιά σταμάτησαν την κατάληψη και με βάση τους άξονες που βάλαμε στη Γενική Συνέλευση, έγινε σύσκεψη με τον Δήμαρχο. Η ΕΛΜΕΖ είχε προχωρήσει σε τρίωρη στάση εργασίας για το θέμα. Συμμετείχαν και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί. Μπήκαν κάποιες παράμετροι, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν για τις παρεμβάσεις στο σχολείο».

Νέα υπόσχεση από τον Δήμαρχο

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι την προσεχή Δευτέρα θα δώσει απαντήσεις στα αιτήματα μαθητών, δασκάλων και γονέων για το σχολείο και τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του. Ζήτησε να μην συνεχιστεί η καταστροφολογία σχετικά με την κατάσταση του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, ωστόσο παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, για να μην «απειλούνται» οι μαθητές από σοβάδες, που υπάρχει περίπτωση να πέσουν στο κεφάλι τους. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η μελέτη για να προχωρήσουν οι επιδιορθώσεις και τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να σταθεί αρωγός. «Άμεσα θα κάνουμε τη μελέτη για το σχολείο, όμως μετά θέλουμε βοήθεια για τις πιστώσεις, γιατί αν το κράτος δεν δώσει πιστώσεις, δεν θα γίνει τίποτα. Θα αγωνιστώ μαζί μας. Να πάμε στον Υπουργό, να πάμε όπου χρειαστεί, να κάνουμε τις παραστάσεις μας… Θα κινηθώ προς αυτό τον δρόμο που θέτετε. Δεν με ενδιαφέρει τι έκαναν οι προηγούμενοι, όμως σε τρεις μήνες δεν μπορώ να φτιάξω το σχολείο», είπε στους μαθητές.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο παρευρέθηκε και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που προχώρησε και σε τρίωρη στάση εργασίας. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, Φώτης Προβής ανέφερε: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν αλεξικέραυνο και σχολεία στα οποία δεν γίνεται προαυλισμός των μαθητών. Το 2015, ως ΕΛΜΕΖ, είχαμε κάνει παρέμβαση και με θλίψη μου λέω ότι όσα προβλήματα είχαμε δει τότε, υπάρχουν ακόμα! Δεν ήρθαμε να επιρρίψουμε ευθύνες».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ποταμίτης, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ανέλυσε ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη, διότι το σχολείο δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας σε περίπτωση σεισμού. «Μήπως πρέπει να βγάλουμε τα παιδιά έξω 2-3 μήνες, ώστε να γίνει μια ευρεία κατασκευή αν έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε το σχολείο εν ζωή; Ο διοικητής της Πυροσβεστικής μας είπε ότι τα βαρέα οχήματα απεγκλωβισμού δεν μπορούν να μπουν στα στενά, αν γίνει σεισμός. Αν δεχτούμε ότι το κτίριο θα επισκευαστεί, δεχόμαστε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το σχολείο σε περίπτωση σεισμού; Πως το κάνουμε αυτό; Υπάρχει μελέτη»;

Καταγγελία γονέα «μπλόκαρε» τις εργασίες!

Εκτός από τη μελέτη που πρέπει να γίνει για τις παρεμβάσεις στο σχολείο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ζήτησαν να γίνουν και κάποιες πρόχειρες εργασίες, ώστε να μην πέσουν σοβάδες. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι όταν προσπάθησε να το πράξει, έγινε καταγγελία από γονέα που μπλόκαρε τη διαδικασία και υποχρέωσε τον Δήμο να κάνει τη μελέτη που θα καθυστερήσει για 2-3 μήνες περίπου. Ο κ. Καψαμπέλης, μέλος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τόνισε: «Πρέπει να ιεραρχηθούν οι ανάγκες. Εμείς ζητάμε μια άμεση παρέμβαση μικρής εμβέλειας. Αυτή μπορεί να γίνει την περίοδο των Χριστουγέννων με ένα μικρό χρηματικό ποσό. Δίνει προσωρινή λύση για να λειτουργήσει το σχολείο. Υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες για εκπόνηση μελέτης για τη στατική επάρκεια. Θέλουμε μια προσωρινή λύση».

Όλοι δήλωσαν ότι είναι στο πλευρό του Δημάρχου και του ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες εργασίες, ενώ ο ίδιος ζήτησε από όλους να παρευρεθούν στις 22 Νοεμβρίου στη συνάντηση που θα έχει με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του σχολείου, αλλά και για να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση ύψους 10 εκ. ευρώ για εργασίες συντήρησης σε όλα τα σχολεία του νησιού.